Ivica Malbaša, rođen u Makarskoj 1974., danas 42-godišnjak trune u zatvoru jer ga je Županijski sud u Splitu osudio zbog navodne pedofilije na temelju iskaza djevojčice koja je kasnije povukla iskaz priznajući tako da nije govorila istinu.

Ukratko je to siže mučne životne priče, zapravo kalvarije koju prolaze on, njegova nevjenčana supruga Andrijana Bešlić i petoro djece koja svoje djetinjstvo provode svjedočeći zakulisnim igrama, policijskom nasilju i nepravdi umjesto da neopterećena i bez straha rastu u obiteljskom domu.

Andrijana Bešlić

Odakle početi? Prije nešto više od mjesec dana, početkom svibnja, po Ivicu Malbašu u Rastovac dolazi policija ispred obiteljske kuće u kojoj živi sa Andrijanom. Iako nisu imali nikakav nalog za privođenje ili uhićenje, policija zahtjeva da Ivica Malbaša pođe s njima i to ravno u zatvor jer, eto, postoji nekakvo rješenje o izdržavanju kazne. Andrijana Bešlić u jednom trenutku od dva policajca traži nalog ili bilo kakav dokument koji im daje pravo da interveniraju, no oni smjesta traže pojačanje koje nakon nekog vremena i stiže! Sve to gledaju djeca V. (14) i D. (12) i doživljavaju šok. Naime, u verbalnom natezanju policajaca sa supružnicima Andrijanom i Ivicom, maleni D. doživljava napad astme, upada u šok i Ivica Malbaša uzima mobitel, naziva hitnu pomoć opisujući stanje dječaka. Međutim, jedan od policajaca intervenira i kaže da Hitna pomoć ne treba dolaziti , da se zaustavi ako je krenula jer da je sve gluma?! Ipak, nakon nekog vremena djelatnici hine pomoći stižu, a policija bez naloga koristi novonastalu situaciju i neovlašteno ulazi u dom Andrijane Bešlić i Ivice Malbaše. Andrijana odmah zove Policijsku upravu u Splitu i obavještava ih o neovlaštenom postupanju policijskih službenika iz Zagvozda, no u Splitu ne žele ni čuti, već poklapaju slušalicu.

Jedno od mnogobrojnih pisama maloljetne V.

– Vidjevši što se događa, Ivica samovoljno odlazi s policijom. Mene osobno jedan od policijskih službenika zgrabio je za ramena i, zamislite, krenuo vikati da je ovo napad na službenu osobu, a ja ga nisam ni taknula?!,prepričava nam Andrijana.
Ivicu Malbašu potom policija odvodi u postaju u Imotskom, a po djecu u Rastovac stiže djelatnica imotskog Centra za socijalnu skrb Zdenka Todorić protiv koje su ta ista djeca podnijela kaznenu prijavu.
– Ivica iz policijske postaje u Imotskom naziva telefonom jednog svog prijatelja i moli ga da organizira da Ivičana majka uzme sebi djecu dok se ne smiri situacija, no liječnica koja je pregledala D. zahtjeva da se djecu pošalje u dom MAESTRAL u Splitu, priča nam Andijana.
Zanimljivo, Zdenka Todorić se u jednom trenutku prijeti djeci da moraju ići „ćaći ili će u dom“?!, a sve nam prepričava Andrijana Bešlić koja se od oca svojih zajedničkih četvero djece razvela u velikom neprijateljstvu i za kojeg tvrdi da je sve i zakuhao,a  njezin nevjenčani suprug zato sjedi u zatvoru.
Andrijana se za svog prvog supruga Ratka Bešlića udala 2003. godine,a  službeno razvela 2015. godine. U tom braku rodilo se četvero djece, a sa Ivicom Malbašom ima još jedno dijete. I prije službenog razvoda braka, Andrijana već dulje vrijeme nije živjela u zajedničkom kućanstvu sa Ratkom Bešlićem, a u međuvremenu upoznaje Ivicu Malbašu s kojim stupa u izvanbračnu zajednicu u zajedničkom kućanstvu.
Ključna je 2012. godina kada kreće optužba o navodnom spolnom zlostavljanju jednog djeteta od strane Ivice Malbaše. Optužbe, kasnije će se pokazati da su bile lažne, iznosi maloljetna V. koja nije bila nepsoredni svjedok već iznosi priču koju su joj navodno ispričala mlađa braća. Temeljem njezinog iskaza, reagiraju Centar za socijalnu skrb, policija i sud te kreće pravna bitka u kojoj je Ivica Malbaša apsolutni gubitnik koji  provodi u istražnom zatvoru na Bilicama punih 26 mjeseci od 13.rujna 2012. do 10 studenog 2014. godine. U tom razdoblju Županijski sud u Splitu donosi niz rješenja, presuda, a da nešto nije kako treba, vide i na Vrhovnom sudu na kojem poništavaju odnosno ukidaju presudu prema kojoj je Županijski sud u Splitu utvrdio da je Ivica Malbaša kriv za zlostavljanje i iskorištavanje djeteta!
Nakon što je Ivica Malbaša pušten kući, a pod optužbom da je pedofil, nitko se u Centru za socijalnu skrb Imotski ili Državnom odvjetništvu, policiji ili sudu nije zapitao smije li oo uopće biti pod istim krovom s djecom?!
Maloljetna V. koja je prvotno i dala inkriminirajući iskaz vrlo brzo obavještava nadležne službe da to nije istina, a zbog forsiranja življenja sa svojim biološkim ocem, maloljetna V., priča nam njezina majka, postaje i suicidalna. Shvativši da nije pravedno da se Ivica Malbaša nalazi u zatvoru,a da za to nema dokaza, maloljetna V., ne samo da povlači svoj iskaz već i podiže kaznenu prijavu protiv vlastitog oca te piše pisma sudu i ostalim službama u kojima objašnjava prirodu odnosa s vlastitim ocem te želju da živi s majkom, iznoseći kako su je djelatnica Centra za socijalnu skrb i vlastiti otac tjerali da laže i daje lažne iskaze o Ivici Malbaši. Nažalost, sve to nije pomoglo, a dok ovo čitate Ivica Malbaša nalazi se iza rešetaka, po svemu sudeći nevin, a da se nitko ne želi pozabaviti ovom situacijom. Posljedica svega je da zajednička djeca Andrijane i Ratka Bešlića nemaju život kao većina njihovih vršnjaka, da moraju strepiti hoće li ih socijalna služba odvesti u dom, da pate jer je njihov očuh lažno optužen za pedofiliju i stoji iza rešetaka, da zajednički sin Andrijane Bešlić i Ivice Malbaše ne može vidjeti svoga oca, da su svi zajedno stigmatizirani u školi, susjedstvu…
Ovaj slučaj dobro je poznat mnogim službama, od policije, odvjetništva i suda do Centra za socijalnu skrb, nadležnog ministarstva, no nitko ne reagira. Hoće li Ivica Malbaša doživjeti novo, ponovljeo suđenje gdje će sud donijeti presudu temeljem stvarnih dokaza ili će morati čamiti iza rešetaka do izvršenja zatvorske kazne?

1 KOMENTAR

  1. Lako je po sirotinji udarat ma koliko bili krivi ili ne Ivica vrati se u Makarsku ovde za nasilje u obitelji ili fizicki napad kazna 800kn ako platis odma a gospoda u socijalnom neznaju ko im glavu nosi kad vozis obavezno se vezi kazna je do 1000kn

  2. u nas u Makarskoj i nekako , Imotski e to je već posebna priča. otac djece i muž ravnateljice centra rođaci. vanjski suradnici centra sa ocem djece kućni prijatelji . djelatnici od oca uzimaju mliko ,sir. djeca zanemarena , susjedi tuku djecu , baba alkoholičar , oca po cijele dane nema. a prvi su kada se treba kupit za djecu. i nitko u kraj tome da stane. jadna djeca sa njima svima

  3. Ali Imotska policija to odradi po pravilu ko je zasluzio vezi i vodi nema niko privilegije a sve Socijalne sluzbe treba ukinut to su uhljebi na drzavnom kazanu neka se bar jedna obitelj slicnih problema javi da su im u Socijalnom rjesili slucaj

  4. P.P Imotski koliko je meni poznato nije prvi put da sve radi po zakonu o tom redovno pišu novinski članci , tri izjave na zapisnik da su ova djeca zlostavljana od strane majke primljene . Nisu nit promotrene , djeca bježe od oca , neće blizu djelatnika C.Z.S.S Imotski . Dijete od 14 god traži pravdu , i ima li itko normalan da mi kaže tko u ovom predmetu radi časno i pošteno. tko ovdje najviše gubi. O ovom slučaju čuo sam već niz puta i uvijek rekao da je žalosno .

  5. Dok god u drzavnim institucijama sjede oni sto na konpjuteru jos uvjek tipkaju jednim prstom a nezele da puste fotelju nikome skolovana mladost odlazi iz zemlje a polupismeni sluzbenici kroje djecije sudbine

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime