Blagovaonica – mjesto okupljanja i druženja obitelji, prijatelja. Nužno je stvoriti prostor u kojem će se svi osjećati opušteno i ugodno. Gdje pronaći bolje mjesto za to negoli u blagovaonici, prostoriji namijenjenoj za “najukusniji” dio dana

Stvaranje minimalističke blagovaonice zahtijeva određene korake i odluke koje će osigurati 

da prostor ostane funkcionalan, ali i sveden na minimum. Minimalizam se često oslanja na jednostavnost, čistoću linija i funkcionalnost, a Mima vam donosi savršen vodič za postizanje upravo toga!

Korak bliže minimalističkoj blagovaonici

Evo nekoliko koraka kako stvoriti minimalističku blagovaonicu:

  1. Raščistiti nered: Prvi i najvažniji korak je da se riješite svega što nije nužno. Odbacite ili donirajte nepotrebne stvari, a ostavite samo esencijalne predmete koji služe određenoj svrsi. Izbjegavajte pretrpanost pod svaku cijenu. U minimalizmu namještaj kao što su stolovi i police trebali bi se održavati urednim. Pokušajte ne ispunjavati ih s previše slika, ukrasa, boja i drugih dekoracija.
  2. Odaberite neutralne boje: Neutralne i monokromatske palete često se koriste u minimalističkom dizajnu. Bijela, siva, crna ili bež su dobre osnovne boje. Dodatne boje možete unijeti kroz dekorativne predmete ili tekstil, ali čak i tu se preporučuje suzdržavanje. Ove boje pružaju osjećaj smirenosti i urednosti. Prostor u ovim bojama izgleda skladno, dobro isplanirano te moderno.
  3. Jednostavan namještaj: Odaberite stol i stolice s jednostavnim linijama i bez previše ukrasa. Minimalistički namještaj često ima čiste linije i jednostavne oblike.

Na primjer, stolice su najbolje kožne ili jednobojne. Izbjegavajte jarke boje stolica te jake uzorke. Najbolje je da se stolice slažu uz stol, da ne dolazi do prevelikog kontrasta u bojama te da u poretku stolica prevladava simetrija.

  1. Funkcionalnost je ključ: Kada dodajete bilo koji komad namještaja ili dekoraciju, uvijek se pitajte služi li određenoj svrsi. Ako je odgovor “ne”, razmislite je li vam uopće potreban.
  2. Ograničite dekoraciju: Držite se minimalnog broja dekorativnih predmeta. Umjesto da imate mnogo malih ukrasa, odaberite nekoliko većih i značajnijih komada koji će dodati vizualni interes bez pretrpavanja prostora.
  3. Osvjetljenje: Odaberite jednostavne svjetiljke ili viseće lampe koje ne dominiraju prostorom. Prirodno svjetlo je uvijek dobrodošlo, stoga ako je moguće, omogućite što više dnevne svjetlosti.
  4. Ograničite tekstil: Ako koristite zavjese, preporučuje se da budu jednostavne i neutralnih boja. Isto vrijedi i za stolnjake ili salvete.
  5. Održavajte red: Jedan od ključeva minimalizma je redovito održavanje. Redovito čistite i organizirajte svoj prostor kako bi blagovaonica uvijek izgledala svježe i čisto.
  6. Biljke kao dodatak: Biljke mogu biti divan dodatak minimalističkom prostoru jer dodaju boju i teksturu bez preopterećenja prostora.
  7. Kvaliteta prije kvantitete: Umjesto da kupujete mnogo jeftinih predmeta, uložite u nekoliko kvalitetnih komada koji će trajati i koje ćete cijeniti.

Zaključak

Prilikom stvaranja minimalističke blagovaonice, ključ je usredotočiti se na ono što je stvarno potrebno i eliminirati nepotrebne stvari. Time ćete stvoriti prostor koji je smiren, uredan i u kojem ćete uživati provoditi vrijeme.

Usredotočite se na jednostavnost i sklad namještaja. Ako se držite gore navedenih koraka, ubrzo ćete uživati u vašoj novoj minimalističkoj blagovaonici s vama voljenim osobama!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime