Zlatko Hasanbegović, ministar kulture raspustio je Povjerenstvo za neprofitne medije koje je odgovorno je za nadzor, izvještavanje i praćenje utroška javnih sredstava u neprofitnim medijima.

Dok neki ovakav potez tumače napadom na medije, vrijedi podsjetiti kako se i na koga zapravo trošio novac poreznih obveznika. Kako donosi Index, lani je temeljem natječaja i odluke Povjerenstva podijeljeno 2,8 milijuna kuna takozvanim neprofitnim medijima, no problem je nastao u činjenici kako među dobitnicima poticaja nije bilo medija koji se primarno bave kulturom. portaliTako su ostali zakinuti Booksa, Arteist, Ravno do dna ili Kulturistra koji su uredno poslali dokumentaciju za natječaj. Novac je po nejasnim kriterijima dodjeljivao savjetnik za medij u Ministarstvu kulture, svojevrsni Milan F. Živković, kojeg su potom “neovisno” u plaćenim tekstovima hvalili oni koji su dobili novac. Na natječaju nije prošao ni portal posvećen obrani i sigurnosti Obris.hr iza kojeg stoji ugledni vojni analitičar Igor Tabak. Također, medije u kategoriji novih medija povjerenstvo nije ocjenjivalo, već je pregledom dodatne dokumentacije potvrdilo njihov plan rada i troškovnike.

Najviše novca istim portalima

Najviše novca tako se već godinama dodjeljuje istim portalima pa je prema rezultatima posljednjeg natječaja 250.000 kuna odobreno Forum.tm, h-alter.org, Lupiga.com, Treći sektor – Civilno društvo na malom ekranu (televizija) i Kulturpunkt.hr. portali2Većina portala koji su dobili novac široj javnosti su potpuno nepoznati, ali su zato svejedno dobili značajna proračunska sredstva, a uz neke iznimke, u velikom broju slučajeva riječ je o portalima koji se ni ne ažuriraju na dnevnoj bazi.

Bez novca ostao i omiljeni portal Ive Josipovića

Omiljeni portal bivšeg predsjednika Ive Josipovića “Autograf” te je godine ostao bez novca jer je Stručno povjerenstvo ocijenilo kako projekt Drage Pilsela ne odgovara zadanim kriterijima natječaja. (objektivno.hr)

1 KOMENTAR

  1. Mislim da je Mega Media zaslužila da joj se da jedno pola milijuna kuna godišnje za objektivno prenošenje informacija, razotkrivanja korupcija i sl…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime