Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da se s tržišta povlači proizvod “Kraljevski med”, roka valjanosti veljača 2016., zemlje podrijetla Kina, uvoznika Medivital pharm iz Zagreba, jer je u tom proizvodu utvrđena prisutnost tadalafila, aktivne tvari u lijekovima koji se izdaju samo uz liječnički nadzor, a koji nije dopušten u proizvodim odobrenim kao dodaci prehrani.

Putem HR RASFF sustava zaprimljena je obavijest Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja o nalazu tadalafila u koncentraciji 60,2 mg/kg u proizvodu KRALJEVSKI MED – dodatak prehrani, LOT 0105, roka valjanosti 02.2016. Prisutnost tadalafila nije dopuštena u proizvodima koji su odobreni kao dodatci prehrani. Klinička ispitivanja pokazuju da korištenje tadalafila u dozi od 5 do 20 mg djeluje na pojačavanje hipotenzijskog djelovanja nitrata te je strogo kontraindicirano korištenje tadalafila kod osoba koje koriste pripravke nitrata u bilo kojem obliku. Nuspojave koje se mogu javiti kod korištenja tadalafila su promjene u vidu ili potpuni gubitak vida, zvonjenje u ušima ili iznenadni gubitak sluha, bol u prsima, povraćanje, znojenje, gubitak daha, konvulzije, crvenilo lica, vrata ili prsa, glavobolja, proljev, bol u mišićima i prsima. Tadalafil je aktivna tvar u lijekovima koji se izdaju samo uz liječnički nadzor i individualno utvrđivanje doza te nije dopušten za upotrebu u dodacima prehrani, kako je i propisano Pravilnikom o dodacima prehrani (NN 126/13) i Pravilnikom o tvarima koje se mogu dodavati hrani i koristiti u proizvodnji hrane te tvarima čije je korištenje u hrani zabranjeno ili ograničeno (NN 160/13).

Nemojte konzumirati navedeni proizvod!

Uzimajući u obzir gore navedene nuspojave, kao i dodatnu opasnost za zdravlje ljudi, koja može nastati uslijed istodobnog uzimanja tadalafina s lijekovima sličnog djelovanja i pripravaka koji sadržavaju nitrate te činjenicu da proizvod sadrži tvar koja nije dozvoljena kao dodatak prehrani, proizvod predstavlja rizik za zdravlje ljudi.  Tvrtka Medivital pharm d.o.o. izvijestila je da s tržišta povlači dodatak prehrani Kraljevski med, uvoznik za RH: Medivital pharm d.o.o., Zagreb, serijski broj: 0105, rok trajanja: 02 2016. zbog osnovane sumnje u zdravstvenu ispravnost istog, s obzirom da je uzorkovanjem utvrđena nedozvoljena supstanca lijeka. Mole se kupci da navedeni proizvod vrate na mjesto kupnje i da isti više ne konzumiraju. Inače, radi se o medu koji potiče spolnu moć i vitalnost muškaraca, a namijenjen je prvenstveno muškarcima iznad 18. godine života. “Sastojci izrazite učinkovitosti, ginseng i matična mliječ, tradicijski i prema znanstvenim istraživanjima, efektno utječu na spolni život muškarca. Prvi znakovi djelovanja prisutni su već nakon prvog konzumiranja i održavaju se čak do nekoliko dana”, stoji u opisu proizvoda.

Podaci o proizvodu:

Proizvod: KRALJEVSKI MED – dodatak prehrani

LOT: 0105

Pakiranje: Proizvod je pakiran u 6 AL-vrećica po 10 g koji su upakirani u papirnatu kutiju.

Oznaka roka valjanosti: 02.2016.

Godina proizvodnje: 2013.

Zemlja podrijetla: Kina

Uvoznik: MEDIVITAL PHARM d.o.o., Preradovićeva 20, 10000 Zagreb (dalmacijanews.com)