Smijehom i gromoglasnim pljeskom publika je sinoć u Kazalištu lutaka Zadar oduševljeno pozdravila hrvatsku premijeru talijanskog dokumentarca „Djevojke koje sanjaju more“, redateljice i scenaristice Katie Bernardi, koji je u ljeto 2015. godine dijelom snimljen u Zadru i Kukljici uz podršku Filmskog ureda Zadar.

O filmu su govorili predstavnici producentske kuće Restart – Vanja Jambrović i Tibor Keser koji su kao koproducenti radili na filmu. Prepričali su kako je bilo teško pronaći smještaj za zahtjevne „djevojke“ usred turističke špice, ali i udovoljiti gospođama koje su do dolaska u Zadar u Italiji već postaje prave zvijezde koje su novinari pratili s nevjerojatnim zanimanjem. Film koji je oduševio i od srca nasmijao publiku govori o dvanaest osamdesetogodišnjih „djevojaka“ iz zabačenog talijanskog sela koje su odlučile prkositi svojim strahovima, reumatizmu i ekonomskoj krizi kako bi prvi put u životu otišle na more – i to u Hrvatsku, na otok Ugljan ili kako su isprva pogrešno izgovarale Ubljan. U njihovoj nakani baš ništa ih nije moglo spriječiti. Ni mukotrpno prikupljanje donacija, ni nemoć u poznim godinama, ni nadmetanje s vatrogascima u prodaji kalendara. Sve prepreke uspješno su savladale i stigle do mora na zadarskoj plaži Kolovare, a stigle su i do Kukljice gdje su sudjelovale u veličanstvenoj morskoj procesiji koja štuje Gospu od Sniga, baš kao i njihovo selo Daone.

Film je imao svjetsku premijeru na festivalu Rome film festival u listopadu 2016. godine gdje su „djevojke“ ponosno koračale crvenim tepihom. Film je krenuo i u kino distribuciju u Italiji i bilježi vrlo dobru gledanost. Gledatelji će ga moći gledati na HTV-u, najvjerojatnije krajem 2017. godine.

Prije sinoćnje premijere u Kazalištu lutaka prethodila je pretpremijera za treću dob u organizaciji Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije. Mahom korisnici staračkih domova također su s velikim su oduševljenjem odgledali film. Mnogi od njih pronašli su se u likovima „djevojaka“ koje su hrabro zakoračile u svoju nevjerojatnu životnu avanturu. Producenti Vanja Jambrović i Tibor Keser ističu kako vlada veliko zanimanje za film, te se pregovara o mogućnostima da  upravo ciljano za stariju populaciju bude prikazivan u cijeloj Hrvatskoj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime