Ministarstvo kulture proglasilo je nedavno krajolik rijeke Krupe kulturnim dobrom

– Područje kulturnog krajolika rijeke Krupe omeđeno je s južne strane rijekom Zrmanjom i Žegarskim poljem, s istočne izvorom rijeke Krupe, obroncima Velebita sa sjeverne i učćem Krupe u Zrmanju sa zapadne strane. Cijelom svojom poršinom od cca 23 km2 nalazi se u Parku prirode Velebit, obuhvaća dijelove naselja Kaštela Žegarskog, Krupe i Golubića, a administrativno pripada Gradu Obrovcu, navodi se u odluci Ministarstva kulture.

Proteklih godina mnogi su se zalagali da se krajolik rijeke Krupe proglasi kulturnim dobrom, a među njima se posebno isticao i MOST-ov županijski vijećnik Ivan Matić. Odluka Ministarstva kulture dočekana je sa velikim oduševljenjem.

– Proglašenje Kulturnog krajolika rijeke Krupe na području Obrovca kulturnim dobrom od strane Ministarstva kulture važna je odluka za trajnu zaštitu rijeke Krupe. Kako se eksplicitno navodi u rješenju Ministarstva kulture s kraja studenog ove godine, na tom području nije dopuštena nova gradnja, već sav razvoj i eventualna izgradnja mora biti u skladu s tradicijom. Također, radi očuvanja sedre, sedrenih barijera i pragova, nisu dopuštene aktivnosti na rijeci koje bi ih na bilo koji način ugrozile, navodi se na službenim stranicama WWF (World Wide Fund for Nature).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime