Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar i Društvo paških čipkarica „Frane Budak“ pozivaju Vas na otvorenje izložbe „Paška čipka“ u četvrtak, 28. ožujka 2019. godine u 12 sati u edukativnoj dvorani Kneževe palače

Paška čipka je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro RH, a uvrštena je i na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Izložbom Paška čipka, koju je pripremilo Društvo paških čipkarica „Frane Budak“, Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar pridružuje se promociji ovog kulturnog dobra.

Društvo paških čipkarica „Frane Budak“ osnovano je 1997. godine na inicijativu nekoliko paških čipkarica svjesnih značenja ovog jedinstvenog tradicijskog izričaja. Stoga je upravo ovo Društvo zaslužno da je paška čipka postala dio svjetske kulturne baštine.

Kroz izložbe u Hrvatskoj i diljem čitavog svijeta, a posebno organiziranjem škole paške čipke u samom gradu Pagu ove vrijedne čipkarice temeljito i sustavno propituju ovo umijeće kao važnu i prepoznatljivu suvremenu vrednotu o čemu govori i prepoznavanje paške čipke kao izvornog hrvatskog suvenira te nositelja  oznaka „Izvorno hrvatsko“ i „Otočni proizvod“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime