Pravu dramu doživio je jedan Mostarac koji je odlučio slobodnu subotu provesti na moru. Nažalost mora nije vidio, a preživio je dramu bez da se osolio, piše portal hercegovina.in

Što mu se dogodilo ispričala nam je njegova rodica koja je također u šoku od svega.

Jedan sasvim običan dan koji je moj rođak s obitelji trebao proveo na moru pretvorio se za njih u noćnu moru. On naporno radi, žena čuva djecu i odlučili su subotu provesti na kupanju u Makarskoj. Dan prije otišo do Binga kupio pašteta i mesnih narezaka. Žena tri put provjerila mini frižider, jer ništa ih ne smije iznenaditi. Tu noć od uzbuđenja slabo su spavali. Djeca obukla šlaufe i naramenice i tako legla. “Ženo čim čuješ da komunalci dođu u naselje zatrubi na ustajanje. Valja nam ranije da zauzmemo mjesta u hladu. Ako okasnimo doći će oni iz Bosne i sve zauzeti. Majke mi moje nisu mi jasni, dolaze na more željni sunca i onda po cijeli dan drežde u hladu”.

Jadna žena povirivala tri puta kroz prozor čekajući komunalce. Pomislila je: “Jadna ti sam, nisam ovliko čekala ni kada su svatovi dolazili po mene“. Za to vrijeme rođak je hrkao ko top, čuli su ga i susjedi dva kata iznad i ispod njihovog stana. Susjed ispod kaže da je bolje spavao kada je u ratu bio u topništvu, manja je buka bila.

Jadnoj ženi se točno oči pred zoru počele sklapati, te je nakratko i zaspala. Neđe kroz san čula galamu. Muž se probudio i počeo psovat ko kočijaš jer su prespali. Žena skočila ko oparena da budi djecu, i počela prokljinat komunalce jer baš jutros nisu poranili. Ušla u dječiju sobu, i sreća djeca se davno spremila. Muž joj je i dalje galamio, naselje orilo od njega. Na brzinu zgrabio kese od Binga te sletio da upali auto, jadan se ni umio nije. Žena u letu uzela frižider i ceker s peškirima i kupaćim, te djecu brze bolje postrojila ispred vrata od stana koje je zaključavala. Stariji mali je već ko Janica Kostalić u slalomu jurio niz stepenište, a mala je na sav glas pjevala morsku pjesmicu od Severine.

išli tako do auta u kome je muž već nervozno grickao nokte ko da gricka toblerone. Smjestili su djecu u auto i on upita je li sve ponijela. Kada je ona potvrdila upali svoga golfa trojku i pravac benzinska. Stade na benziskoj i reče pumparu da uspe ko i obično za triesku, te ode u wc pomokriti se. Jadan nije ni na wc stigao bojeći se da će okasniti. Vratio se pun sebe dao čojeku tri cenera i sjeo za volan. U autu se ori pjesma Dalmatinka, Dalmatinka tri ljubavi svoje ima…

Njemu tlak trista od te pjesme. “Odmah prekinite to pjevat. Podred toliko naših pjesma vi našli to pjevat“. Djeca naglo ušutiše ko da ih je neko vodom hladnom zalio, a žena se ukopala na prvom sjedalu i ne diše. Konta ako progovori još će ga više naljutit, a on je gadan kad se ljuti. Krenuli oni tako prema Doljanima.

Nema valjda sada gužve, reće i doda gasa. U Žitu ih zaustavi policija. Vozio on 90. a ograničenje 70. Molio on da ga puste, jedva skuco za mora da odvede djecu da se osole. Djeca već ranije bila istrenirana da počnu plakat ako ih policija zaustavi i počela zavijati ko da ih neko degeneči. Policajac se sažalio na djecu i pustio ih, ali izgubiše i tu desetak minuta pa ih dosta auta prešlo. Kad su bili u Čapljini upadoše u kolonu, i jedva se iskobeljaše kad kolona skrenu u Čeljevo. Došli blizu granice kada tamo gužva.

Ko će sada čekat ovdje na čelopeku. Svaki puta sebi govorim neću na Doljane i uvijek se pokajem. Nek čeka ko mora, ajmo mi nazad na Gabelu. Na Gabeli ista stvar. Kolona duga ko januar, još je u nju ubaciju oni iz šoping centra. Djeca već nervozna, žena jadna šuti i samo potvrdno klima glavom. Njemu dođe žuta miinuta pa se okrenu i krenu nazad. Djeca zanijemiše i opet briznu u plač.

-Šta se sada krivite? Nije nas policija zaustavila. Idemo na Prud tamo nema gužve, a ni ovih iz Bosne koji su navalili ko mutavi na more. E što je dobro bilo kada su tražili potvrde za granicu.

Brojio on tako do auto ceste i tek tada se malo smirio. Došli do Pruda i nigdje nikoga na granici.

-Jesam vam ja rekao. Ko mi još jednom spomene one Doljane zapamtit će taj dan. Da niste prespali i da nismo lutali po granicama već bi odavno bili na plaži. Sada nema stajanja do Makarske.

Djeca opet započeše plakat. Obećala im majka da će stat u Lidlu da kupe slatkiša. Gledala i na onoj XXL ponudi ima čvaraka ko duša.

I dok se on pripremao da odbrusi djeci i ženu i napadne ih golf počne kašljucati. Mic po mic i stade prije one birtije gdje se jedu jegulje. Poče udarat po volanu proklinjući majstora koji mu auto pregledao pred put i rekao da je sve u redu. Svaka budala je danas majstor i zato ne možemo naprijed. Djeca ga pitaju šta je stao kada je reko da neće do plaže stajat.

I onda opet mater kriva naravno. Nisam ja stao, stalo je auto vikao je spominjući im majku.

Izašao on otvorio haubu ko fol da vidi šta je premda zna oko auto koliko i njegova baba o nuklearnoj fizici. Šupao po crijevima, vraćao se u auto i verglao, ali golf se ukupio. Prođe neki čovjek na biciklu i ona ga upita zna li išta oko auta.

Ja sam ti ribar nemam pojma, ali možda nemaš goriva.

-Aj bola odpepaj jutros ulio kad smo pošli. Jesam i ja hajvan koga pitam.

I na kraju ode do one kafane i oni ga tamo uputiše na nekog mehaničara. Dođe čovjek pogleda i kaže da je auto bez goriva.

-Kako bola jutros nasuo u Mostaru.

Koliko si nasuo?

-Bola triesku ko i vazda kada idemo na more!!!

A dobro si i dovde došo s tim gorivom. Od kako si ti na more zadnji put išao poskupilo ti gorivo deset puta.

Onda na red došli psovke Putinu, Ukrajini i državi koja i nije država kada je u njoj sve skupo.

Ode zatim na prvu benzinsku a ona u Metkoviću. Kupio bidon i nalio goriva, te morao uzet taksi da se vrati do Pruda. Sve to obavio i kaže ženi da mu da vode. Žena izvadi iz frižidera bocu Lede i dade mu. On otpi i poče pljuvati ko da je rasola popio.

-Šta je ovo šta si mi dala ovu pišaku?

Žena se skamenila ne smije ni zucnuti. Djeca već mokra od znoja u onim šlaufima i rukavicama.

Joj jutros na brzinu izletili i zaboravila one patrone za frižider. Sada nam sve vruće. Šta ću ja sam kriva.

-Jašta si nego kriva. Blago kući u koju si došla. U šta sam ja gledo kada sam se ženio majko moja.

U to i njoj prekipi pa reče: Eto trebo si onu ždroku s Avenije oženit. Muž joj jadan radi samo za cigare koliko ih popuši, a ne zna ni jaja skuhat. Iste ste pameti i taman bi se slagali ko sardine.

Eto ti si mi vrsna kuharica. Ne znam što se ne prezivaš Karapandža. Aj bona više možeš izdržat pod vodom nego u kuhinji. Da mi nije dostave sto put bi ostao gladan.

E tad se žena raskrivi ko bodenik. Djeci bilo žao majke pa i ona zaplakaše.

Ajde dobro je prestanite ili ćemo odmah nazad. Idemo onda u Lidl da kupimo vode i nešto slatka.

Atmosfera se u autu popravi. Stiže golf pred Lidl i djeca kada ugledaše onu plavo žutu reklamu ozariše se kao i baba im kad vidi poštara koji nosi penziju. Ušli u Lidl nakupovali svašta, tata im ispeglo karticu, sva se jadna izlizala od klizanja po onom aparatu. Došli oni tako u Makarsku a već bilo skoro vrijeme za krenut nazad. Djeca odmah iz auta skočila u more, a kada su i oni pošli za njima prema plaži zaustavi ih barba i traži 10 eura.

-Majstore brzo ćemo mi ić.

Nisam ja tvoj majstor. Znam ja vas ercegovce samo ćete malo i samo bi gratis. E nema džabe na more, što nisi kući osto pa se kupo u Neretvi?

-Evo i ja se pitam. Vi bi ovdje i zrak naplatili da možete. Najbolje bi bilo da vam damo pare, a i da ne dolazimo. I kada nas ogulite ko bananu opet nas ne možete gledat očima!!!

Daj pare ili sikter traži drugi parking.

Nevoljko mu dade pare i ode prema plaži. Ne treba im hlad cijela plaža već u hladu. Djeca u moru, on ljut ko ris, a žena otišla tražit signal da se javi da su stigli.

Vrati se i reče da je javila da su stigli, a on je reče ajde sad javi da idemo. Čim djeca izađu iz vode ispuši im one šlaufe i zaboravi više na more. Da smo pametni mogli smo 5 dana hodat po Hercegovini i jesti po najboljim restoranima za ove pare što ih danas potrošišmo.

A vala si u pravu. Odnio đava i more i paštete i gorivo i parkinge.

Vazda sam ja u pravu, ajde pakuj se. Nešto mi na pamet pade ona pjesma Trebinje kad me vidiš…E pa nije Trebinje nego more kad me opet vidiš hebi me..

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime