Komunističke vlasti su devedesetih godina prošloga stoljeća za sve agresivniju velikosrpsku politiku temelj našle u ideji takozvane “Jugoslavenske sinteze”, iza koje je kao eksponent stajao Savez komunista Jugoslavije na čelu s drugovima: Antom Markovićem, Stankom Stojčevićem, Ivom Družićem, Celestinom Sardelićem, Dragom Dimitrijevićem…

Drugovima, komunistima glavna vrijednost bila je Jugoslavija, misleći kako će ju jedino sačuvati braneći socijalizam, jednopartijski komunistički sustav, bratstvo i jedinstvo pa i makar formalnih republičkih granica. Ekstremni jugounitarist Ante Marković sa svojom partijskom družinom zalagao se za demokratizaciju Jugoslavije, promičući pravo građana da kao Jugoslaveni odlučuju o budućnosti zemlje. Njemu i drugovima lojalna je bila, Armija i Partija. Družina Ante Markovića bila je za jugoslavenski državotvorni nacionalizam kao sljedništvo bivše Orjune – Organizacije jugoslavenskih nacionalista, okupljenih u Udruženju za jugoslavensku demokratsku inicijativu, kratice UJDI, čiji su protagonist bili: Branko Horvat, Žarko Puhovski, Milorad Pupovac, Milorad Dodik, Dragan Čović i ini komunisti. Oni su svoju inicijativu proširili po cijeloj ex-Jugoslaviji uz pomoć infrastrukture JNA. Zanimljiv je detalj iz 1989. godine gdje dr. Slaven Letica kao autor knjige “Četvrta Jugoslavija” hvaljen od kadrova JNA i UJDI-ja pokreće inicijativu kako se SFRJ što prije treba nazvati Savezna Republika Jugoslavija.

Kontraobavještajna služba se devedesetih godina upušta u političke, obavještajne igre, preko UJDI-ja. Aduta u rukavu, UJDI-jevci su  imali kroz “vojnu intervenciju”, za kojom su više puta posezali, ali su ih međunarodne prigode odvraćale bilo da se radilo o Pustinjskoj oluji, dokinuću komunizma u istočno europskim zemljama, napose demokratski procesi unutar bivšeg Sovjetskog saveza, te pad komunističkog diktatora Ceausescua u Rumunjskoj 1989. godine. Komunističke snage dijelile su se na Jugo-opcije, a jedna od njih poznata kao UJDI pokušala je potisnuti nacionalne i nacionalističke tendencije, podsmjehujući se nacionalnim svetinjama, veličajući nadnacionalni kozmopolitizam, “ekumenizam”, i promičući u medijima ideju “slobode”, ravnopravnosti, ljudskih parava i sloboda. Kako se treća Jugoslavija doista skrivala iz anacionalno shvaćene “demokracije“ može se potkrijepiti citatima brojnih izjava lidera UJDI-ja. Lideri UJDI-ja Milorad Dodik, Dragan Čović i njihovi agitpropovci na tribinama diljem Bosne i Hercegovine znali su često kazati:

”Vjerujemo da će se u budućnosti Jugoslavija ponovno ujediniti i to kroz jednu demokratsku stranku”, zatim “U Jugoslaviji imaju šanse samo one političke partije koje će biti integrativne i zadržati ono što je naše revolucionarno nasljeđe”.

Jasnim određenjem UJDI je bio za revitalizaciju jugoslavenske ideje.

Dr. Franjo Tuđman dolazi u Mostar i obilazi spaljenu Katedralu i župnu kuću, djelo JNA

Agresija protiv Hrvata nastala je kontinuiranim teroriziranjem od takozvane JNA. Antihadezeovska i antihrvatska kampanja od jugounitarista ima svoj kontinuitet, koji je okončan involviranjem jugounitarista u HDZ. Tako danas imamo primjer jugounitariste u osobi ćiriličara Dragana Čovića, kao predsjednika HDZ BiH, koji se do 1994. godine zalagao za jugoslavenski državotvorni nacionalizam, uz asistenciju KOS-a i JNA. Transkripti arhiva pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana uz amenovanje krivokletnika Stjepana Mesića prepuštaju se TV Channelu koji je ušao u posjed tih dokumenata 13. rujna 2000. godine. Selektivnim odabirom su i dijelom medijski plasirani, s ciljem kompromitiranja pokojnog prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i njegovih suradnika. Dolaskom komunista na vlast u Republici Hrvatskoj specijalni rat iz Beograda omogućio je masovno infiltriranje kadrova Službe državne bezbjednosti i Kontra obavještajne službe u HDZ. 13.224 dokumenta iz predsjednikova arhiva, 830 audio i video snimki korišteno je za specijalni rat protiv suradnika dr. Franje Tuđmana. Jedan od dokumenata i video-audio snimaka svjedoči kako dr. Franjo Tuđman zabranjuje političko djelovanje Draganu Čoviću, saznanjem da je se Dragan Čović izjašnjavao Jugoslaveneom, potpisivao ćirilicom, bio predsjednikom Radničkog savjeta Vazduhoplovne industrije JNA SOKO Mostar. I sve to u vrijeme velikosrpske agresije na Hrvate te kako je bio lider UJDI-ja. To je bila glavna preporuka UJDI-jevcima kako ćiriličara trebaju instalirati na čelo HDZ BiH. Sa sigurnošću možemo konstatirati kako je rekonstrukcijom dokumenata Hrvatskog državnog arhiva, otuđivanjem, raznošenjem, dilanjem i krađom dokumenata iz Tuđmanova arhiva, dijelom dokumenata koji je završio u Haagu, Beogradu, Sarajevu omogućeno UJDI-jevciima, KOS-ovcima, SDB-ovcima postati istaknutim članovima, točnije liderima i dužnosnicima HDZ-a.

Demonstracija današnje moći komunističkog lidera UJDI-jevca Dragana Čovića, kao predsjednika HDZ BiH, igrokazom je predstavljena protekloga vikenda U Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače na takozvanom “Hrvatskom narodnom saboru”, čiji je scenarij Jugoslaven Čović preslikao s voljenih mu Kongresa Saveza komunista Jugoslavije iz prošlog stoljeća.

Jedini kandidat za predsjednika Hrvatskog narodnog sabora bio je istaknuti Jugoslaven i ćiriličar Dragan Čović te uz logo HNS-a “Sloboda” dobiva 99, 9% glasova od nazočnih 599 delegata. Samo jedna drugarica, bila je suzdržana! Žalosno je bilo vidjeti kako takozvanim Hrvatskim narodnim saborom, upravljaju i koordiniraju većinom sijede orjunaške glave s prosjekom većim od 60 godina starosti, s desetljećem ili više staža u upravljačkim strukturama Komunističke partije Jugoslavije. I to je jedna od “snažnih poruka” koje voli često isticati ćiriličar Čović u svojim komunističkim govorancijama. Jedina utjeha hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini nakon farse nazvane Sabor HNS-a, zrcali se u činjenici, kako biološki sat istrošenih UJDI-jevaca i olinjalih komunista neumoljivo teče i istječe.

Na saboru UJDI-ja, danas prerušenog HNS-a nije nazočio predsjednik HDZ-a Republike Hrvatske Andrej Plenković. Nije bilo ni predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarević, nije bilo ni crkvenih velikodostojnika osima starih znanaca iz provincije franjevaca koji su 1998. godine na vlast u HDZ BiH preporučili, po njima u narodu “obljubljenog” kapetana JNA Antu Jelavića. Od UJDI-ja i agresorske JNA, kao sotona, koji su srušili Katedralu Marije Kraljice i Župnu kuću davno se ogradio stolni biskup Mostarsko-duvanjske i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanjske biskupije.

Administratori komunizma u Mostaru 2019. godine istiskuju hrvatsku nacionalnu ideologiju. Njihova neprirodna pretvorba, iliti preobrazba od jugounitarista do HDZ-ovaca, koji danas bolje tumače riječ “Sloboda” nego osamdesetih godina, pokazuje njihovu nedosljednost i prevrtljivost u korist osobnog materijalnog bogaćenja. Njihovo krivo  i ne istinsko nacionalno srastanje kao sokolovaca od jugoslavenstva do hrvatstva, za sobom vuče puno veće opasnosti ne samo po budućnost djelovanja HDZ BiH i HNS-a kao fiktivne tvorevine u kojoj se bira samo jedan kandidat za predsjednika u osobi apartička UJDI-ja s ambicijama stvaranja treće Jugoslavije, na štetu hrvatskoga naroda. Povijest Hrvata na žalost bilježi mnoštvo takvih slučajeva.

Kongres HNS održan 26. siječnja 2019. godine približan je Kongresu SKJ održanom 1990. godine i u duhu je jugoslavenske sinteze. Sličan scenarij govornika, preslika režije “Slobode”, sličan rezultat predsjednika. Od povijesti kao učiteljice života neke poruke Jugoslavena, danas Hrvata glede boljitka i utopije se mogu izvući. Na koncu za upit svim Hrvatima u Bosni i Hercegovini ostaje stara latinska koju je apostol Petar uputio Kristu.

Quo vadis, Domine? Kamo ideš Gospode?

1 KOMENTAR

 1. Nema veće štete za jedno društvo,zajednicu, narod evo u konkretnom slučaju hrvatski narod, od toga da u njemu ili se njemu želi pripisati osoba koja razmišlja kao autor ovog teksta. Rušilački, razgraditeljski, nekršćanski, neljudski, optuživački bez konkretnih činjenica i dokaza… Ne treba se narod bojati loših vođa i političara, njihove bivše ili sadašnje političke orijentacije nego se treba bojati ovakvih pojava otrovnih osoba kao autor. Možda Čović ima loše političke procjene ili učinke ali ima li iko da ga zamjeni? Evo vrijeme je demokracije,slobode da se svakoga bira i da svak može biti biran. Ako ima neko,pa bio to i autor ovog teksta, neka iziđe u kampanji pred narod i neka ga se bira… Uostalom,tko god nije zadovoljan Čovićem na zadnjim izborima je glasao uglavnom za Komšića. Autore pitanje za tebe: koliko je glasova Hrvata dobio Komšić? Koliko je glasova Hrvata dobila Diana Zelenika? Koliko je dobio Čović? Ako komunizam bio opcija u kojoj nije bilo slobode izbora, što je pod znakom velikog upitnika, pa smo ga zamjenili demokracijom,po skupoj cijeni, da se slobodno može birati nekoga i u tom slučaju Čović dobije najviše glasova svog naroda, čemu onda ocrnjivanje i iznošenje u javnost gadarija koje su upitne vjerodostojnosti? Ovdje je umjesto tvog cilja,autore,da ocrniš Čovića,sabor,narod ustvari izašlo na vidjelo bolesno stanje tvoga duha i izložena neizmjerna količina mržnje koja je u tebi autore!

  • Ovo je lažna demokratije. Nacionalne stranke imaju mehanizme da utiču na rezultat izbora. Kada se još tome doda stranacko uhljebljavanje, strah od drugih i drugačijih dobije se ovakav rezultat izbora.
   Reći da nema veze šta je neko radio prije je netačno. Po toj logici nema veze što je Aleksandar Vučić bunio i podstrekavao na rat u Hrvatskoj, što je rekao da će za jednog ubijenog Srbina biti ubijeno 100 muslimana (što se u Srebrenici i dogodilo), bitno je samo što sada govori lijepo i ugodno za uho i sve sa Briselskim osmjehom na licu.
   Taj “ogromni” broj glasova koji je dobio Dragan Čović na izborima iznosi trećinu Hrvatskog biračkog tjela u BiH.

 2. komunjare, biraju komunjaru,u BiH dvije trećine svakog naroda bilo je u partiji, udbi, kosu i vojnim i državnim ustanovama, ista je stvar i u bivšoj Honeckerovoj prćiji, ti isti komunisti imaju samo tamo svoje glasače i nigdje više,a takova je stvar u svim istočnim zemljama, zar nisu hdz, sdp, sdss, hns, ids=CKSKJ-u! dokaz tome, kad je najavljeno otvaranje arhive SOVA KOLEGA, I OSTALI KOMUNJARE POČELISU PIŠAT I KAKAT U GAĆE ! OTVORITE ARHIVU I ZABRANITE KOMUNJARAMA KANDIDATURU I GLASANJE ,PA ĆE TE VIDIT KOĆE POBJEDIT!

 3. KOMUNJARAM TRIBA ZABRANITI GLASOVANJE IDUĆIH 80 GODINA,KAO ŠTO SU I ONE NAMA ZABRANILE OD 1918 do 1990, pa ćemo i mi njima dati onda vrime demokracije i glasanje, komunisti su zločinačka organizacija na čelu sa titom i partijom,a svaka zločinačka organizacija triba se lustrirati!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime