Kruno Žulj počeo je privatnu karijeru kao trgovac daleke 1984. godine kada je otvorio svoju prvu trgovinu, a onda je iz godine u godinu širio svoje poslovanje

Danas Kruno Žulj slovi kao jedan od najvećih građevinskih poduzetnika na Makarskom primorju, a na naslovnice mnogih utjecajnih medija dospio je zbog načelnika općine Baška Voda Joska Roščića.

Kruno Žulj

Naime, Josko Roščić godinama pokušava spriječiti Kruna Žulja da investira u Bašku Vodu, u općinski proračun i u nova radna mjesta. Unatoč toj činjenici, Josko Roščić javno putem medija Kruna Žulja optužuje da je bespravni graditelj.

Joško Roščić

Zašto Josko Roščić nije platio komunalije za svoju kuću?

– Da sam ja bespravni graditelj, zar bih od 2003. godine vodio pravne bitke s Roščićem i općinom Baška Voda? Zar ne bi bilo lakše da sam doista bio bespravni graditelj kako ciljano Roščić obmanjuje javnost pa da sam u valu legalizacije sve svoje građevine legalizirao još 2011.godine? Upravo suprotno. Josku Roščiću ne odgovara kad se poštuju zakoni, pa mu ovakvi kao ja smetaju. Jedini bespravni graditelji u Baškoj Vodi su upravo Josko Roščić i njegovi vijećnici kojima su kuće srušene, govori nam Kruno Žulj koji se ne može načuditi posljednjem javnom istupu Joska Roščića.

Portal Megamedia već je ranije pisao o velebnoj obiteljskoj kući Joska Roščića koja je izgrađena 1998. godine. Međutim, kada je trebalo platiti naknadu za zadržavanje u prostoru, odnosno legalizirati objekt plaćanjem komunalnog doprinosa i ostalih davanja, Josko Roščić je lažno prikazao kako je ta kuća izgrađena prije 1968.godine pa da nije nikada ni trebala imati građevinsku dozvolu. Naravno, demantirali su ga stariji mještani koji vrlo dobro znaju da na tom mjestu ni 1968. godine ni puno godina kasnije nije bilo nikakve kuće, a mi smo došli i do starih fotografija na kojima nema Roščićeve kuće.

Kruno Žulj sve je pošteno platio, a Roščić?

– Prema sadašnjem planu, da bi netko gradio u Baškoj Vodi , mora raditi i UPU, a isti se radi na parcelama površine 4.000 metara četvornih ili većima, a ja sam po starom planu dobio građevinsku dozvolu na parceli od 1.300 metara. Da nisam tada dobio papire za gradnju, danas ne bih mogao graditi, navodi Kruno Žulj.

Josko Roščić tvrdi i da je Kruno Žulj dužan općini Baška Voda, no Kruno Žulj nam je na uvid dao dokumentaciju iz koje nedvojbeno proizlazi da to nije slučaj. Dapače, prema službenoj dokumentaciji, općina Baška Voda dužna je Krunu Žulju nemale novce.

– Sudski vještak Zdravko Matijašević je sve moje građevine na području općine Baška Voda premjerio do zadnjeg milimetra na temelju čega su izračunata davanja. Kao što se vidi iz dokumentacije, sve je debelo preplaćeno. Za sve svoje transakcije prema općini Baška Voda imam uplatnice, dokaze, pa da nije glupo, bilo bi hrabro od Joska Roščiča tvrditi da sam ja nešto dužan. Ako općina nema uplatnice, imam ih ja pa ću poslati USKOK-u sve i neka istraže kako se posluje u općini Baška Voda, kaže Žulj.

Odlučno odbacuje Roščićeve navode o nekakvoj ovrsi i tvrdi da je doista postoji zahtjev za ovrhu, no kad je Žulj sudu dostavio vjerodostojnu dokumentaciju, ovrha je odbačena odnosno povučena.

Komentirao je i Roščićeve navode o tome kako je Žulj tužio općinu Baška Voda za iznos od 600 tisuća kuna. Kaže da to nije točno i da njega niti ne zanima 600 tisuća kuna, već ga zanimaju milijuni i općinu Baška Voda tereti za milijune kuna štete koju je svojom samovoljom prouzročio Josko Roščić.

Kruno Žulj javno poziva Joska Roščića neka pokaže što je on to uplatio u korist općinskog proračuna, poglavito kada su u pitanju njegova kuća i ostali objekti.

– Ja sam se privatnim poslom počeo baviti 1984. godine i svaki svoj dinar, marku, kunu zaradio sam pošteno za što imam sve dokaze, pa koga zanima neka me pita. Moj novac nije, kako Roščić omalovažava, „krvav“. Istina, stečen je krvavim radom od jutra do sutra, sedam dana u tjednu bez prestanka. Prošle godine sam puna tri mjeseca dokazivao i dokazao svoje porijeklo imovine po anonimnoj prijavi Poreznoj upravi u Splitu. Tri mjeseca sam odnosio papire i nije mi nađena ni jedna jedina kuna, a da nije stečena poštenim radom. Neka Josko Roščić kaže odakle njemu novci, a bogatiji je od mene. Kako je na plaći načelnika mogao steći toliko bogatstvo?, pita se Kruno Žulj.