Splitsko-dalmatinska županija je 21. lipnja 2023. raspisala natječaj za sportsku lučicu ispred hotela Dalmacija s rokom dostave ponuda zainteresiranih sportskih udruga do 24.srpnja 2023. Predviđeni rok za žalbe je prošao i čeka se još službena objava

Prethodni natječaj na kojem je Imperial Riviera d.d. dobila koncesiju je poništen zbog krivo unesene namjene lučice. Lučica je u prostornom planu zavedena kao sportska, a ne kao privezište, što je bilo dovoljno za poništavanje natječaja i izbacivanje hotelske tvrtke iz buduće utrke. Validna pretpostavka je da je greška slučajna. Međutim, i dalje ostaju brojna pitanja poput onog tko je odgovoran što se godinama u lučici obavljala gospodarska djelatnost na osnovu pogrešne papirologije? Treba li zbog toga slučaj detaljnije istražiti? Što s nezakonito ostvarenom nepripadajućom dobiti?

Vratimo se u današnjicu. Zainteresirana sportska društva za predmetnu koncesiju i glavni favoriti, JK “Bura2 i PŠRD “Arbun” podnijeli su zasebne prijave. Vidljive i nevidljive spone između ta dva društva, uživatelja zajedničke koncesije nad lučicom Plišćevac, su očito na trenutak popucale. Navodno je čak i Imperijal Riviera d.d. razmišljala o osnivanju sportskog društva, ali su ti napori bili zakašnjeli. Ono što daje dozu intrige u ovu situaciju je aktivno sudjelovanje gradonačelnika Makarske, Zorana Paunovića.

U prvoj varijanti je izdao pozitivno mišljenje za pokretanje postupka Imperial Rivieri u ime grada. Nakon pada natječaja isto odobrenje je izdao “Arbunu”. Zanimljivo je da je Paunović član stručnog tijela za dodjelu koncesija pri Županiji, gdje se prema medijskim izvještajima aktivno zalagao da koncesija ode društvu kojim upravlja njegov savjetnik za kapitalne investicije, Frane Filipeti, u suradnji s vanstranačkim operativcem SDP-a, Tomislavom Gilićem. Osim što je kroz svoj rad i izjave protežirao udrugu svog kolege savjetnika, uveličao je skupštinu PŠRD “Arbun” kada je zaškripalo oko podrške natječaju. Prema novinskim izvještajima, bio je ucjenjivački nastrojen prema nezainteresiranim i revoltiranom skupštinarima.

Iz Županije pak cure neslužbene informacije da je JK “Bura” dala najbolju ponudu i da će upravljanje ovom sportskom lučicom pripasti njima. Ovaj prostor im je nužan zbog škole jedrenja jer je štekat lokala na Plišćevcu “pojeo” sav prostor za male jedriličare. Rasplete li se stvarno situacija s natječajem tako da JK “Bura” osvoji koncesiju, Paunović vjerojatno neće morati odgovarati na neugodna pitanja.

Ono što je predvidljivo je da Imperijal Rivijera čeka aktivno sa strane da pokuša dogovoriti preuzimanje dijela luke u potkoncesiju, za ležaljke i druge sadržaje. Zanimljivo će biti pratiti rasplet. Hoće li Imperijal rivijera do idućeg ljeta ući u potkoncesiju s Burom, odnosno Arbunom? I koliki će godišnji iznos plaćati sportskom društvu koje odnese ‘pobjedu’.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime