Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja zatražilo je od općine Vir da se u roku od osam dana očituje o predstavci koja se odnosi na Odluku o komunalnom redu

Riječ je o spornoj Odluci koja je donesena na Općinskom vijeću 25.srpnja prošle godine. Tom odlukom se uređuje gospodarenje i korištenje javnim površinama (postavljanje štandova, ugostiteljski objekti, najam vozila, plovila itd.). Oporbeni vijećnici Jadranka Okreša, Igor Vučetić, Željka Crnjak i Frane Vučetić pravodobno su reagirali i poslali predstavku na više adresa tvrdeći kako je Odluka o komunalnom redu donesena nezakonito. Za to imaju više argumenata.

Prvi su reagirali u navedenom ministarstvu, a u daljnjim tjednima očekuju se reakcije i ostalih nadležnih tijela, poglavito Ministarstva uprave koje, nekim čudom, još nije reagiralo. Zašto je načelniku općine Vir Kristijanu Kapoviću tako važna Odluka o komunalnom redu, pa makar izglasana nezakonito?  Riječ je o općinskom aktu s kojim lokalni šerif može držati u šaci većinu glasačkog tijela. Svaki put pred izbore na Općinskom vijeću Općine Vir se prokušanim oktroiranim metodama nastoji donijeti odluka koja na najprimitivniji način služi za kontrolu biračkog tijela. Ovo ništa ne bi bilo čudno da se ne događa u općini koja jedina ima i privatnu vojsku tj. zaštitarsku tvrtku u općinskom vlasništvu. Po vlastitoj izjavi jednoj nacionalnoj TV kući, lokalni šerif, kontroverzni Kristijan Kapović nema povjerenja u pravni sustav i policiju. Sve što se tiče komunalnih odobrenja koja se izdaju sukladno Zakonu o pomorskom dobru i Odluci o davanju koncesijskih odobrenja je isključiva samovolja načelnika Kristijana Kapovića što se dokazuje i dosadašnjim presudama Visokog upravnog suda kao i nalazima Ureda državne revizije, a služi isključivo u predizbornoj godini za ucjenjivanje nediscipliniranih glasača.

https://www.facebook.com/virbezpodjela/videos/996035823849126/

U prijevodu, Kristijan Kapović je taj koji donosi konačnu odluku hoće li, kad i gdje netko imati štand s kokicama, ili netko postaviti ležaljke na plažu, iznajmljivati skutere uz cestu, prodavati gumene šlape u centru. Dokle god se Kristijana Kapovića pitaju egzistencijalna pitanja gdje on  kao neki vrhovni poglavar određuje tko smije,a  tko ne smije raditi, do tada ima osiguran dobar dio glasova. Iako je Kristijan Kapović u svom posljednjem mandatu i njegova politička smrt sasvim je izvjesna, ovaj kontroverzni načelnik se ne da. Želi do daljnjega kontrolirati ljude koji za razliku od njega, većinu vremena provode na Viru. To i može. Ima papir koji mu s okruglim pečatom daje neograničenu moć, silu. Ipak svaka sila za vrimena, kako bi rekli stari ljudi. (NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime