Početkom listopada Ministarstvo obrazovanja poslat će svoju inspekciju u Centar “Mocire” i pokušati prekinuti agoniju oko završetka tog skupog kompleksa u koju već četiri godine ne mogu useliti štićenici, djeca s posebnim potrebama.

Najavio je to u Zadru Vedran Mornar, već četvrti ministar obrazovanja koji ne može raspetljati gordijski čvor oko centra za rehabilitaciju mladih s posebnim potrebama za kojega je kamen temeljac postavljen još 2007. godine.
Međutim, sve što je moglo poći krivo u izgradnji ovog kompleksa, pošlo je. Uključujući i zadnju smjenu u ministarstvu zbog koje su ponovno stavljeni na čekanje. A komples u koji je do sada utrošeno 45 milijuna kuna i koji je trebao biti dovršen i useljen još u rujnu 2010. godine u međuvremenu je postao poligon za uništavanje, na zgradi je porazbijana sva vrijednija imovina. Štete na objektu su bile tolike da je grad na kraju morao početi plaćati zaštitarsku službu.
– Na žalost, to je tipična hrvatska priča u kojoj je na kraju još i izvođač radova otišao u stečaj. Naše ministarstvo je svoj dio ugovora odradilo i osnovna škola spremna je za polaznike. Međutim, koliko imam saznanja, najveći je problem u stacionaru za odrasle koji je obveza Ministarstva socijalne politike- kazao je ministar Mornar. Problem je, po svemu sudeći, osam milijuna kuna kojih Ministarstvo socijalne politike nema. A stanje je već alarmantno jer djeca u vrtiću “Latica” borave u staroj i derutnoj zgradi koja prokišnjava.
– Drago mi je da ministar šalje inspekciju jer je krajnje vrijeme da se nešto poduzme. Novac ne bi trebao biti problem jer je Grad Zadar i ranije nudio više sredstava nego smo po ugovoru dužni dati. Na tom će tragu vjerojatno biti i rješenje ove situacije- kazao nam je Joso Nekić, pročelnik gradskog odjela za školstvo. Naime, najveći dio financijskog tereta “Mocira” ima upravo Ministarstvo socijale koje bi trebalo sufinancirati 50 posto, Ministarstvo obrazovanja 31 posto, a Grad Zadar 19 posto.
– Centar se nalazi na 18 tisuća četvornih metara, a u njemu bi se trebao smjestiti Dječji vrtić “Latica”, Osnovna škola “Voštarnica” te spomenuti stacionar za osobe s težom mentalnom retardacijom. Mjesta u Centru bit će za 50-ak štićenika. Kada se Mocire konačno završe, Grad Zadar na sebe preuzima školu i vrtić, dok Ministarstvo socijalne politike i mladih treba preuzeti socijalnu skrb. (Slobodna Dalmacija)