Dvojica bivših državnih tajnika u Ministarstvu prometa, Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić, uzeli su zajedno sa Stjepkom Bobanom, nekadašnjim direktorom Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC), te Josipom Sapunarom, bivšim članom Uprave HAC-a, i Igorom Premilovcem, osumnjičenim u aferi HGK, približno 30 milijuna iz HAC-a.

Igor Premilovac je za izvlačenje gotovine preko svoje tvrtke “Remorker International” u Pragu “ubrao” proviziju od 5,5 milijuna kuna, dok je glavnina izvučenog novca, 24,5 milijuna kuna, predana Livakoviću i spomenutim šefovima HAC-a i HC-a. Sažetak je to USKOK-ovih optužbi protiv Livakovića i ostalih koji su tijekom četvrtka kao osumnjičenici ispitivani u USKOK-ovu sjedištu u Zagrebu.

Podsjetimo, nakon što je Igor Premilovac ispričao istražiteljima kako se izvlačio novac, trag je doveo do Josipa Sapunara. Sapunar, koji je već nekoliko dana u istražnom zatvoru, priznao je istražiteljima svoje sudjelovanje u cijeloj priči, te je naveo kako je samo manji dio novca zadržao za sebe dok je glavninu predavao Livakoviću, Mikuliću i Bobanu. Od njih je čuo da je to novac i za “šefa”, tadašnjeg ministra prometa Božidara Kalmetu.

Međutim, takva posredna saznanja istražiteljima očito za sada nisu bila dovoljan dokaz Kalmetine umiješanosti u ovo izvlačenje milijuna iz HAC-a, tako da je njegovo ime izostalo s popisa osumnjičenika kada se u utorak i srijedu krenulo u akciju uhićenja Zdravka Livakovića i ostalih. No, sada treba pričekati kako će se oni postaviti prema optužbi i što će reći o eventualnoj ulozi sadašnjega zadarskoga gradonačelnika.

Ne radi se, naravno, o pukim optužbama da je Livaković zajedno sa spomenutim direktorima u HAC-u izvukao 30 milijuna kuna. Vrlo detaljno je opisan i način kako se taj novac izvlačio. Radilo se zapravo o jednoj kombinaciji reketarenja, a ujedno i aranžmana s izvođačima radova, na obostrano zadovoljstvo. Pitanje je, naime, kakav su izbor imale tvrtke čiji su šefovi sada uglavnom također na popisu suosumnjičenika.

Da bi im redovito plaćali za izvršene radove i nastavili poslovnu suradnju, ali i za plaćanje neosnovano uvećanih cijena radova, Livaković i šefovi HAC-a tražili su od odgovornih osoba tvrtki koje su radile s HAC-om, da im isplate određene “nagrade”.

Tako su primjerice osumnjičenog Miroslava Bunića, direktora “Zagorje Tehnobetona”, uputili da sklopi fiktivni konzultantski ugovor s tvrtkom “Zelot” Igora Premilovca, koji je potom uplaćeni novac prebacivao na račun “Remorker Internationala”, podizao gotovinu i zatim je vraćao HAC-ovcima uzimajući za sebe proviziju.

Tako su preko “Zagorje Tehnobetona”, a zapravo iz sredstava HAC-a koji im je preplatio radove, došli do gotovine od 1,2 milijuna kuna. Preko “Granita” iz Skoplja izvučeno je 2,2 milijuna kuna, a preko “Strabaga” još 4,6 milijuna kuna.

Najveći iznos izvučen je uz pomoć Damira Kezelea i Ivana Berketa, uhićenih, a u četvrtak i smijenjenih članova Uprave “Viadukta”, i to 23,2 milijuna kuna, a sve od preplaćenih radova na spojnoj cesti od autocestovnog čvora Zadar 2 do zadarske luke Gaženica, popularno prozvane Kalmetina. (Slobodna Dalmacija, 24.listopada 2013.)

1 KOMENTAR

  1. to da su ucinila ova govna hdz-ovska ,kako to,pa oni su vjerodostojni ….svasta ,to je za nevirovat,,,,sta ce rec ova govna ista iz sdp-a,,,bar ce bit jubomorni jer nisu oni to peškali…

  2. Livakoviću, pita bi te spavaš li noću, ali neću. Spavaš ko janje… Danju. Noću si u Pink Room, zabavljaš se sa svojom vrstom. Sićaš li se Kopačkog Rita? Svaki od nas je uzeo svoju sobu, samo se ti nisi tio odvajat od svog prijatelja… Sramota da nam takvi ka ti odlučuju o našim životima, kradu našoj dici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime