Grad Vrgorac, odnosno vladajuća koalicija HDZ-HSP AS-HSS, pred raspadom je. Da mnogo toga u desnoj koaliciji već dulje vrijeme nije u redu, jasno je odavno.

Naime, koalicijski partner iz redova HSP-a AS, koji je osma, ključna ruka, najavio je nakon konzultacija sa stranačkim vrhom u Splitu i Zagrebu izlazak iz koalicije. Da ostaje pri toj odluci, čelnik vrgoračkih pravaša Slobodan Granić pokazao je time što nije došao na desetu sjednicu Gradskog vijeća podržati izvještaj o radu gradonačelnika Borisa Matkovića za prvi dio godine. Na sjednici nije bilo ni Tomislava Vukosava Čiče, koji je u ime HDZ-a ušao u Gradsko vijeće.  Oporbeni vijećnici iz redova SDP-a i Nezavisne liste mladih stajali su u predvorju zgrade Grada Vrgorca i pratili hoće li spomenuta dva vijećnika doći. Vijećnici Nezavisne liste mladih čak su ušli u vijećnicu, no nakon konzultacija s kolegama iz SDP-a povukli su se u predvorje.

Za pet dana nova sjednica

Predsjednik Gradskog vijeća Nikša Roso nije imao kvorum, jer od 15 vijećnika sjednici je bilo nazočno samo njih šest iz redova HDZ-a i HSS-a, te stoga nije mogao otvoriti sjednicu. Nakon konzultacija s pravnicima, Roso je najavio da će nova sjednica biti sazvana u zakonskom roku, najvjerojatnije u sljedećih pet dana. Oporba se nada da bi moglo doći do prijevremenih lokalnih izbora jer su prošla tri mjeseca od zadnje sjednice i zbog toga su ostali u predvorju kako ne bi bilo kvoruma. Prema neslužbenim informacijama, u subotu se očekuje novi potres jer bi Izvršni odbor HSP-a AS trebao potvrditi izlazak iz koalicije.  Do loma u vladajućoj koaliciji došlo je jer pravaši misle da čelnici HDZ-a, gradonačelnik Boris Matković i predsjednik podružnice Ivica Pandžić, već godinama koketiraju sa SDP-om, odnosno da su im prepustili kontrolu nad svim institucijama u Vrgorcu.  Hoće li doći do prijevremenih izbora ili će se uključiti stranački predsjednici Ruža Tomašić i Tomislav Karamarako kako bi ugasili vatru, znat ćemo u sljedećih nekoliko dana. (Slobodna Dalmacija)