Vladu britanskog premijera Davida Camerona uzdrmao je seks skandal zbog kojega je njegov ministar za civilno društvo Brooks Newmark (56) podnio neopozivu ostavku.

Newmark je upao u zamku reportera Sunday Mirrora, koji mu se putem interneta predstavio kao mlada stranačka aktivistica, a s kojim je nakon kraće rasprave o tenisu i politici prešao na razmjenu seksualno eksplicitnih fotografija.
Navodno je sam ministar započeo privatnu komunikaciju s reporterom, koji je na Twitteru otvorio profil pod lažnim imenom Sophie Wittams. U opisu profila stajalo je da je Sophie ‘PR djevojka’ koja radi za Konzervativnu stranku te da je plavuša i ima ’20 i nešto godina’.
Nakon kraće razmjene privatnih poruka, Newmark, inače otac petero djece, poslao je Sophie fotografiju sebe odjevenog u pidžamu dok pokazuje spolovilo. ‘Moraš se zakleti da nećeš nikome pokazati fotke jer ja obećavam da neću pokazati tvoje, OK?’, napisao je u jednoj od privatnih poruka. U drugima je tražio u kakvim pozama da se ‘Sophie’ slika samo za njega.
Tijekom vikenda je, misleći da kontaktira sa zgodnom plavušom, reporteru poslao SMS poruku spominjući mogući sastanak.
Čim je redakcija Sunday Mirrora izvijestila ured premijera o priči koju planira objaviti u nedjelju, nastala je uzbuna i Newmark, ministar i šef kampanje torijevaca za privlačenje ženskog biračkog tijela, ekspresno je podnio ostavku.
Taj milijunaš rodom iz Amerike, koji je svojedobno imao visoku funkciju u propalom Lehman Brothersu, imao je problema s društvenim mrežama i prije dvije godine. Tada su ga smijenili s utjecajne funkcije u konzervativnom zastupničkom klubu zbog pretjerano prpošnih objava na Twitteru na temu televizijskih serija.
U subotu se David Cameron suočio s još jednim unutarstranačkim problemom. Uoči stranačke konvencije, koja mu je trebala poslužiti kao početak sveobuhvatne izborne kampanje, ostao je bez još jednog zastupnika, koji je prebjegao u Ukip Nigela Farragea. (Slobodna Dalmacija)