Radi se 100 na sat na pripremi dokumentacije za povlačenje EU novca – u dvije godine prijavljeno je 55 projekata ukupne vrijednosti 54 milijuna kuna. Većina projekata je i odobrena, ukupna vrijednost odobrenih projekata je 32.2 milijuna kuna, a sufinanciraju se u visokom apsolutnom iznosu od 26 milijuna kuna’, kaže gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević

Mišo Krstičević jedan je od onih gradonačelnika kojega je, nakon preuzimanja dužnosti prije dvije godine dočekao čitav niz neugodnih iznenađenja i tzv. kostura iz ormara, piše Gradonačelnik.hr. Iako su i prije izbora znali da financijska situacija u gradu nije sjajna, nakon što su pregledali sve papire ispostavilo se da je Grad u minusu većem od osam milijuna kuna, a dug prema dobavljačima iznosio je preko sedam milijuna. Uz to, naslijedili su i nekoliko velikih sudskih sporova, jedan težak tri miljuna kuna, drugi čak 14, te čitav niz gorućih problema od kojih je među većima svakako bio problem vrtića i nedostatka mjesta za svu djecu kojoj je potreban smještaj.
Unatoč teškoj financijskoj situaciji Krstičević je odmah rekao kako neće biti radikalnih rezova, otpuštanja niti smanjivanja plaća u gradskoj upravi, već racionalnim upravljanjem želi posložiti efikasnu gradsku upravu koja će svojim radom i pokretanjem projekata potaknuti otvaranje što više radnih mjesta. On sam odrekao se, pak, volonterske naknade na koju ima pravo s obzirom da paralelno s gradonačelničkim poslom radi i plaću zarađuje kao kirurg u splitskom KBC-u, te je u prvih nekoliko mjeseci uzeo neplaćeni dopust u bolnici i posvetio se isključivo gradonačelničkom poslu i ustrojavanju pločanske gradske uprave. 
Jedan od prvih poteza, unatoč katastrofalnim financijama, bilo je povećanje naknada za bebe koje su u samo nekoliko mjeseci povećane dva puta, prvo sa 750 na 1.500 kuna, a potom ponovo za 100 posto, sa 1.500 na 3.000 kuna. Promjenu na čelu grada odmah su osjetili i studenti čije stipendije su povećane sa 500 na 700 kuna, ugovorom sa tvrtkom Adriatic Tank Terminalsom su povećane na 950 kuna, a od ove godine za najbolje studente i na 1.500 kuna. Problem nedostatka mjesta u vrtiću privremeno je, pak, riješen dogovorom sa lokalnim župnikom pa su u Pastoralnom centru uređene prostorije za dvije vrtićke grupe, ukupno gotovo 40 djece, za što je Grad izdvojio 205 tisuća kuna. U međuvremenu, pripremljen je projekt novog vrtića na Staševici, za kojeg je Grad Ploče osigurao 5,7 milijuna kuna iz EU fondova.

Što se, pak, financija tiče, dvije godine nakon preuzimanja gradske uprave situacija je u gradskom proračunu puno bolja, pa su tako samo dugovanja prema dobavljačima sa 7.259.119,25 kuna iz lipnja 2017., u svibnju 2019. smanjena na 900.518,41 kuna. 
‘Racionalnom potrošnjom i upravljanjem u protekle smo dvije godine drastično smanjili dug prema dobavljačima i kumulirani manjak u gradskom proračunu. Konkretno, 30. lipnja 2017. godine, dug prema dobavljačima iznosio je 7.259.119,25 kuna. Danas, na 30. svibnja 2019. godine, taj dug iznosi 900.518,41 kuna, što znači da smo ga u navedenom razdoblju smanjili za 6.358.600,84 kuna. Isto tako, kumulirani je manjak u gradskom proračunu na dan 30. lipnja 2017. godine iznosio je – 8.464.325,42 kuna. Danas on, unatoč ovrsi od 3.030.000,00 kuna, iznosi – 3.794.131,11 kuna. Dakle, kumulirani manjak smo u dvije godine smanjili za 4.670.194 kune, što je zaista pozitivna promjena’, kaže nam gradonačelnik Krstičević. 
Što se, pak, projekata tiče, u protekle dvije godine njegova gradska uprava pokrenula ih je čitav niz, a iz raznih fondova uspjeli su povući bespovratnih 26 milijuna kuna. Ključni fokus Krstičevićeve gradske uprave upravo je na projektima pa su zato, kako kaže, u protekle dvije godine 100 na sat radili na izradi projektno-tehničke dokumentacije koja je nužan preduvjet za povlačenje EU sredstava. 
U brošuri koju su ovih dana objavili povodom dvije godine mandata, a s ciljem što transparentnijeg upravljanja i informiranja građana u Gradu Ploče, pobrojani su tako svi projekti i sve što je napravljeno u protekle dvije godine. 
Kapitalni projekt IZVORA Ploče, javne ustanove za komunalne djelatnosti i Grada Ploča, zasigurno je projekt izgradnja „Sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda i sanacije dijela vodoopskrbne mreže aglomeracije Ploče“, Procijenjena vrijednost projekta iznos 202.000.000,00 kuna, a obuhvaća 38 kilometara mreže, 25 crpnih stanica, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i podmorski ispust. U veljači 2019., zahvaljujući dobroj pripremi i nastojanja investitora da u što kraćem roku pribavi svu potrebnu dokumentaciju, ishođno je 10 građevinskih dozvola. Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava očekuje se u drugoj polovici 2019. godini.

Za projekt održivog gospodarenje otpadom „Zeleni val“, kojem je cilj smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta, osigurano 479.239,11 kuna od ukupna vrijednosti projekta koja iznosi 582.030,40 kuna.
Nadalje, 5.300.000,00 kuna osigurano je za projekt „Dječji vrtić ploče djeci i roditeljima“ čiji je cilj doprinijeti usklađivanju poslovnog i obiteljskog života obitelji s uzdržavanim članovima, uključenim u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području Grada Ploča. 
Zasigurno jedan od važnijih projekata za sam Grad u posljednje dvije godine jeste izgradnja reciklažnog dvorišta koje će građani moći koristiti od ovog lipnja. Projektom vrijednim 5.180.985,00 kuna osigurano je uređenje i opremanje reciklažnog dvorišta te provedba informativno – obrazovnih aktivnosti u svrhu povećanja stope odvojenog prikupljenog komunalnog otpada i smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagalište otpada na području Grada Ploča. Grad je ostvario pravo na sufinanciranje putem EU fondova u iznosu od 85 posto. Nabavljeno je i električno vozilo u vrijednosti od 80 tisuća kuna, a potpisan je i Ugovor za sufinanciranje nabavke spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u vrijednosti od 1.400.000,00 kuna.
Nadalje, 615.000,00. kuna je osigurano za gradnju Park parkinga u ulici Obala neretljanskih gusara čime su dobivena nova parkirna mjesta te je smanjen pritisak na prometnice u blizini gradske tržnice. Provedena je i prva faza uređenja gradske plaže, za koju je Grad Ploče „povukao“ 325.000,00 kuna od Ministarstva turizma, a tijekom ove godine kreće se u drugu fazu uređenja vrijednu gotovo milijun kuna, za koju je osigurano 396 tisuća bespovratnog sufinanciranja, također od Ministarstva turizma. Uređenjem plaže Grad Ploče ostvario je, navodi se u brošuri, još jedan korak u razvoju i afirmaciji grada kao poželjne turističke destinacije, a plaža će biti centar ljetnog okupljanja i mjesto održavanja raznih kulturno zabavnih manifestacija.

Ističu se, nadalje, i projekti poput uređenja Doma sportova, ljetnog kina kao i otvaranje Streetworkout vježbališta na području Grada Ploča, implementacije besplatne WiFi mreže te uređenja Ušća rijeke Neretve u vrijednosti od 120 tisuća kuna. Uređeni su vidikovci Dumanjac, Modro Oko i Prišnica kao i spomenik hrvatskim braniteljima, postavljen veliki broj novih rasvjetnih tijela na prometnicama i javnim površinama, uređeno igralište kao i prostor oko Dječjeg vrtića.
Kako bi se podigla kvaliteta života građana Ploča prijavljuju se i provode projekti poput „Zajedno u športu, zajedno u zdravlju“ čiji je cilj povećati dostupnost besplatnih sportskih sadržaja. te gotovo 800 tisuća kuna vrijedan projekta ‘Novim znanjima i vještinama do radnog mjesta’, kojim se osigurava besplatna edukacija nezaposlenih osoba kako bi im se omogućilo stjecanje novih znanja i vještina, koje će ih učiniti konkurentnijima na tržištu rada. Preko 740.000,00 kuna Grad je osigurao i za projekt podrške i profesionalnog usmjeravanja mladih – ‘Klub za zapošljavanje ploče’. Tu je i projekt ZAŽELI, za kojeg je Grad Ploče osigurao oko 4 milijuna kuna, a kojim je zaposleno 20 dugotrajno nezaposlenih žena koje brinu o starim i nemoćnim korisnicima. Projektom „Uvijek zajedno“, kojeg je gradsko trgovačko društvo Plora d.o.o. pripremilo za braniteljske udruge s područja Grada Ploča, osigurat će se besplatno psihološko i pravno savjetovanje za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, a biti će organizirana i petodnevna edukacija s ciljem povećanja konkurentnosti branitelja na tržištu rada. Ulaže se i u brigu životinjama pa je tako napravljen popis pasa po mjesnim odborima, rade se provjere mikročipiranja, sterilizirani su vlasnički psi, a broj napuštenih životinja je smanjen za 55 posto.
I naposlijetku, tu je čitav niz kulturnih i zabavnih manifestacija, od Pločanskog ljeta, do Maratona lađa, Ribarske noći, Pločanskog adventa, humanitarnog malonogometnog turnira, studentskog festivala, Uskrs u Pločama, Proslava 1. Maja, Maškare, itd…
„Iza nas su gotovo dvije godine u kojima smo pokrenuli mnoge stvari, nastavili i optimizirali započete i kontinuirane procese i projekte, otvorili brojne perspektive razvoja i razvitka“, zaključuje gradonačelnik Krstičević. 

3 KOMENTARI

    • Odlično samo kad bi ti bila istina .Gradonačelnik se ponovo kiti tuđim perjem.Zaposlenih je poprilično u Gradu nemaju gdje sjesti manjak stolica .A ove programe kojima se hvali je riješio HDZ a ne on. On se dobro zna reklamirati A o dugu Grada bi se moglo raspravljati gdje je revizorsko izvješće koje mi građani trebamo vidjeti jer smo ga je plaćen našim novcem po rješenju Sudu ali ništa o tome ne govori i ne da izvješće na uvid. Štošta bi se moglo prigovoriti Gradonačelniku ali čestitam na PR-ovcima koje treba platiti više nego im plaća sada.

  1. Odlično samo kad bi ti bila istina .Gradonačelnik se ponovo kiti tuđim perjem.Zaposlenih je poprilično u Gradu nemaju gdje sjesti manjak stolica .A ove programe kojima se hvali je riješio HDZ a ne on. On se dobro zna reklamirati A o dugu Grada bi se moglo raspravljati gdje je revizorsko izvješće koje mi građani trebamo vidjeti jer smo ga je plaćen našim novcem po rješenju Sudu ali ništa o tome ne govori i ne da izvješće na uvid. Štošta bi se moglo prigovoriti Gradonačelniku ali čestitam na PR-ovcima koje treba platiti više nego im plaća sada.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime