Sok od naranče često se predstavlja kao čaša zdravlja i sjajan odabir uz doručak, međutim prepun je šećera. Čak 21 gram nalazi se u maloj čaši, a postavlja se i pitanje je li sok od narančine gori od gaziranih sokova.

1. Mračna tajna u ‘čaši sunca’ – Kada se voće oguli, ukloni pulpa, meso i drugi vlaknasti dijelovi, ostaje slatki sok koji ima jednaku količinu šećera kao ‘demon prehrambenog svijeta’, gazirani sok, odnosno pet do osam žličica po čaši. Pored toga, i šećer u priodnom voćnom soku, baš kao i onaj u zaslađenim pićima prepuni su kalorija. Tvrdnje su to stručnjaka sa Sveučilišta u Glasgowu, a u nedavno objavljenom članku u magazinu The Lance Diabates stoji kako se konzumacija cijele voćke povezuje sa smanjenjenim ili neutralnim rizikom od dijabetesa, dok se pijenje voćnog soka povezuje s povećanim rizikom od iste bolesti, piše Huffington Post.

2. Gorka istina – Važan sastojak soka od naranče, vitamin C, dobar je za imunološki sustav. Također, antioksidans je koji štiti stanice od slobodnih radikala. No, neke od njegovih prednosti su precijenjene. Nijedna studija nije dokazala da vitamin C pomaže u izlječenju prehlada. Nadalje, podaci na ambalaži kupovnog soka o količini vitamina C odnose se na trenutak kada je proizvod pakiran. Međutim, stručnjaci tvrde da svi sokovi tijekom vremena gube nutrijente. Zbog toga se preporuča svježe ocijeđeni sok popiti odmah. Moderna tehnologija omogućila je dulji rok trajanja sokova koji se čuvaju u spreminicima u kojima mogu izdržati i do godinu dana. Nakon što se zapakiraju u ambalažu vrijeme provode u skladišima, na policama u trgovinama ili u hladnjaku i cijelo to vrijeme neprestano gube vitamine.

3. Skriveni dodaci – obradom, tretiranjem i spremanjem za skladištenje sok gubi okus. Kako bi se on popravio dodaju mu se različiti spojevi čija je uloga ‘odglumiti’ okus narančinog soka. Dodaju se prije pakiranja i prodaje, a vrlo često dolaze iz zemalja koje imaju različita ograničenja i kontrole pesticida od zemalja u kojima se taj sok na kraju prodaje.

4. Sočni zaključak – budući da su povezani s pretilošću, dijabetesom, srčanim bolestima i gihtom, te nedostatkom hranjivih tvari, gazirani sokovi još uvijek su gori izbor od soka od naranče, barem kada je u pitanju zdravlje. Problem nastaje kada ljudi na dijeti  potrebne količine vode ili voća u potpunosti zamijene voćnim sokovima. ‘Imao sam pacijenticu koja je pila dvije litre soka od naranče dnevno misleći da joj koriste zdravlju, a u isto vrijeme dobivala je na težini, sok joj je uzrokovao probleme s jetrom i povećao rizik od dijabetesa’, rekao je jedan liječnik i pozvao ljude da voćne sokove piju u razumnim količinama. (dnevnik.hr)