Neće više biti moguće imati vrsnog kuhara u svojem objektu i prijaviti ga na minimalnu plaću, a davati mu “na ruke“ i po 10 do 15 tisuća kuna, kako bi se izbjeglo plaćanje doprinosa na pravi iznos plaće.

Dodatkom kolektivnog ugovora koji je upravo potpisan između Hrvatske udruge poslodavaca i dva najveća turistička sindikata u zemlji – Sindikata turizma i usluga i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije – radnicima je zajamčena najniža osnovna plaća za tipična zanimanja u djelatnosti kao što su sobarice, konobari, kuhari i slično, i to kod svih poslodavaca u sektoru ugostiteljstva. Time im se jamči ista razina prava bez obzira rade li u luksuznom hotelu ili kafiću, što do sada nije bio slučaj, pojašnjavaju nam sindikalisti. Tako ubuduće svaki poslodavac zaposlenom radniku na jednostavnim poslovima sobarice, nosača prtljage i sličnih poslova mora dati zajamčenu bruto plaću koja ne smije biti niža od 2.863,08 kuna. Mjesta pomoćnog konobara, pomoćnog kuhara, pomoćnog recepcionara i pomoćnog slastičara moraju biti plaćena najmanje 3.435,69 kuna bruto.  Konobar, kuhar, slastičar ili recepcionar ne mogu se, pak, prijaviti bez plaće od 4.151,46 kuna bruto, što bi, primjerice, za osobu s prebivalištem u Splitu (s prirezom od 10 posto) i bez djece značilo da joj je minimalna neto plaća 3.225,97 kuna. – Iako se radi o niskim iznosima plaća za stručno ugostiteljsko i pomoćno osoblje, oni su ipak veći od minimalne plaće u Hrvatskoj, a kada se tome dodaju i dodaci koji su obvezni dio plaće, onda je ovo ipak pomak. Naime, dogovorili smo 0,5 posto dodatka na svaku godinu staža, dobivanje jubilarne nagrade, poklona za djecu, slobodnih dana za vjenčanje, bolest ili smrt u obitelji, školovanje ili selidbu. Zaštitili smo njihova dosadašnja prava i tome dodali još neka. Osobito je važno da će se rast tih osnovica za plaću usklađivati s porastom troškova života, a svake godine će se pregovarati o novoj osnovici koja će vrijediti od svibnja te godine – kazao nam je Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske. Prema njihovu mišljenju, ovakav će dodatak Kolektivnom ugovoru zaštititi ugostiteljsko osoblje od nelojalne konkurencije jeftinije radne snage koja nije obučena ni školovana za te poslove, ali ih obavlja u dogovoru s poslodavcima za niže iznose plaće i isplatu razlike “na ruke”. Isto tako radnik ima pravo na pokriće troškova prijevoza na posao i s posla od strane poslodavaca, te dodatak za rad u posebnim uvjetima te dodatak na plaću za rad u uvjetima težima od uobičajenih. Osim toga, ugostiteljski radnici koji izravno pridonose uspješnosti uslužnih djelatnosti i turizma konačno će u plaćama pratiti kretanje godišnjeg indeksa potrošačkih cijena prema podacima koje objavljuje Državni zavod za statistiku te će pratiti kretanje prosječnih bruto plaća po zaposlenom u RH, kao i ostala ekonomska kretanja u ugostiteljskoj djelatnosti, te sve to usklađivati s njihovim osnovicama. Sve to moglo bi značiti da u uspješnoj turističkoj zemlji poput Hrvatske s oko 8 milijardi eura zarade od turizma, koliko se procjenjuje da će Hrvatska ove godine uprihoditi, konobari, kuhari, slastičari, recepcionari, sobarice i drugi od iduće godine možda neće više biti na vrhu ljestvice najlošije plaćenih zanimanja u zemlji, kako je to bilo posljednjih desetljeća. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime