Makarska danas slavi svetog Klementa, zaštitnika grada i nekadašnje makarske biskupije. Svetu misu i procesiju po drevnom Kačićevu trgu u kojoj se nose relikvije sv. Klementa predvodit će nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić. Misa počinje u 18 sati

Uoči blagdana sv. Klementa kojeg Makarska slavi 21. studenoga, tradicionalno je sinoć otvoren moćnik u kojem se, od 1725. kada su donesene iz Rima, čuvaju moći svetog Klementa i izlažu puku na štovanje.

Misu je na uočnicu blagdana predvodio don Marinko Vidović, profesor na KBF-u u Splitu koji je u propovijedi istaknuo svetostmučenika kroz povijest od Isusovih učenika, prvih kršćana mučenika kojima se ne zna ni ime ni prezime, onih koji su dali život za vjeru u Krista, za domovinu, do onih kojima znamo ime i prezime a žive kršćanskim životom. Njihova svetost kako je naglasio je zračenje Isusa Krista kojom je ozračio srca mučenika čije se zračenje stoljećima širi na srca vjernika. Na iznimnoj propovijedi don Marinku Vidoviću zahvalio je župnik mons. Pavao Banić.

Po starom običaju uoči blagdana dok vjernici uz Župni zbor pjevaju himnu sv. Klementu, župniku mons. Baniću su ključeve moćnika u kojem se čuvaju relikvije sveca mučenika, predali  dogradonačelnik Dražen Nemčić i članovi Pastoralnog vijeća župe Sv. Marko Šimun Babić i Goran Juričić. Relikvije svetog Klementa izložene su na glavni oltar vjernicima na klanjanje. (makarska.hr)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime