Ne stišava se bura oko izbacivanja Hrvatskog Pravaškog Bratstva (HPB) iz službenih prostorija na Zelenki.

Podsjećamo, prije desetak dana ova stranka koja ima i vijećnicu u Gradskom vijeću Grada Makarske deložirana je iz Ličke ulice na Zelenki, a u međuvremenu donosimo i mučne detalje provaljivanja u prostorije iza kojeg, nažalost, stoji Grad Makarska i gradonačelnik Tonći Bilić.
Prostorije u gradskom vlasništvu koristilo je HPB i nije sporno da Grad Makarska ima pravo gospodariti svojim prostorima onako kako im to nalažu zakoni i pozitivni propisi RH.
– Po zakonu o Mjesnim odborima grad je dužan, ukoliko u vlasništvu ima prostor, dodijeliti isti Mjesnom odboru. Postojala su dva prostora, jedan naš, a drugi od Turističke zajednice koja u tom prostoru djeluje kao ispostava na dijelu grada Zelenka-Ratac, te funkcionira samo ljeti. Odluka Gradonačelnika je bila da izbaci nas iz prostora i to prisilnim putem, obijanjem brave. Mislim da ne bi bio nikakav problem dogovoriti se, te premjestiti našu stranku na drugu lokaciju, kazala nam je dopredsjednica Hrvatskog Pravaškog Bratstva podružnice Makarska Kristina Kozlina Rakušić.
Kako doznajemo,  predsjednik makarskog HPB-a Damir Brzica i dopredsjednica Kristina Kozlina Rakušić pokušali su na miran način riješiti problem prostora s gradonačelnikom Bilićem i poslali mu dopis u kojem predlažu alternativni prostor kojim bi se mogla služiti spomenuta stranka. Nažalost, gradonačelnik Bilić se oglušio i tako odbio na civiliziran i demokratski način riješiti poprilično benigni problem. Umjesto toga, odlučio se na obijanje brave i prisilnu deložaciju HPB-a za što, prema svemu sudeći, nije bilo nikakve potrebe.
– Prostor koji smo koristili i uredili vlastitim sredstvima nije imao komercijalnu vrijednost niti je bio na takvoj lokaciji. Mi smo u interesu grada bili spremni preseliti na drugu lokaciju no gradonačelnik nas nije zvao na razgovor i nije postignut nikakav dogovor. Činom ulaska u naš prostor željela se izazvati svađa i nejedinstvo građana Zelenke. Sam predsjednik Mjesnog odbora Zelenka-Ratac odbio je primiti prostor kada je u njemu vidio dokumentaciju i opremu druge pravne osobe, pojašnjava Kristina Kozlina Rakušić.
– Ovim činom gradonačelnik Makarske Tonći Bilić još jednom je pokazao političku nezrelost u rješavanju najjednostavnijih problema. Od afere do afere, gradonačelnik Bilić bavi se stvarima koje same po seb nisu trebale biti problem, a u međuvremenu Makarska zapada u sve veće teškoće koje značajno ruše razinu kvalitete života u našem gradu. Umjesto da se pozabavi problemom odlaganja otpada, produljenjem turističke sezone, rješavanjem ilegalne gradnje, pa ako hoćete i uznapredovale korupcije unutar Gradske uprave, on se uhvatio obijanja brave HPB-u. pa tko je ovdje lud?, zapitao se jedan stanovnik Zelenke koji je svjedočio deložaciji.
– Obzirom da im je pokušaj progona propao, poslali su dopis u kojem od nas traže da iselimo stvari kako bi dokumentacijom pokrili ilegalni ulazak u prostor stranke HPB. Mi smo prilikom iseljenja poklonili sav inventar i uređenje prostora u kojem smo bili Mjesnom odboru Zelenka-Ratac te smo stvorili dobre odnose i dogovorili zajedničku suradnju u razvoju ovog dijela grada sa projektima koji će se u budućnosti predlagati gradu, zaključuje Kristina Kozlina Rakušić.