Kako običaj nalaže, u obnovljenoj crkvici Sv. Ilije, na istoimenom vrhu, u Parku prirode Biokovo, u subotu 18. srpnja s početkom u 10:00 održat će se tradicionalna Sveta misa 

Ovo je ujedno prvo od tri ljetna hodočašća zabiokovskim svecima (Sv. IlijaSv. Roko i Sv. Jure) u organizaciji HPD-a Sv. Jure Zagvozd pa ukoliko želite nazočiti na sva tri misna slavlja ovo svakako ne bi trebali propustiti. Ozirom da je Sveti Ilija je jedan od najnepristupačnijih Biokovskih vrhova, ovo je najzahtjevnije među spomenutim hodočašćimai stoga bez obzira na varijantu uspona koju odaberete uspon će bit i dug i zahtijevan i stoga je poželjno da se krene što ranije to bolje, po mogućnosti ranom zorom prije prvih zraka sunca.

Do vrha se može iz nekoliko pravaca, sa južne strane iz Basta (dvije različite varijante), te s Lokve preko Čulice i Radića stanova, dok se sa sjeverne strane nudi pregršt markiranih i nemarkiranih smjerova uspona od koji je najpopularniji a ujedno i najlakši onaj koji vodi iz Dedića preko Dobrog dola. Vrijedni članovi društva su ove godine posve uredili i i markirali stazu koja iz Rastovca, točnije rečeno zaseoka Šute vodi do prijevoja Vraca gdje se križa sa BPS-om i nudi pregršt opcija za nastavka puta, istočno prema Sv. Iliji, zapadno prema Ščirovcu, Pozjati ili pak Bukovcu te spustom preko Šutina bunara (Mijaci) u kamenolom ponad južnog portala tunela Sv. Ilija.

Ovo posebno ističem jer se ovime otvara zgodna opcija za kružnu turu bilo da hodočašće započnete u zaseoku Šute ili se pak po završetku mise predivnom grebenskom stazom prema prijevoju Vraca i onda spustite u Šute uživajući u hladovini guste bukove šume koja prevladava na ovim dijelu Biokova.

Opcionalni pravci uspona poput onoga markiranog iz Zaseoka Šute (260 mnv) preko Vraca ili nemarkirani iz Brzica preko Kaoca, Drljenovca, Mišljena i Jezera, ili primjerice iz Stanića preko Ržišća, Spilica i Poleganuše su iznimno dugi i zahtjevni te su pogodni samo za iskusne planinare u dobroj fizičkoj kondiciji. Nikako ih ne preporučujemo onima koji Biokovo ne poznaju dovoljno dobro, a žele stići na vrijeme na svetu misu.

Ove godine smo se usredotočili na detaljne opise staza koje vode prema najvišem vrhu Biokova pa nismo stigli na isti način odraditi i ove prema Sv. Iliji pa ću u kratkim crtama dati osnovne smjernice za uspona iz smjera Dedića koji je ujedno organizirani pravac uspona. Prije svega treba imati u vidu da je što zbog vrućine, što zbog dužine i zahtjevnosti staze potrebno krenuti najkasnije u 05:00h a optimalno bi bilo krenuti u 4:00 sata iz Starog sela jer je za uspon ‘normalnim tempom’ potrebno punih 4 sata. Također je bitno spomenuti da je parking na Starom selu dosta ograničen i poželjno je da auto ostavite na proširenju prije podvožnjaka ili kod upravne zgrade Hidroelektre ili vas možda netko doveze do ishodišne točke. (hpd-sveti-jure.com)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime