Djevojčica koja je ujedinila Hrvatsku, Mila Rončević, na liječenju je u SAD-u. Njezin otac Marin Rončević danas je za Index podijelio dobre vijesti

Stigli prvi Milini nalazi

Naime, otkrio nam je kako su stigli prvi Milini nalazi koji su bolji od očekivanog. 

“Nakon što smo divljali i skakali i zvali rođake i prijatelje evo pišem poruku. MRD joj je manji od 0,1 posto. Ono što je bitno je da ni u najluđim snovima nitko nije očekivao takvu reakciju na liječenje”, poručio je. 

MRD je analiza kojom se određuje koliko je postotak leukemijskih blasta u odnosu na sve stanice u uzorku koštane srži.

Kako je rekao Milin tata, u Hrvatskoj je Milin MRD bio 88 pa potom 50 posto. Sada je ispod 0,1.

“Mila izgleda super”

Dodao je kako bi sve ispod 10 posto bilo super, ispod 5 odlično, ali kako je ovaj rezultat nevjerojatan. 

Poručio je kako je teška borba i dalje pred njima, da je transplantacija koju Mila očekuje opasna i kako bolest u narednih pet godina može naći neki put.

“Ali, ovo je izvan svih očekivanja, dobar rezultat nakon samo pola prvog ciklusa. A ona izgleda super, odličnog je stanja”, dodao je. 

Mila na početku mjeseca otputovala na liječenje

Podsjetimo, Mila Rončević je početkom mjeseca s roditeljima otputovala na liječenje u bolnicu Children’s Hospital of Philadelphia nakon ogromne akcije za prikupljanje novca za njeno liječenje kojoj se odazvala cijela Hrvatska.

Prema posljednjim podacima, skupljeno je 5,758.499,25 dolara, odnosno 38,114.540 kuna.

Njen otac tada je pozvao ljude da više ne uplaćuju jer je skupljeno puno više nego što je bilo potrebno. 

Skupljen novac za Milino liječenje

 U skupljanje novca za Milino liječenje se uključila cijela Hrvatska. 

1.travnja su Milini roditelji objavili koliko je novca bilo skupljeno do tada na konferenciji za medije.

Objavili su kako je skupljeno preko 26 milijuna kuna. Preko 22 milijuna kuna uplaćeno je na račun Marina Rončevića. Preko 3 i pol milijuna kuna uplaćeno je na račun Zaklade Nora Šitum.

Uplate su nastavile pristizati i sada je taj iznos na 38 milijuna kuna. Nevjerojatan iznos koji nitko nije očekivao. 

“Uključili su se svi. Mi smo predvidjeli da će cifra biti oko 250-300 tisuća eura. Onda je ispalo da je neka prosječna cifra liječenja oko 550.000 dolara”, rekao je tada Milin otac. 

“Unutra su se uključili apsolutno svi. Kafići u Splitu, Zagrebu, ljudi šišaju za Milu, Hrvatska se ovako nije ujedinila od Nore”, rekao je.

“Neću nikoga nabrajati. Ovu akciju je odnio čovjek s velikim “Č”. Jedno veliko apsolutno hvala”, rekao je tada. 

Već sljedećeg jutra, Mila i njezini roditelji su krenuli za SAD na liječenje.

Put za SAD

Malu Milu na aerodromu su velikim pljeskom dočekali djelatnici, ali i svi oni koji su se u tom trenu zatekli tamo. 

U devet sati nekolicina novinara, uz odobrenje djelatnika Zračne luke, okupila se s vanjske strane ograde zagrebačkog aerodroma. Tu se našao i Milin djed Vladimir Rončević. Tu je i djedov brat, Milin prastric.

“Sve ono što je trebalo biti spremno je spremno. Sada se treba pomoliti i čekati vijesti iz SAD-a”, rekao je Milin djed koji s druge strane ograde zajedno s novinarima gledao avion koji njegovu unuku vodi na liječenje u Ameriku.

“Hvala svima što ste se odazvali, hvala ljudima, medijima, hvala svim prijateljima”, rekao je otac Marin pred novinarima prije nego što su se ukrcali u avion, držeći u rukama svoju Milu koja je mirno promatrala sve oko sebe.

Drugi rođendan u SAD-u

Mila je u filadelfijskoj bolnici 16. travnja napunila dvije godine. 

“Terapija ide prema planu i očekuje se kontrolna analiza nakon terapije. Potpuno je individualizirana i prilagođena njoj. Mila je u dobroj formi i puna je energije. Svi se nadamo dobrim rezultatima”, rekao nam je tada Milin djed Vladimir Rončević.

Otac je prodao svoju kuću

Milin otac Marin Rončević javio nam se dan nakon što su stigli u bolnicu u kojoj nastavlja liječenje teškog oblika leukemije.

“Mila je izvrsno i dalje, započeli su sa svim analizama i pripremnim radnjama za prvi ciklus liječenja koji će isto biti maksimalno individualiziran, odnosno prilagođen. Upoznali smo veliki tim liječnika i sestara koji će skrbiti o Mili, uključivo prof. Aplenca, koji je izrazito skroman i samozatajan tip. Veleposlanstvo i Rukavina su nam na dispoziciji, smješteni smo u hotelu koji je platilo Društvo Hrvata u Americi, u neposrednoj blizini, ali kroz dan dva, čim se snađemo, idemo na prijateljsku adresu u blizini. Kakav će biti smještaj, potpuno nam je nebitno jer smijemo biti skupa u sobi, pa tu i planiramo biti”, rekao nam je tada Milin otac.

On je prodao svoju kuću, a novac od prodaje, zajedno s viškom uplaćenog novca za liječenje Mile, bit će uplaćen u fond koji će biti usmjeren u svrhu liječenja druge djece.

“Ljudski život nema cijenu”

“Ideja je da se na razini Republike Hrvatske u Rijeci registrira fond koji će financirati ovakve slične slučajeve. Mili je trebalo 15 milijuna kuna, ostalo je oko 22 milijuna i mislim da neke donacije još uvijek pristižu. To će biti u fondu kojim će se sanirati ovakvi i slični slučajevi”, objasnio je Milin djed. 

“Fond se ne bi punio iz akcije u akciju, nego bi se punio stalno i skupljao bi se novac za djecu koja nemaju sredstava da se liječe. Naravno da je rješenje sustav, ali ako sustav ne može, onda su ovakve akcije dragocjene. Ljudski život nema cijenu, on se ne može mjeriti vrijednošću kuća. Fond zaklade apsolutno da, ali priču bi morao voditi sustav”, rekao je.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime