Grad Imotski neće primiti makarski otpad na svoje odlagalište Jezerac-Kozjačić u Glavinji Gornjoj.

Grad Imotski neće ispoštovati dogovor postignut sa županijom i gradovima te neće primati makarski otpad na svoje odlagalište Jezerac- Kozjačić u Glavini Gornjoj saznali smo od gradonačelnika Grada Imotskog Ante Đuzela ( HDZ).

Naime, po dogovoru i zaključku koji je donesen na sastanku prošlog tjedna u Županiji s ministrom Mihaelom Zmajlovićem, županom splitsko-dalmatinskim Zlatkom Ževrnjom, te gradonačelnicima i predstavnicima gradova Makarske, Splita, Trogira, Sinja, Imotskog i Vrgorca, te predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša makarski će otpad biti riješen tako što će drugi gradovi Splitsko-dalmatinske županije periodično preuzimati otpad dok do kraja 2018. godine dok Centar za gospodarenjem otpadom u Lećevici ne bude u funkciji.

Radovi na centru za gospodarenje otpadom će početi 2015.

Župan Ževrnja je izjavio kako je turistička sezona već počela te da će solidarno i ciklički susjedni gradovi  preuzimati otpad s područja Makarske. Ževrnja je istaknuo kako su upregnuli sve snage da do 2018. godine, apliciraju na sredstva fondova EU-a i izgrade Centar za gospodarenjem otpadom u Lećevici. Riječ je o projektu vrijednosti 450 milijuna kuna i koji se većim dijelom može financirati iz strukturnih europskih fondova. Izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici riješilo bi se problem s otpadom svih 55 gradova i općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Radovi na izgradnji centra trebali bi započeti tijekom 2015. Sve dogovoreno na sastanku u županiji, na kojem nije bio nazočan gradonačelnik grada Imotskog koji je poslao predstavnika komunalnog gradskog pogona, Imoćanima očito ne znači puno.

Đuzel: “Dosta nam je i našeg otpada”

– Mi na našem odlagalištu primamo ne samo otpad grada Imotskog već i otpad s područja osam općina Imotske krajine. Dosta nam je i našeg otpada –  poručio je gradonačelnik Đuzel. On je nadalje istaknuo kako će konačnu odluku donijeti vijećnici grada Imotskog, ali da je već sada po raspoloženju istih razvidno kako će odluka biti,neprimanje makarskog otpada.

I dok grad Imotski razmišlja kako zaštiti svoje građane od eventualnih problema koji se prvenstveno tiču zdravlja, njima susjedna općina Zagvozd ima sasvim drugačije mišljenje.

Zagvozd gradi sabirni centar za otpad

Naime vijećnici te jedine zabiokovske općine koja je otvaranjem tunela Biokovo postala atraktivna destinacija za razvoj seoskog turizma i u kojoj već sada niču vile s bazenima za odmor donijeli su odluku o gradnji sabirnog centra za otpad na lokaciji Golo Brdo udaljenoj tek dva kilometra od samog općinskog središta. Da su ozbiljno mislili potvrda je što se taj sabirni centar našao i u županijskom prostornom planu, unatoč činjenici kako park prirode Biokovo više od sedamdeset posto  zalazi u teritorij općine Zagvozd.

Upitan za izjavu, uz opasku kako Zagvozd ide u smjeru razvoja turizma, komentar načelnika općine Zagvozd Miroslava Gaće (HDZ) bio je vrlo štur tek da “to donosi dva radna mjesta”.

U općinu Zagvozd prije nekoliko dana stiglo je i pismo namjere gradonačelnika Makarske Tonćija Bilića o mogućnosti izgradnje tvornice za preradu otpada koju su kako saznajemo u općini glatko odbili. (24sata)