Županijska skupština donijela je odluku o isplati 400 kuna za svako dijete rođeno u ovoj godini, no zahtjev za isplatu novca podnijelo je tek 386 majki. U prvih osam mjeseci ove godine u Zadarskoj županiji rođeno je gotovo 1000 djece, no dvije trećine roditelja očigledno ne zna za pravo na novčanu naknadu od 400 kuna za svoje novorođenče.
Dvije trećine majki u županiji nije zatražilo novac jer jednostavno za tu mogućnost – ne zna. Pročelnik županijskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Andrija Marcelić nam je kazao da je dovoljno da su na sjednici Županijske skupštine bili novinari koji su odluku o dodjeli novčane pomoći rodiljama prenijeli u svojim medijima.
– Nismo nigdje oglasili odluku. Gdje da oglasimo? Zato su mediji bili na sjednici. Ne možemo svaki dan oglašavati istu stvar – rekao je Marcelić.
Drugi problem je i obrazac koji se mora popuniti da bi se dobila novčana naknada za novorođenče, jer se nalazi na internetskoj stranici Zadarske županije, a mnoga domaćinstva u Županiji još uvijek nemaju pristup internetu.
– Rijetko koja majka nema pristup internetu, to je sve vrlo jednostavno.
Osim toga, obrazac se može preuzeti i u Županiji – mišljenja je, pak, pročelnik Marcelić, koji je rekao da je na zadnjoj sjednici Županijske skupštine još jednom ponovljeno da majke imaju pravo na naknadu za novorođenče. Ipak, bilo je to samo vijećničko pitanje Katarine Jurjević na aktualnom satu, koja je i iznijela podatak o tek 386 podnesenih prijava i upozorila na ovaj problem. (Slobodna Dalmacija)