Odluka o eventualnom otkazivanju beogradskog Pride nije stigla niti nakon višesatnog sastanka Odjela za koordinaciju sigurnosnih službi, stoga organizatori poručuju: “Sve ide po planu”.
Središte Beograda od nedjelje ujutro pod opsadom je jakih policijskih snaga, a za promet su zatvorene sve okolne ulice zbog Parade ponosa čiji je početak najavljen za podne.
Okupljanje sudionika Pridea već je počelo, a po neslužbenim najavama, o njihovoj sigurnosti brinut će oko 7.000 policajca i pripadnika žandarmerije.

Tijek događaja:

12:45 Tek sada su se stekli svi uvjeti da krene šetnja Beogradom. Paradi ponosa pridružile su se ministrice Kori Udovički i Jadranka Joksimović, brojni političari i ambasadori

12:15 Anti-prosvjed održava se kod Svetog Save, okupilo se više stotina građana Pokret “1389” pozvao je sve koji se protive današnjem održavanju Parade ponosa da na dostojanstven i miran način pokažu da su protiv te manifestacije. Predsjednik UO Pokreta “1389” Radojko Ljubičić rekao je Tanjugu da ta organizacija neće sudjelovati u prosvjedima.

11:56 Došlo je do incidenta u povorci, kada je jedan aktivist nasrnuo na drugoga zbog transparenta: “Ne jebe te peder, nego kapitalizam”, objavljeno je na Twitteru

11:50 Policija je intervenirala u ulici Svetozara Markovića, gdje je jedan muškarac prijetio automatskom puškom. Odveli su jednu osobu krvave glave, javlja Tanjug..

11:20 Petorica mladića privedena su oko 11 sati na Slaviji. Blic piše kako su mirno sjedili, ali nisu imali dokumente. Na cestma u Beogradu zapaljene su gume. (indeks.hr)