Edvin Šimunov, direktor gradske prijevozničke tvrtke Liburnija d.o.o., zatražio je od Grada Zadra izdavanje zadužnice na iznos od deset milijuna kuna obzirom da otprilike toliko iznosi kredit kojeg bi ovo gradsko poduzeće podiglo u Zagrebačkoj banci

Riječ je o kreditu u visini 1,3 milijuna eura koji bi poslužio za podmirivanje plaća i doprinosa zaposlenicima, ali i za plaćanje PDV-a, kupovinu goriva, podmirivanja dugova itd. Gubitaško poduzeće Liburnija d.o.o. desetljećima je opstajalo zahvaljujući milijunskim donacijama iz gradskog proračuna, a protekle dvije godine su na račun pandemije od države uspjeli povući oko 20 milijuna kuna u vidu potpora za očuvanje radnih mjesta.

Kako takvih potpora više nema, Edvin Šimunov našao se u nezavidnoj situaciji u kojoj mora “na brzinu” dobiti desetak milijuna kuna kako bi se podmirile dospjele obaveze. Nije jasno što kako će Edvin Šimunov poslovati kada se potroše sredstva iz kredita. Naime, i sam priznaje da je prošlu godinu Liburnija d.o.o. završila sa 727 tisuća kuna gubitka unatoč državnoj potpori koja je iznosila 8,6 milijuna kuna!

Samo u prva tri mjeseca ove godine, Liburnija d.o.o,. ostvarila je pad poslovnih prihoda u nevjerojatnom iznosu od 2,17 milijuna kuna. Podsjećamo, Liburnija d.o.o. već isplaćuje kredit podignut u Erste banci za kojeg je od Grada Zadra zatraženo prije nekoliko mjeseci 2,4 milijuna kuna subvencije. Pored toga, Liburnija je korisnik i dva revolving kredita u ukupnom iznosu 4,5 milijuna kuna. Dakle, Edvin Šimunov je zadužio Liburniju sa tri kredita i traži četvrti. U Gradu Zadru su izuzetno zabrinuti ovakvim načinom poslovanja jer taj novac treba netko vratiti, a taj netko su građani Zadra. S druge strane, Liburnija ne ostvaruje zaradu već gubitke i to traje godinama. Konačno, nameće se još jedno pitanje, gdje je nestao efekt smanjenja troškova kroz nabavu novih autobusa financiranih europskim novcem (manja potrošnja goriva, manji troškovi servisa i izostanak zaduženja za nabavku novih vozila, op.a.).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime