Natječaj „Makete moga kvarta/mjesta“ se organizira već treću godinu za redom povodom Dana Zadarske županije. Namijenjen je djeci u dječjim vrtićima i učenicima u osnovnim i srednjim školama s područja grada Zadra i Zadarske županije

Ovogodišnja tema natječaja je izrada makete povijesnih prostora Zadarske županije. Materijal i tehnika koje se mogu koristiti za izradu maketa nisu ograničeni. Natječaj je predviđen za grupni rad od najmanje sedam, a najviše dvadest i pet učenika/djece.

Cilj natječaja je prikazati bogatstvo Zadarske županije u vidu značajnih povijesnih prostora s kojima smo svi upoznati, ali i onih prostora koji su također značajni za cjelokupni doživljaj Zadarske županije, ali s njima nismo u potpunosti upoznati jer se nalaze izvan centra grada Zadra.

S obzirom na postavljeni cilj natječaja zadatak zainteresiranih učenika/ca i djece je istražiti povijesni prostor u mjestu njihova stanovanja i predstaviti ga putem makete koja će biti izložena u izložbenim prostorima Narodnog muzeja Zadar.

Pristigle makete će biti podijeljene u četiri kategorije: djeca u dječjim vrtićima, učenici u nižim razredima osnovne škole (razredna nastava), učenici u višim razredima srednje škole (predmetna nastava) i učenici u srednjim školama. U svakoj kategoriji će biti odabrane najbolje makete prema kriterijima prethodno formiranog stručnog žirija. Kriteriji koji će se vrednovati: prikladnost postavljenoj temi (povijesni prostori u mjestu stanovanja prijavljenih osoba), potpunost makete (svaka maketa mora sadržavati izvornu fotografiju prostora, kratki opis prostora, naziv prostora i imena učenika/ca, djece, kao i naziv škole/dječjeg vrtića), sudjelovanje učenika/ca/djece u izradi makete, orginalnost izvedbe makete, poštivanje zadanih rokova, estetski izgled, značaj povijesnog prostora.

Pobjedničke makete će biti izložene u prostoru Malog arsenala od srijede, 17. travnja, a sve pristigle makete u Edukativnoj dvorani Kneževe palače od ponedjeljka, 13. svibnja.

Termini natječaja:

  • trajanje natječaja: od ponedjeljka, 11. veljače do petka, 12. travnja
  • objava pobjednika natječaja: u ponedjeljak, 15. travnja
  • izložba pobjedničkih radova u Malom arsenalu (četiri makete iz kategorija djeca u dječjem vrtiću, učenici u nižim razredima OŠ, učenici u višim razredima OŠ i učenici u srednjim školama):  srijeda, 17. travnja
  • izložba svih pristiglih maketa u Edukativnoj dvorani Kneževe palače: ponedjeljak, 13. svibnja
  • Makete povijesnih prostora se šalju zaključno s danom 12. travnja na adresu: Narodni muzej Zadar, Poljana pape Alksandra III b.b., 23000 Zadar s naznakom „Za natječaj „Makete moga kvarta/mjesta““ ili se donose osobno na navedenu adresu.

Sve pristigle makete se nakon zatvaranja izložbe vraćaju natrag dječjem vrtiću/školi. Rok za prikupljanje maketa je dva tjedna od zatvaranja izložbe, nakon toga makete ostaju u vlasništvu Narodnog muzeja Zadar.

Kontakt: 023/251 – 851

                pedagog@nmz.hr

                Lucija Sekula, muzejska pedagoginja

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime