Predstojeće parlamentarne izbore pratit će razni vidovi manipuliranja biračima, s ciljem zauzimanja  fotelja i vlasti. Nakon briljantne egzekucije koju je HDZ proveo nad samim sobom i Vladom došlo je i do smjene na vrhu.

Andrej Plenković postao je jedini kandidat za predsjednika HDZ-a po principu jedan član, jedan glas, jedan kandidat. Nesporno i predsjednik HDZ-a. Plenković je iz obitelji koja zna što je komunikologija. Izjava Plenkovića na Općem saboru HDZ-a da HDZ ne smije biti talac ni jednoga svog člana svakako je bio mač s dvije oštrice. HDZ ovac iz SAD-a, Frank Bilaver tada je pomislio da mu se obraća Božo Petrov. Plenkovićeva izjava okarakterizirana je kao naručenim napadom od bivših izdajnika HDZ-a. Pojedinci su tvrdili da se Plenković mora ispričati Karamarku kao predsjedniku HDZ-a.

Andrej Plenković
Andrej Plenković

U međuvremenu zbog neuspjelog preslagivanja Vlade, Karamarko je morao podnijeti ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a. Raspuštanjem Sabora, krenula je i kampanja za predstojeće parlamentarne izbore. Inicijativu vođenja kampanje preuzeo je tim Andreja Plenkovića. Predsjednik HDZ-a postaje europarlamentarac Andrej Plenković kojemu je jedan od suradnika europarlamentarka Ruža Tomašić, a koja je osvojila više od deset posto glasova za Europski parlament, 102 tisuće glasova ili gotovo 28% preferecijalnih glasova, dok je Andrej Plenković osvojio 18,6 % glasova i Marijanom Petir. 11,3% glasova birača HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS. Analitički gledano u imenima europarlamentaraca kao isprofiliranih političara, danas lidera svojih stranaka, stoji mogućnost ponovnog uspjeha kod birača. Mostovac Nikola Grmoja na svom Facebooku objavio je molbu teleoperaterima u kojoj ismijava  dvije najveće stranke HDZ i SDP. Grmoja predlaže promjenu imena HDZ-a u HPZ (Hrvatska preslagivačka zajednica),a SDP u SPP (stranka podjeljenih pozicija). Prvi suradnik Bože Petrova Nikola Grmoja često je meta Stipe Gabrića Jamba, bivšeg gradonačelnika Metkovića.

Stipe Gabrić Jambo
Stipe Gabrić Jambo

Jambo u svojim izjavama tvrdi da su Most i Božo Petrov prijevara, obmana i laž, rezervni igrači HDZ-a, a iza njihova uspjeha da stoji Katolička crkva. Jambo je tvrdio da su Božo Petrov i Nikola Grmoja obični bleferi. Predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka Jambo je optužio da ga je svoljevoljno izbacio s izborne liste HSS-a, napominjući da Domoljubna koalicija ne može napraviti iskorak k nečemu boljem. Sve su to foteljaši, a danas treba zasukati rukave i raditi, isticao je Jambo. Koaliranje Mosta i HDZ-a nazvao je uzaludnim, ističući da će ta sekta Most već na prvoj krivini iskočiti i imat ćemo nove izbore… Izgleda da je Jambo dobro predvidio ili barem pogodio. Hrvatska seljačka stranka u međuvremenu izabrala je novo vodstvo, koje je donijelo odluku da će na predstojeće prijevremene parlamentarne izbore izaći u predizbornoj koaliciji s SDP-om. HSS ovci tvrde da bez jakog hrvatskog sela neće biti ni jakog hrvatskog grada, a onda niti hrvatske države. Trgovina s SDP-om HSS-u je osigurala mjesto potpredsjednika Vlade ili dužnost ministra poljoprivrede, uz zajamčenih pet saborskih mandata. Most na izbore izlazi  samostalno s nezavisnim listama. HDZ je i prije provedenih izbora dobio novog predsjednika po načelu jedan čovjek jedan glas i jedan predsjednik. Strateški koalicijski partner HDZ-a ostaje HSP AS koji nosi sigurnih 1200 glasova Ivana Tepeša i 1000 glasova tajnika Pere Ćorića koji s dopisnom Šarengradskom školom može stvoriti sinergiju pravaša. Pouka HDZ-u i novom predsjedniku mogu biti prošli lokalni zbori u Vrgorcu, na kojima je HDZ sa svojim koalicijskim  partnerima doživio poraz. U politici bi rekli kako su pravaši sijali tako i žanju.

1 KOMENTAR

  1. Uzdam se u Andreja Plenkovića, mladog čovjeka sa pedigreom. Njegovo podrijeklo garantira pošteni rad, jer je odgojen u tom duhu. Ipak je Andrej Plenković od poštene Loze Raosa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime