Prvi ljudi grada Makarske u prošlim mandatima u nevjerici komentiraju izjavu aktualnoga gradonačelnika Tončija Bilića kako se do sada ništa nije radilo na projektu žičare za Biokovo, kako nema dokumentacije u gradskoj upravi i kako nije preostalo ništa drugo nego u taj projekt krenuti ispočetka.

– Mi smo projekt žičare doveli do kraja, čekao se samo prostorni plan višeg reda da se zatraži lokacijska dozvola. Našli smo izvođače i investitore – kaže Ante Novak, gradonačelnik i dogradonačelnik, poznat po “upiranju” kad je u pitanju žičara, kao i biokovsko skijalište. – Bilić je samo trebao nastaviti s projektom ondje gdje smo mi stali, a on sada pronalazi posrednika koji bi trebao realizirati žičaru. Zašto uopće gleda žičare u Sloveniji, a ne u Austriji, gdje su proizvođači i najsuvremenija rješenja? Zašto je u Sloveniju radi žičare išao on, koji se u to ne razumije, a ne Sretan Glavičić iz njegova političkog tima, koji dobro skija i sigurno bi kompetentnije razgovarao o žičari? – pita dr. Marko Ožić Bebek, predsjednik oporbenog HDZ-a nakon šest godina vođenja grada.

’Zašto se uloženi novac i trud bacaju pod noge?’

– Zvali su me iz Ureda gradonačelnika dva, tri dana prije konferencije za novinare da me pitaju za dokumente o žičari. Objasnio sam da se dokumentacija o žičari, koju sam s Novakom radio prije desetak godina, nalazi u staklenoj vitrini u Uredu gradonačelnika. Tada je Ministarstvo turizma (Pave Župan Rusković, op.a.) financiralo izradu studije utjecaja žičare na okoliš. Dokumentacija je arhivirana, ako je netko nije bacio. Novom direktoru Mirku Katiću također sam ustupio kopije koje sam još imao – kaže Siniša Srzić, makarski gradonačelnik do 2008. godine. – Vlasnici najvećih austrijskih i svjetskih proizvođača žičara, Leitner i Meier, osobno su u dva navrata obilazili Biokovo i spremni su investirati ili biti samo izvođači. Također i vlasnik “Strabaga”, koji je zainteresiran za građevinske radove. Grad je zatražio koncesiju za trasu žičare, a ulagači bi financirali projektnu dokumentaciju koja nedostaje. Investicija je procijenjena na osam do 10 milijuna eura. Napravili smo veliki posao i projekt doveli gotovo do samoga kraja. Dovodili smo na Biokovo najveće stručnjake i ne razumijem zašto se sada sav dosadašnji uloženi novac i trud baca pod noge. Austrijanci su oduševljeni Biokovom, pregledali su teren i odredili stazu do Štrbine ispod Vošca kao najbolju točku pristajanja žičare na Biokovu. U projektu je surađivala zagrebačka tvrtka “Modrić”, čiji je vlasnik bio prvak u skijanju u bivšoj državi. Okupili smo toliko stručnjaka i entuzijasta koji shvaćaju što žičara znači ne samo za makarski kraj, nego za čitavu Dalmaciju. Uključio se i IGH. Žičaru bismo dobili besplatno, kao što smo dobili lukobran, spomenike, uređenje plaže, vodoskok… – prisjeća se Ante Novak, zaprepašten Bilićevom izjavom da se na žičari ništa nije radilo. Ljubo Ljubičić imenovan je prvim direktorom volonterom gradske tvrtke za izgradnju žičare, a 2010. godine oporbeni SDP i HNS glasali su na Vijeću protiv HDZ-ova prijedloga o osnivanju društva.

Što je sve odrađeno?

– Izradili smo predinvesticijsku studiju trase žičare s česticama zemljišta i idejno rješenje projekta, te smo unijeli žičaru u studiju razvoja Makarske i u plan razvoja turizma Splitsko-dalmatinske županije. Javili smo se na javni poziv za iskazivanje interesa poduzetnika za pripremu projektnih prijedloga za europske fondove za regionalni razvoj. Zahtjevu je udovoljilo Ministarstvo poduzetništva, a Grad je prošle godine odgovor zaprimio pod brojem 131. Sva dokumentacija snimljena je na CD-u i nalazi se u Ministarstvu poduzetništva. Pripremili smo ponudu za izradu studije utjecaja na okoliš, pronašli smo zainteresirane investitore i predlagali model dioničarstva sa zainteresiranim građanima. Izrađena su čak dva idejna rješenja. HDZ je inzistirao, i u tome uspio, da se izrada plana iz Ministarstva graditeljstva u Zagrebu prenese na Županijski zavod za urbanizam jer od početka izrade plana 2000. godine nije napravljena ni stručna podloga. Sva dokumentacija je u Gradu – kazao je Ljubičić.  Naveo je što je sve odrađeno. – Gotova je studija isplativosti te je izvedena geodetska snimka trase, što je veliki posao. Imamo idejno rješenje, ono od Doplmayera i Leitnera. Prikupljene su ponude za izradu studije utjecaja na okoliš i imamo ponudu od IGH za izradu idejnog projekta. HDZ je uspio pogurati izradu prostornog plana Parka prirode Biokovo tako što ju je nakon 10 neučinkovitih godina prebacio u Županijski urbanistički zavod, i plan uskoro ide na javnu raspravu. Ishodili smo stručnu podlogu od Ministarstva kulture i financirali izradu prostornog plana Parka prirode Biokovo.  Uklopili smo žičaru u izmjene Prostornog plana županije, tako da se nakon usvajanja 2013. godine sada može zatražiti lokacijska dozvola. Osim toga, ugradili smo žičaru u ukupni plan razvoja grada i u program razvoja turizma Županije splitsko-dalmatinske te smo se, na koncu, natjecali za projekte EU-ovih fondova i ušli među 131 projekt pri Ministarstvu poduzetništva i obrta – navodi Ljubičić. (Slobodna Dalmacija)