Na dan kada je objavljeno da je arapski šeik od Sberbank kupio 43 posto udjela u Fortenovi, u ponedjeljak, 31. listopada, Krešimir Filipović, poslovni suradnik bivšeg predsjednika Upravnog odbora Fortenove Miodraga Borojevića, u sudskom registru promijenio je adresu iz Moskve u Dubai, otkrio je N1 u nedjelju navečer. Istodobno, u istraživanje zašto je AZ fond prethodno odustao od kupovine 43 posto udjela uključila se i Hanfa

Što se dogodilo u oko prodaje udjela Sberbanke, osim Ministarstva vanjskih poslova istražit će i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

“U ovome trenutku možemo potvrditi da Hanfa pokreće neposredni nadzor nad AZ mirovinskim društvom zbog načina donošenja odluke o ulaganju u Fortenova Grupu na sjednici Nadzornog odbora spomenutog društva. Nakon što utvrdi sve okolnosti, o rezultatima provedenog postupka obavijestit će nadležna državna tijela”, poručili su iz Hanfe.

U AZ fondu ne žele ništa komentirati. Pa se stvorilo niz teorija zašto su oni, a posljedično i ostala tri mirovinska fonda, odustali od ulaganja.

“Jedini zaključak koji ja mogu imati je da je izronila neka informacija o budućnosti Fortenove. Ili je bila informacija koja je zatajena pa je Allianz zaključio da je to prevelik rizik za njih”, izjavio je Marko Rakar iz Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Premijer je dan ranije rekao da bi volio imati više informacija.

“Kako je moguće da nešto traje toliko mjeseci, cijeli okvir je tu. Dogovorili su se pa odustali u zadnji tren. To je isto zanimljivo”, kazao je Andrej Plenković.

Fondovi upravljaju sa 130 milijardi kuna imovine. Ulaganje 500 milijuna eura u Fortenovu značilo bi 3 posto njihove ukupne imovine, najveća pojedinačna investicija koju bi napravili. Nakon propalog posla, ministar Butković najavio je izmjene zakona. Rakar misli da bi mogle ići u smjeru relaksacije limita poslovanja.

“Može biti da bi sa novim limitima, da su oni bili na snazi, da bi ostala dva fonda mogla preuzeti Fortenovu bez AZ-a”, smatra Rakar.

Sberbank je našao zamjenu za fondove zadnji dan roka, 31. listopada. U igru je ušao Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za kojeg hrvatska Vlada tvrdi da nema potrebna odobrenja zbog sankcija, pa je pala sumnja da se radi o Sberbankovom manevru do boljih vremena. U priči su se počeli spominjati i hrvatski posrednici.

“Borojević, koji je bio u upravi Fortenove, konzultant šeiku za kupnju Fortenove, to ne isključuje da šeik igra za Ruse. To sve može biti dio iste priče”, ocijenila je za N1 novinarka Dragana Radusinović Tafra.

Borojevićev odvjetnik potvrdio je savjetovanje, negirao kazneno djelo i poslao poruku da je šeik ozbiljan investitor. Borojević bi osobno u ponedjeljak trebao razjasniti niz drugih detalja.

Možda zna i zašto je njegov suradnik, Krešimir Filipović, koji se također spominje kao navodni posrednik baš u ponedjeljak, na dan prodaje, u sudskom registru svoju adresu u Moskvi zamijenio Dubaijem. Prijavio se na Palminim otocima, luksuznom, umjetno stvorenom gradu nasred mora. (Nacional)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime