Politička vlast u Makarskoj poprimila je oblik nasilja. Urbanistički kaos na “Peškeri “ svakako treba pripisati dugogodišnjoj ljubavnoj idili makarskog HDZ-a i SDP-a gdje njihova etička pozicija nije vodila računa o društvenim posljedicama etičkog djelovanja.

Politička socijalizacija u Makarskoj zadnjih dvadeset godina dala je svoj obol u svim makarskim kvartovima. Do izražaja je došla betonizacija. Improvizirani kanalizacijski sustavi koji su se gradili od izbora do izbora. Za posljedicu danas imamo kupanje turista  ne u moru već  u fekalijama. Ogledni primjer za javnost bi mogao biti nedavni izljev fekalija u ulici Ante Starčevića. Politički odgoj u našoj Makarskoj nije identificiran i definiran kao jedno područje odgoja, implicitno se shvaćalo u Makarskoj da moralni odgoj i kao sadržaj i kao proces, posve dostatan za ukupni društveni odgoj ljudi, tj. da će se moralnim odgojem realizirati i politički odgoj, što je u skladu sa tezom da će ”dobri ljudi» biti i ”dobri građani”.

Politika i moral su odvojeni fenomeni u Makarskoj,  koje zasebno treba istraživati posebice na predjelu Peškera. Tu imamo primjere gdje su osobe čije su obitelji bile aktivnije u domovinskoj obrani Hrvatske automatizmom imale i povlaštenija prava,  pravdajući sve socijalnom kategorijom.  Bilo je tu raznih otpisa, najmova za 1 kunu po 1m2 itd.  Analizirajući OIB-e osoba koje su sebi pripisivala takva prava, čija su imena prepoznatljiva u ugostiteljstvu na Peškeri, sa sigurnošću možemo reći da su ta socijalna prava konzumirali i na dodjeli  POS – ovih stanova. Ispada da su zadnjih dvadeset godina u Makarskoj osobe koje su bile socijalni slučajevi danas transformirane u male tajkune zahvaljujući strankama čiji su bili članovi ili lideri.

Analizom OIB-a, imovinskih kartica pojedinaca sa Peškere sa sigurnošću bi mogli zaključiti da tu imamo i uglednih vijećnika, bivših i aktualnih. Aktualni gradski vijećnici su gradske prostore koje su po povlaštenim uvjetima dobili u najam od Grada , prodavali preko  web stranica Njuškala, a jedan od bivših vijećnika prodao je svoj uhodani biznis za velike novce,  koji je krenuo sa ”Peškere”, a prepoznatljiv je po otiskavanju majica raznim tekstovima.  Danas on kreće u novi pohod, pozicioniranja novog biznisa na ”Peškeri”.  Urbanistički plan Uređenja naselja Peškera koji je izrađen 27.09.2011 godine nije predvidio prodaju biznisa i novih pozicioniranja tajkuna s ”Peškere , tako da danas problem ima obitelj Vrcan koju žele dislocirati kako bi se mali Peškerski tajkun pozicionirao.  Da ništa nije slučajno gospođa od tajkuna, nepotizmom je postala i ravnateljica Stambenog Makarska. Bila je prvo u HSP u, zatim kod Novaka (nezavisna lista) , spletkareći sa HDZ-om uz blagoslov SDP-a, postala je i šefica Stambenog.  Kako je i sama korpulentna, a gospođa Vrcan nježna i krhka, ostaje da vidimo tko će koga dislocirati. Omjer snaga  su redari HDZ-a uz blagoslov SDP-a protiv obitelji Vrcan , Makarana i medija.

U narednom periodu do izražaja će doći političko-kulturni preduvjet za stabilnu demokraciju u Makarskoj, osjećaj potrebe da se politički participira u političkom sustavu bez nepotizma i kriminala, osjećanje nacionalne solidarnosti i socijalne ugroženosti , nacionalne povezanosti ljudi, vjerovanje u legitimnost demokratskog sustava, a ne u raspodjeli lokacija po Peškeri i POS-ovih stanova samo stranački podobnima, politička efikasnost (djelotvornost i kompetentnost), demokratski stav (pravo na različito mišljenje), otvorenost za pogled drugih, tolerancija razlike između tajkuna s Peškere i socijalno ugroženih sa Peškere.

Na kraju do izražaja svakako dolazi i rad državnih institucija u koje građani godinama  kontinuirano gube povjerenje. Prisjetimo se kaznenih prijava kojima su komunalni redari Makarske s djelatnicima grada oštetili proračun za milijunske iznose. Institucije već duži period kriju informacije od javnosti,dok dogradonačelnica vrijeđa, doprinosi narušavanju spomeničke jezgre «Kalalarge» ,nadohranjuje plažu diska  «Deep», djecu socijalno ugroženih nudi socijalnoj službi, njene kolege izdaju nezakonita rješenja, utvrđuju poreze na privatnim površinama, donose Rješenja o ovrhama na računima sa socijalno zajamčenim minimalnim naknadama. U vrijeđanju ispred nje u Hrvatskoj dominira samo njen Pupovac,  a u zaštiti obitelj Kučeković.

Na kraju poruka za obitelj Antonije Vrcan ”NE BOJTE SE” ovaj put uz Vas su Makarani i DRAGI BOG. Vaša djeca će jednog dana  biti sretna u svojoj Makarskoj

1 KOMENTAR

  1. Grad Makarska nije vlasnik zemljišta na Peškeri pa nemože ništa ni naplaćivati.Antonija vi ste u pravu,treba bagru tužiti i kazneno goniti.

  2. Ovakve se nepravilnosti događaju samo u Makarskoj, autoru teksta ocijena 5!! O uništavanju mlade obitelji Vrcan-Bijelić, predci starosjedioci, je pre tužno, umijesto da ih se podržava i za stalno, bar jednog od roditelja zaposli oni ih još bespravno deložiraju. Kako je Bilić-Veličković-Crljen i dr. uhljebili svoju rodbinu, tazbinu, bivše priležnice i stranačke drukere, o tome se samo priča po birtijasma. Gradska vlast je preuzela lokalne medije, kao Makarsko primorje, Makarska post i Radio Makarska rivijera, ali Bogu fala imamo Mega media. Neka Bilić kaže dok je bio na čelu Auto škole, kako je sa mjesta saobračajne nesreče pokupio svoga sina i prikrio sanacije? Crljen rumbao zid slobodnog stana do svog i od dva napraviom jedan. Kako će ga realizirati za sve formulu ima pročelnik Radić.

  3. Uhvatio se Nemčić Antonije koja preživljava , a zašto nije uklonio Pršin Wc ,proširenja na Peškeri Alač,Tarćuki,Šuta,štand od 4 kvadrata Alača iako se nesmije imati preko 2 kvadrata da ne govorim da su se sva proširenja ove godine desila na Peškeri uz blagosov pojedinih redara koji su okrećali glavu u drugu stranu , svaka čast iznimkama ali su nemoćni očito.Nemčiću koga i zašto štitiš , nemože se kako kome već svima isto , ali tko će dat muda aaaaaa…….

  4. Očito da ništa ne funkcionira uz upravu D.Nemčića , male sateri ,a druge nediraj BILIĆU ZNA SE OD KOG NEMČIĆ DOBIVA UPUTE šta ti bi pa ga stavi za voditelja umisto čovika koji je objavio rat mitu ,korupciji i sukobu interesa u službi pa ga zato udružena skupina proganja .Malo je ovo selo sve se zna ko je jamlja i koliko. BILIĆU PROBUDI SE DOK TI JE NA VRIJEME. Svi te okupljeni oko tebe tzv.šefovi lažu ,mažu ……..

  5. Nije Nemčić toliko loš samo nema MUDA , jaja su mu ka u prepelice još nije shvatio da je šef i da treba udriti šakom o stol , a ne ulaziti jadnicima u debelo crijevo ,

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime