Kataklizma omiškog HDZ-a nakon briljantne pobjede nad Mostom i SDP-om mogla bi zadesiti mnogobrojne HDZ-ove organizacije u Dalmaciji zahvaljujući unutarstranačkim previranjima.

Analitički tim portala aktivno prati unutarstranačke izbore HDZ-a. Most Bože Petrova i Ivana Kovačića zabilježio je gubitak podrške na zadnjim parlamentarnim izborima u Metkoviću i Omišu. Nakon prebrojavanja i konsolidacije Most se odlučio na strategiju preuzimanja HDZ-a s svojim timovima na terenu. Da li će Most uspjeti preuzeti Makarsku u kojem su velika previranja unutar HDZ-a, Omiš u kojem su još uvijek aktivni HDZ-ovci koji su smijenjeni i koji su podnijeli ostavke na sve dužnosti, pa čak i radili protiv HDZ-a kako bi dokazali da HDZ bez njih ne vrijedi ništa,Vrgorac u kojem Most intezivno preko MUP-a radi na brisanju žitelja s prebivališta? Sve se poduzima kako bi Most apsolutno zavladao Dalmacijom. Analitički centar Petrova, Orepića, Kovačića i u Makarskoj novih zvijezda Mosta; Ljube Šarića i drugih kontinuirano rade na jačanju pozicija Mosta preko HDZ-a. Svakako svjesni da su lokalni izbori koji predstoje glavna prekretnica u opstojnosti Mosta koji je bljesnuo i osvojio 19 saborskih mandata. Osipanjem Mostovaca, saborskih zastupnika koji ideološki i ne pripadaju Petrovu, Grmoji i Kovačiću idejnim tvorcima poslužilo je kao pouka za predstojeće lokalne izbore. Most planira preko bivših nezadovoljnih HDZ- ovaca zauzeti strateške pozicije u gradovima, općinama i to već na skorašnjim, unutarstranačkim izborima nakon čega bi bilo otvorenih prelazaka u Most i kompromitiranje Karamarka i HDZ-a. U tijeku je, kako doznajemo,  provođenje i telefonskih anketa za unutarstranačke izbore koje služe za kvalitetniju analizu terena i formiranja javnoga mnijenja. Istraživački tim portala odlučio se prezentirati javnosti analizu stanja u omiškom HDZ- u. Za loše stanje u omiškom HDZ- u i gubitak lokalnih izbora svakako je zaslužan Dr. Josip Banović koji je pred parlamentarne izbore podnio ostavku na sve dužnosti u HDZ Dugi Rat.

Božo Petrov iza leđa koalicijskom partneru Tomislavu Karamarku po svemu sudeći kreće u osvajanje HDZ-a u Dalmaciji
Božo Petrov iza leđa koalicijskom partneru Tomislavu Karamarku po svemu sudeći kreće u osvajanje HDZ-a u Dalmaciji

Zanimljiv detalj za doktora Banovića je da je živio u Omišu, a bio prijavljen u Dugom Ratu. Problem je bio prirez u Omišu od 8% jer Dugi Rat nema prireza! Kandidat za predsjednika omiškog HDZ-a, dr. Josip Banović,  svoju kampanju započeo je već tijekom ljeta 2015. godine prije podnošenja ostavke na dužnosti u općini Dugi Rat ( predsjednik Vijeća i predsjednik HDZ-a u Dugom Ratu ). Ostavku na sve dužnosti u Dugom Ratu podnio je krajem prošle godine. Njegov doprinos u kampanji za zadnje parlamentarne izbore bio je nikakav. Dapače, odbijao je svaku suradnju sa omiškim izbornim stožerom te je očekivao katastrofalan rezultat HDZ-a u Omišu što bi mu olakšalo preuzimanje te stranke. Rezultati izbora nisu mu išli na ruku jer je HDZ u Omišu pobijedio i u postotcima osvojio više nego Dugi Rat ( 43% Omiš, 41% Dugi Rat ). Uz intenzivnu kampanju koju provodi lobiranjem kod predsjednika mjesnih odbora i viđenijih HDZ-ovaca, vrhunac je nedavno učlanjenje 50-tak novih članova u T.O. Omiš koji su se učlanili u HDZ samo da bi glasali za njega ( obitelj, rodbina, svojta, susjedi ). Čak štoviše, veliki dio novih članova su otvoreni simpatizeri Mosta i vjerojatno nikad nisu glasali za HDZ i nikad se javno ne bi izjasnili da su članovi HDZ-a. Zanimljivo je da je učlanjenje novih članova u T.O. Omiš dozvoljeno u velikoj mjeri samo za one koji podržavaju Dr. Banovića dok su ostali koji su podnijeli zahtjev za članstvo vjerojatno namjerno stornirani. „Opravdanje“ za ovo masovno učlanjenje vjerojatno će biti smjena „starih i kompromitiranih kadrova HDZ-a“. U tom cilju planira ( vjerojatno u dogovoru sa Ivanom Kovačićem )  reaktivirati dr. Močića kojeg bi ponovno uključili u HDZ. Dr. Močić je trenutno predsjednik GV Omiša, a isključen je iz HDZ kad je glasovao protiv odluke HDZ-a da ne podrži proračun. Rezultati posljednjih izbora u Omišu su zabrinuli gradonačelnika Kovačića jer je uvidio da njegova pobjeda na predstojećim lokalnim izborima nije toliko sigurna koliko se činilo nakon ponovljenih lokalnih izbora te bi mu odgovaralo da na čelno mjesto omiškog HDZ-a dođe čovjek koji njemu najviše odgovara,  a to je dr. Banović.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime