Velik broj naših čitatelja negoduje zbog nagomilanog otpada u više dijelova Makarske

Na fotografijama koje nam šalju, vidi se da pored spremnika stoje hrpe smeća, a građani tvrde da onda to smeće danima nitko ne pokupi. Zašto je tome tako, pitali smo odgovorne u Makarskom komunalcu. – Člankom 64. Zakonom o gospodarenju otpada (NN 84/21, 142/23, dalje: Zakon) propisano je da javna usluga sakupljanja komunalnog otpada podrazumijeva prikupljanje komunalnog otpada na području pružanja javne usluge putem spremnika od pojedinog korisnika i prijevoz i predaju tog otpada ovlaštenoj osobi za obradu takvoga otpada. Nadalje,  točkama 4. i 5., članka 69. Zakona, propisano je da je dužnost davatelja usluge osigurati korisniku usluge spremnike za primopredaju komunalnog otpada te preuzeti sadržaj spremnika od korisnika usluge i to odvojeno miješani komunalni otpad, biootpad, reciklabilni komunalni otpad i glomazni otpad. Također, člankom 70. Zakona, između ostalog, navedeno je da je korisnik usluge  dužan:

– koristiti javnu uslugu na području na kojem se nalazi nekretnina korisnika usluge na način da proizvedeni komunalni otpad predaje putem zaduženog spremnika,

postupati s otpadom na obračunskom mjestu korisnika usluge na način koji ne dovodi u opasnost ljudsko zdravlje i ne dovodi do rasipanja otpada oko spremnika i ne uzrokuje pojavu neugode drugoj osobi zbog mirisa otpada.

Sve ovo potvrđeno je i Odlukom o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada  Grada Makarske. Slijedom navedenog, budući da su zakonski propisane sve dužnosti, kako pružatelja javne usluge, tako i korisnika usluge, moramo naglasiti da smo svim građanima omogućili korištenje spremnika za odvojeno prikupljanja otpada. Međutim, postoji i dalje velik broj korisnika koji ne prikuplja  otpad na  zakonom utvrđen način te ne koristi  niti kartice, niti spremnike. Zakonska rješenja, kao i naš sustav, nisu idealni, ali trudimo se građanima izaći u susret i na obostrano zadovoljstvo učiniti naš grad čišćim i kao takvim primjerom dobrog gospodarenja otpadom u čitavoj Hrvatskoj, detaljno su objasnili iz Makarskog komunalca.

1 KOMENTAR

  1. Sortiranje otpada građanima triba refundirati od računa.Ako se Komunalcima ne odvaja otpad i ne gradi sortirniva ima Firmi i Vlasti koje su to sposobne učinit za manje para bez dodatnog opterećenja građana i trošenje vremena i para za najednostavnije i najjeftinije stvari a to je bacanje smeča i bez medijskog maltretiranja građana.Najbolje bacit smeće odma kad su izbori.Jer neće niko.snimat.Za postojeće stanje je kriv grad i vlast kao i komunalac koji se nije prilagodio intelektualnim mogućnostima građana kao i njihovom ponosuMisu građani smečari.A to treba učiniti što jednostavnije brže i jeftinije Šta ako se kartica izgubi baterija i struje nestane plastika se zapali di če bacit smeće.Vjerovatno građani i građanke nisu dobili od supružnika punomoć za bacanje smeča jer zgrada nema papire a ni fasadu a odvjetnik ima raspravu a sud puno.predmeta tako da ta čestica zemlje na kojoj su kante od smeća nije ucrtana u urbanistički plan kao žuta zona jer još niko.od smrada nije povratia.Svašta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime