Sretan Glavičić, predsjednik makarskog SDP-a uputio je medijima priopćenje vezano uz posljednju sjednicu Gradskog vijeća Grada Makarske na kojoj su vladajući HDZ-ovci odlučili značajno podignuti cijenu komunalnog doprinosa i komunalne naknade

Priopćenje objavljujemo u cijelosti: “Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Makarska vijećnici SDP-a su glasali protiv Odluke o povećanju komunalnog doprinosa i komunalne naknade, jer smo istakli da su građani ionako opterećeni sa čitavim nizom poreza, nameta i parafiskalnih davanja, te da ovakvo upravljanje gradom preko njihovih novčanika nije ono što građani trebaju i žele.

Skandalozno je da predsjednik Gradskog vijeća Marko Ožić Bebek kao glavni argument za povećanje komunalne naknade iznosi činjenicu da je ona do sada bila jedna od nižih u RH, a da gradonačelnik Jure Brkan nonšalantno ističe da ako želimo čist grad i javnu rasvjetu da to netko treba platiti.

Jedini zaključak koji možemo donijeti je da je moto ove gradske uprave izašao iz stripa Alan Ford: ” Ako je nešto građanima jeftino, poskupit ćemo!”

 Ističemo da je što se tiče komunalnog doprinosa, iznos povećan na maksimalnih 138 kn/m3 (do sada je iznosio 110 kn/m3 za I zonu i 105 kn/m3 za II zonu), a da su ukinute iz olakšice koje su u ranijim odlukama postojale za stambeno zbrinjavanje obitelji, i iznosile su 50 % na iznos komunalnog doprinosa, pa će ubuduće prosječna obitelj koja želi graditi kuću do 600 m3 umjesto 55 kn/m3 doprinosa, to platiti čak 83 kn više po m3! Jednako tako su ukinute i olakšice za izgradnju proizvodnih pogona od 50%, čime se nanosi direktna šteta proizvodnom sektoru.

Ove mjere sigurno neće spriječiti veliku stambenu izgradnju jer će investitori povećanje doprinosa zasigurno lako ukalkulirati u jeftinije materijale za gradnju i povećanje cijene kvadrata objekata, već su  jedine žrtve domaće obitelji koje su željele riješiti stambeno pitanje i proizvođači. Znajući da se u ovom trenutku na području Makarske gradi preko 400 stanova, za koje gradonačelnik tvrdi da imaju uredne dozvole, pa ih ovo povećanje neće ni okrznuti, postavlja se pitanje jeli ovo sve učinjeno namjerno kako bi se u konačnici ipak pogodovalo građevinskom lobiju.

Ovo je samo jedna od odluka o poskupljenju u nizu jer je u proteklom razdoblju poskupio parking, porez na korištenje javnih površina, a sada i komunalna naknada i komunalni doprinos. Istovremeno svi projekti koje je ova gradska uprava obećala riješiti- povrat vlasništva Peškere, Strategija razvoja Grada, Strategija izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom, Odluka o izgledu stare gradske jezgre, uređenje novih parkinga, rješavanje odvoza otpada i uvođenja novog sustava gospodarenjem otpadom, da samo nabrojimo neke, nisu još niti približno pri kraju. 

Osobito je  zabrinjavajuće da su se poput odluke o povećanju cijene parkinga i ove dvije odluke, provukle ispod radara javnosti pa o njima ništa ne možemo pročitati na stranicama Grada, a službena obrazloženja odluka su prešutila ovo sve  što iznosimo.  U mjesec dana, nažalost pokazalo se da smo bili u pravu kad smo ukazivali kako ova nesposobna gradska uprava planira povećati proračunske prihode za 50 milijuna kuna preko leđa građana ovog grada.  9 ruku HDZ-ovih vijećnika i vijećnika Hloverke Novak Srzić i Ivana Perića ovaj put su odlučili ovako, no možemo samo čekati da saznamo što nas još čeka.”.

Predsjednik SDP-a Makarska Sretan Glavičić

1 KOMENTAR

  1. Gadovi, treba ih istjerati sa nogama u guzicu, naročito Hloverku i Perića, jer su porodali dušu i tilo. Neka kažu što si i koliko dobili.

    • Pravi si paja patak,a zašto samo njih.Zašto neistjerati svu gamad koja se uhljebila u gradsku upravu,a svi su redom šljamovi kao i dosadašnje strukture.Kao da ti je bio bolji Bilić,Veličković,Glavičić i ostala KPJ.Je te oni a ti njih skupa sa hdz-m.

  2. Pravi si paja patak,a zašto samo njih.Zašto neistjerati svu gamad koja se uhljebila u gradsku upravu,a svi su redom šljamovi kao i dosadašnje strukture.Kao da ti je bio bolji Bilić,Veličković,Glavičić i ostala KPJ.Je te oni a ti njih skupa sa hdz-m.

  3. makarski sdp je gomila nesposobnjakovića na čelu sa glavičićem puharićima i srzićima. te pripametne obitelji su nam zagorčale život u makarskoj.hdz je još gori

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime