Sanda Delija, 30 godina, rođena u Rijeci, u dubokom plavetnilu Crvenog mora u Sharm El Sheikha postavila je tri nova Hrvatska dubinska rekorda u ronjenju na dah. Rekordi su prošlog tjedna službeno verificirani od strane AIDA Hrvatska i krovne svjetske organizacije za ronjenje na dah, AIDA International

Rušila 3 dubinska nacionalna rekorda u ronjenju na dah na istom natjecanju

Tijekom četiri dana međunarodnog natjecanja, krajem prošle godine, Sanda je zaronila na dubinu od -80 metra u disciplini Free Immersion (ronjenja u dubinu bez peraja uz povlačenje po konopu) , -70 u disciplini Constant weight Bifins (ronjenja u dubinu sa perajama), i -65 u disciplini Constant (ronjenja u dubinu sa mono perajom), i time osvojila prvo mjesto na tom natjecanju.

Od Rijeke kroz Trst, Pariz, London i Rim pa sve do Sardinije.

Prvo kao psiholog, onda uključena na menadžerskoj razini u UN-u, a sada kao instruktor ronjenja na dah, Sanda vodi ronilački centar na Asinari u Sardiniji.

Sanda je promijenila svoj život 2016 godine, kada se rodila snažna strast za morem, dok je radila u Rimu u sjedištu UN-a. Danas Sanda pod hrvatskim bojama kao članica reprezentacije AIDA Hrvatske, niže rekorde u ženskoj konkurenciji ronjenja na dah u dubinu.

U Rim se preselila nakon sto je diplomirala Psihologiju i Međunarodni Business u Parizu gdje stječe iskustvo u kliničkoj psihologiji u radu s autističnom djecom. Zatim završava magisterij iz Human resources u Londonu. U tom periodu priklonila se podvodnom ribolovu i kako bi poboljšala svoje lovačke sposobnosti i vještine ronjenja na dah, odlučila se na tečaj ronjenja.

Upisala se na prvi tečaj u Trstu, a zatim, kad je otišala raditi u Rim, 2015. godine, drugi tečaj u popularnoj talijanskoj školi Apena Academy, koju je osnovao Umberto Pelizzari, talijanska legenda ronjenja na dah.

Nakon više usavršavanja kroz radionice, 2016 godine je odlučila napraviti iskorak i sama postati instruktorica. Trebalo joj je šest mjeseci da položi za instruktora ronjenja na dah.  Na Asinaru u Sardiniju je pozvana kao suradnik u jedini centar u Italiji “Cala D’Oliva Diving”. Vlasnik, sada njezin partner, predložio je da pogleda tadašnje nacionalne rekorde. Tada se radilo o 50 metara. Odlučila je otići u Dahab, Egipat, trenirati i napasti nacionalne rekorde. Tamo je provela tri mjeseca i postavila svoj prvi Hrvaski rekord, tada 60 metara.

Sada od svibnja do listopada živi na Asinari. Drži tečajeve ronjenja na dah i vodi centar, dok se zimi više fokusira na treninge: teretanu, trčanje, jogu, meditaciju i plivanje, kao i vježbe izjednačavanja izvan vode. Vrijeme također koristi kao govornik u sportskoj psihologiji za upravljanje emocijama.

Iduće natjecanje kod kuće – Adriatic Depth Trophy na Kvarneru

Sandine nove nacionalne rekorde očekujemo na najvećem regionalnom natjecanju u ronjenju na dah, Adriatic Depth Trophy, na Krku, u organizaciji AIDA Hrvatska, 4.9.2021.

“Biti će mi drago napokon se natjecati u Hrvatskoj pogotovo na jednom sada već prestižnom natjecanju i iako znam da tamo znaju biti izazovni uvjeti dati ću sve od sebe. Nadam se da ću ponovo podići formu do kraja godine i još dalje pomaknuti svoje osobne rekorde. Ronjenje je stvarno sport u kojem se može natjecati do starosti i nadam se da ću još dugo moći pomicati svoje granice. ” – Sanda Delija

„Bit će nam izuzetno drago da okupimo kompletnu reprezentaciju na ovom natjecanju koje je naraslo na jedno od najvećih u svijetu i predstavimo se u najboljem svjetlu, a Sanda nam je svakako lider među djevojkama. Ja se nadam da će upisati svoje ime i u četvrtu dubinsku disciplinu kao nacionalna rekorderka.“ – Vitomir Maričić, AIDA Hrvatska, direktor ADT natjecanja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime