Iz perspektive nas običnih smrtnika, glumački posao čini se kao ispunjenje snova. Glamurozan, dobro plaćen, zabavan i bez stresa… No katkad su i pred slavnim facama bile teške poslovne odluke koje su im zauvijek promijenile karijeru


Neki su glumci odbili uloge u filmovima koji su pak nekima predstavljali ključne trenutke karijere i lansirali ih u holivudsku A-ligu. Je li ovo 10 najvećih glumačkih pogrešaka prilikom odabira uloga?

  1. Molly Ringwald bila je ponuđena uloga Vivian u ‘Zgodnoj ženi’ koja je proslavila Juliju Roberts. Kad glumci odluče da neka uloga nije najbolja za njih, vjeruju da su dobro procijenili. Ako znamo što je ta uloga napravila za karijeru Julije Roberts, slatkica Molly koja se proslavila u teen hitu ‘The Breakfast Club’ i ‘Pretty in Pink’, čini se da nije donijela najbolju ulogu. Perspektivna glumica nije prihvatila ni ulogu u filmu ‘Duh’ koju je objeručke zgrabila Demi Moore i vrlo brzo postala nova miljenica Hollywooda. Ringwald se kasnije borila s angažmanima u okrutnom svijetu showbizza, no nije uspjela ostvarila zapaženije uloge te se preselila u Francusku kako bi nastavila karijeru, a potom je 2013. objavila jazz album nazvan ‘Except Sometimes’.
  2. Nikad ne bismo rekli da je John Travolta bio prvi izbor za naslovnu ulogu u ‘Forrestu Gumpu’! U ovom filmu koji je proslavio Toma Hanksa, glavna je uloga prije Travolte bila ponuđena i Billu Murrayju i Chevyju Chaseu. Nakon što su je oni odbili, dobio ju je Tom Hanks. Za ovu je ulogu Hanks dobio svoj drugi Oscar. Travolta je odbio i uloge u filmovima ‘Splash’ i ‘Apollo 13’. Iako je kasnije Travolta ostvario zapaženu karijeru, nije nikad bio u rangu od kritičara hvaljenog Toma Hanksa.
  3. Emily Browning trebala je biti Bella u teen hit serijalu ‘Sumrak’! Kad glumica ili glumac odbije pojavljivanje čak samo za filmsku audiciju filma koji se pretvori u svjetski fenomen, zasigurno se kasnije zapita zašto je tako odlučio. Emily je u to vrijeme upravo završila sa snimanjem horora ‘The Uninvited’ te je željela napraviti pauzu od filmske karijere. A budući da je ‘Sumrak’ odmah bio isplaniran kao filmski serijal, mladoj se glumici to činilo prevelikom obvezom. No zahvaljujući upravo ulozi Belle, Kristen Stewart postala je planetarno poznata te idol mnogih ‘sumrakomanijaka’.
  4. Markantnog Hugha Jackmana za dlaku smo mogli vidjeti kao novog Jamesa Bonda! Naime, Jackman je odbio ponudu za ulogu agenta 007 jer se bojao da se neće nikad riješiti stigme koju nosi ta uloga. Australski glumac ipak nije uspio izbjeći svrstavanje u ladice jer ga danas svi znamo kao Wolverinea u ‘X-Menu’. Kasnije je pak u intervjuima isticao da bi danas vrlo rado glumio Bonda.
  5. Michelle Pfeiffer trebala je glumiti u filmu Kad jaganjci utihnu! Manje je poznato da je lijepa Michelle bila prvi izbor redatelja Jonathana Demmea. Michelle nije bila oduševljena ponudom koju je jako priželjkivala Jodie Foster. I nije pogriješila: uloga u ovom fantastičnom psihološkom trileru predstavljala je odskočnu dasku u njezinoj karijeri.
  6. Manje je poznato da je Willu Smithu bila ponuđena uloga Nea u Matrixu! Glumac ju je odbio kazavši da mu se scenarij nije svidio te da je mislio da ne bi mogao dati najbolje od sebe u toj ulozi. Umjesto tog angažmana, Will se odlučio za akcijsku komediju Wild Wild West, a Keanu Reeves je postao Neo. U kasnijim je intervjuima Will Smith redovito naglašavao da je Keanu bio idealan odabir za ulogu.
  7. Tko bi ikad pomislio da je Tom Selleck trebao biti Indiana Jones! Iako je legendarnog arheologa i pustolova odlično utjelovio Harrison Ford, ova je uloga bila prvo namijenjena Tomu Sellecku koji je tad bio veliki hit zahvaljujući TV seriji ‘Magnum’. Budući da su se ta dva angažmana preklapala, markantni glumac razmišljao je dugo koju bi ulogu prihvatio da bi se ipak odlučio za TV angažman. Zanimljivo da je zbog štrajka scenarista snimanje ‘Magnuma’ bilo pomaknuto za šest mjeseci pa je na kraju ispalo da bi Selleck ipak stigao snimati i Indianu! Selleck je u nekim intervjuima kazao da ga je često progonila misao da je možda napravio velik propust u karijeri. No uspio je ostvariti niz zapaženih uloga, uglavnom na TV-u.
  8. Umjesto karizmatičnog Russella Crowa u filmu ‘Gladijator’, mogli smo gledati Mela Gibsona. Naime, redatelj Ridley Scott otkrio je CNN-u da je prvi izbor za tu ulogu bio Gibson, no on je tu ponudu odbio. Mel je odbio i ulogu Harveyja Denta/Two Facea u ‘Batmanu’ iz 1995. zbog preklapanja s terminima snimanja ‘Bravehearta’. Na kraju je negativca u ‘Batmanu’ glumio Tommy Lee Jones.
  9. Jack Nicholson trebao je biti Michael Corleone u ‘Kumu’, no na kraju je uloga otišla Alu Pacinu koji je odradio sjajan posao. U jednom je intervjuu Jack kazao da je odbio tu ponudu jer je mislio da ne bio dobar izbor za tu ulogu. ‘U to sam vrijeme vjerovao da bi Talijan trebao glumiti Talijana, a Indijanac Indijanca. Dosta je glumaca koji bi mogli odglumiti Corleonea, ali mislim da je Al bio savršen izbor. Ne znam tko bi ga bolje odglumio’, rekao je Nicholson. Kasnije se pričalo da su u igri za ulogu bili i Warren Beatty, Robert Redford i Martin Sheen.
  10. Zvijezda teen hita ‘Karate Kid’ Ralph Macchio bio je kandidat za ulogu Martyja McFlyja u ‘Povratku u budućnost’ koja je proslavila Michaela J. Foxa. Navodno je Macchio mislio da će film biti velik promašaj, a priča mu se učinilaoprilično blesavom. Međutim, Fox je zahvaljujući toj ulozi postao velika zvijezda i miljenik Amerike, a Macchia je nakon ‘Karate Kida’ prekrio zaborav.