Mještane u Kaštel Starom uznemirilo je postavljanje bazne stanice u centru mjesta, u ulici Grgura Ninskog pa su s razlogom izašli na ulicu i okupili se pored gradilišta kako bi pokušali spriječiti da, kako tvrde, njihova djeca imaju problem s nečim što uopće nije dokazano šteti li zdravlju, piše DalmacijaNews

Pozvali su i Sinjanina, čovjeka poznatog po svom aktivizmu na raznim društvenim poljima, Mira Bulja koji je stigao u Kaštela i čak se zavezao lancem za konstrukciju i tako blokirao postavljanje ‘nove ugroze’.

– Jedino u Hrvatskoj za bazne stanice nisu potrebne građevinske dozvole. Bazne stanice na brzinu se postavljaju pokraj vrtića, škola, trgovina i bez suglasnosti susjeda, stanovnika i lokalne samouprave. Treba se donijeti Zakon po kojemu će za bazne stanice biti potrebna građevinska dozvola. Dva puta sam dao taj prijedlog, dva puta su mi ga odbili, kazao je Bulj iz Kaštela.

Stao je uz mještane i kazao kako se svi trebaju aktivirati jer konačno treba doći kraj mafiji. Predložit će, kazao je, i moratorij na 5G mrežu u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Za vrijeme koronavirusa čuvali smo zdravlje, a kako će sada stanovnici Kaštela Staroga čuvati zdravlje od elektromagnetskog zračenja. Briga li ministra Beroša i Nacionalni stožer to što će ljude zračiti ovdje 24 sata na dan, pita se Sinjanin koji je s mještanima stao uz samo gradilište i kazao da se neće maknuti sve dok se radovi ne obustave.

Podsjetimo, baš je Bulj diljem Dalmacije upozoravao na bazne stanice, a problem modernog doba proživljavaju i njegovi Sinjani. Naime, kaštelanski poduzetnik Slavko Gotovac prekršio je čak i Prostorni plan grada Sinja kojim se bazne stanice ne smiju postavljati 50 metara od prvog objekta. Jedna njegova postavljena je tik uz prozor jedne obiteljske kuće. O tome smo pisali još u veljači ove godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime