Jučer je u tuzlanskom naselju Miladije izbjegnuta tragedija sa smrtnim ishodom, kada je Samir Ganić sa dva prijatelji fizički nasrnuo na mještanina Gorana Sabranovića, te su mu nanijeli teške tjelesne povrede u predjelu glave

Riječ je o prognanim licima nastanjenim u Tuzli, a koji već mjesecima teroriziraju inače multietničku obitelj Gorana Sabranovića, te raznim torturama pokušavaju ga natjerati da napusti svoju imovinu, koja graniči sa imovinom Samira Ganića.

Prošle godine od Ganića su upućene prijetnje likvidacijom obitelji Sabranović, zbog čega je Sud donio i pravosnažnu presudu kojom je Samir Ganić osuđen na 12 mjeseci uvjetno, odnosno 6 mjeseci zatvora za ponovljeno kazneno djelo.

U cijeli slučaj, a na zahtjev obitelji Sabranović, uključila se i Komisija za zaštitu ljudskih prava i sloboda Grada Tuzla, na osnovu čijih zaključaka su izvođeni i sudski dokazi te vođen postupak.

Samiru Ganiću očigledno ova presuda nije bila dovoljna da ispuni svoju prijetnju likvidacijom, te je jučer uz pomoć dva prijatelja dočekao Gorana Sabranovića ispred njegove kuće, izvukao ga iz auta, te uz psovanje ustaške majke, nanijeli teške tjelesne povrede. Na UKC-u su konstatirana 3 prijeloma kosti u predjelu lica, a da li će biti podvrgnut operativnom zahvatu znat će se nakon konzilija liječnika. Uz Gorana Sabranovića povrede je dobio i susjed koji je pokušao spriječiti napadače, te je također prebačen na UKC Tuzla.

I jučer je reagirao predsjednik Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda Grada Tuzla Mirnes Ajanović, te je odmah uputio zahtjev za hitno procesuiranje i pritvaranje Samira Ganića zbog počinjenog kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih povreda u pokušaju ubojstva, a sve zbog nacionalne mržnje prema drugome, a u cijeli slučaj je uključio i predsjednika Skupštine TK Žarku Vujovića. Ajanović i Vujović danas su uputili jasnu poruku Tužilaštvu, Sudu i Policiji TK da moraju iskoristiti sva zakonska sredstva kako bi se spriječilo nacionalističko divljanje pojedinaca u Tuzli i stradanje naših građana zbog drugačije nacionalnosti ili po bilo kojem osnovu. Iz Gradske uprave Tuzla po ovom slučaju nitko se nije oglasio.

„U konkretnom slučaju radi se o krivičnom djelu Ubojstvo u pokušaju sa teškom tjelesnom povredom, a obzirom da se radi o osobi koje je to učinilo iz nacionalne mržnje, kazna zatvora se može odrediti i preko 10 godina, što je osnova za određenje pritvora a kako bi se spriječilo ponavljanje krivičnog djela ili dovršavanje pokušanog kaznenog djela, a također zbog kvalifikacije djela i zbog uznemiravanja javnosti, što može rezultirati i narušavanjem javnog reda i mira od strane uplašenih građana. Ovo posebno iz razloga što su suučesnici Samira Ganića dva lica koja su napala i sestru Goranove supruge, i to nakon što su pušteni iz policijske stanice. To obavezuje Tužilaštvo na zahtjev za određenje pritvora za sve tri osobe koje su učestvovale u izvršenju kaznenog djela.“, naglašava Mirnes Ajanović te dodaje: „U ovakvim okolnostima kada se kazneno djelo vrši iz nacionalne mržnje, svi državni organi, od Policije preko Tužilaštva do Suda, dužni su u okviru svojih nadležnosti poduzeti sve potrebne mjere, a posebno Sud u cilju izricanja maksimalnih zatvorskih kazni, kako bi se svima stavilo do znanja da ne smiju ni pomisliti a ne pokušati ili izvršiti bilo kakvo kazneno djelo, a posebno pokušaj ubojstva.“

Kako doznajemo, Ajanović je kontaktirao dežurnog tužitelja Vedrana Alidžanovića i upoznao ga sa okolnostima da je to lice zbog prijetnji, između ostalog i ubojstvom Gorana Sabranovića osuđeno od strane Općinskog suda Tuzla na kaznu od 6 mjeseci zatvora, odnosno 12 mjeseci uvjetaa i da je djelo izvršio u trajanju uvjetne kazne, što dodatno obavezuje Tužilaštvo na efikasno djelovanje u cilju određivanja pritvora. (Salines.info)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime