Za 47 dana birat ćemo 11 kandidata za Europski parlament. Lani je izlaznost na izborima bila samo 20 posto pa se svi nadaju kako će ove godine biti veća

U ponedjeljak, 7. travnja, počela je najdulja predizborna kampanja u 24 godine parlamentarne demokracije. DIP je na svojim stranicama objavio sve kandidacijske liste za izbore za Europski parlament. Izbori su 25. svibnja, a kampanja će trajati 47 dana. Birat ćemo između kandidata na 25 listi, 18 samostalnih stranačkih i sedam koalicijskih.

Podsjetimo, prošle godine izašlo je samo 20 posto birača. Svi se nadaju da će ove godine biti veća izlaznost.

U novom sazivu parlamenta je 750 mjesta (plus predsjednik parlamenta), a od toga je 11 hrvatskih.

Izbori su specifični zbog primjene preferiranog glasovanja. Bira se stranačka lista, ali može se zaokružiti i konkretan kandidat na listi pa stranački redoslijed kandidata nije presudan.

– Ako je glas pojedinog kandidata koji je dobio preferirane glasove najmanje 10 posto glasova koje je dobila lista, on ulazi odmah u podjelu tih mjesta u odnosu na tu listu – objašnjava predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin. Ako takvih kandidata nakon zbrajanja glasova nema, u Europski parlament ide se po redoslijedu na samoj listi.

Na listama je 180 kandidata (65,5 posto) i 95 kandidatkinja (34,5 posto). Najmlađi kandidat je Mihael Peklar (19) iz ORaH-a, a najstariji Vladimir Konečny (80) iz Abecede demokracije. Najmlađa kandidatkinja je Marija Drenski (23) iz Hrvatske radničke stranke, a najstarija Jasna Tkalec (73) iz Socijalističke radničke partije Hrvatske.

Među sedam koalicija koje izlaze na izbore za Europski parlament su i koalicije dviju najjačih stranaka – SDP-a i HDZ-a. SDP na izbore izlazi s HNS-om, IDS-om i HSU-om. HDZ je na čelu koalicije u kojoj su HSS, HSP-AS, BUZ, Zagorska demokratska stranka i Hrvatska demokršćanska stranka. Savez za Hrvatsku koalicija je osam stranaka desnice u kojoj su HDSSB, Akcija za bolju Hrvatsku, Autohtona HSS, HRAST, HSP, Hrvatska zora stranka naroda, Obiteljska stranka i Zavjet za Hrvatsku. Nacionalni forum, HSLS, PGS i Lista za Rijeku čine Partnerstvo hrvatskog centra.

U koaliciji na izbore izlaze Demokratska stranka žena, Hrvatska stranka nezaposlenih i Akcija slavonsko baranjskih umirovljenika, na isti način nastupaju i Zeleni Hrvatske, Agenda mladih demokrata i Zelena stranka, a izbornu sreću zajednički će iskušati i Naša stranka te Nova srpska stranka.

Samostalno na euroizbore izlaze Hrvatski laburisti – stranka rada, te ORaH Mirele Holy. Na isti način nastupa i Abeceda demokracije, Akcija mladih, Autohtona Hrvatska stranka prava, Demokratska prigorsko-zagrebačka stranka. Hrvatska radnička stranka, Hrvatska stranka reda, Međimurski demokratski savez, Nezavisna lista Ante Đapića također izlaze samostalno.

Biračima se samostalno predstavljaju i Piratska stranka, Pokret za modernu Hrvatsku, Savez za promjene, Snaga Roma Hrvatske, Socijalistička partija Hrvatske, Socijalistička radnička partija Hrvatske, Stranka hrvatskog zajedništva i Stranka umirovljenika, piše HRT.