Već duže vrijeme u Zadru, daleko od očiju javnosti, plamti sukob dviju istaknutih figura lokalne pravosudno-poduzetničke scene. Prvi je Boris Babić, dugogodišnji predsjednik Županijskog suda, a njemu nasuprot Roko Brala, biznismen koji je kroz godine razvio vrlo unosne poslove u trgovini naftom, nekretninama i prijevozu

Do prije nekoliko godina bili su, svjedoče nam ljudi koji to znaju, u prijateljskim odnosima, a onda je puklo. I to na uknjižbi vrijednih nekretnina, točnije zemljišta bivšeg “Vlade Bagata”. Njegov je, naime, najvrjedniji dio, Bagat Trgovinu kupio upravo Brala. Vjerovao je da se zajedno sa zgradama domogao i okolnih parcela, koje se posljednjih godina zbog nabujale gradnje prodaju po suvo zlato.

Njemu je planove koje je imao poremetio Milan Lučić, član poznate hercegovačke obitelji, koji je kupio jednu od Bagatovih sestrinskih tvrtki, Preciznu mehaniku.

Sporna uknjižba

Interesi Brale i Lučića razišli su se onog trenutka kada se potonji uspio uknjižiti na česticu na koje je prvi polagao pravo i bio uvjeren da su njegove. Lučić ne samo da je upisao svoju tvrtku Euro Ivi, nego je ubrzo i našao kupca u jednom poznatom trgovačkom lancu za polovicu od spornih 50 i nešto tisuća metara četvornih na Voštarnici, odmah preko puta igrališta NK Bagat, za što je navodno inkasirao tri milijuna eura.

I tada kreće pravosudna bitka koja traje do dana današnjeg i dovela je do pucanja jednog prijateljstva, pri čemu se ratuje kaznenim i inim prijavama, te još sočnijim optužbama. Brala se preko svojih odvjetnika još u rujnu 2016. godine obratio Babiću i zatražio kontrolu rada zadarskog Zemljišnika. Ona je ubrzo i napravljena te se ustanovilo da je uknjižba odrađena na temelju zaključka koji se odnosi na posve drugu tvrtku, Lignum d.o.o.

Iako je Županijski sud donio i rješenje i naredio Općinskom vraćanje u prijašnje zemljišnoknjižno stanje više čestica, pa tako i one najspornije i najvrjednije, to nikada nije provedeno. Bralin zadarsko-zagrebački odvjetnički tim slao je dopise Babiću, očekujući da će reagirati snagom svog autoriteta, ali uzalud.

I onda u veljači prošle godine Brala prvi put prijavljuje predsjednika zadarskog Županijskog suda na više adresa, a među ostalim i Hrvatskom saboru i njegovu Odboru za unutarnju i vanjsku politiku. Brala spočitava Babiću kupovinu plovila, auta, plaćena putovanja, pa kako se domogao stana u metropoli, vikendice na Istu, obnavljao kuću u Zadru… Ponudio se da će o svemu progovoriti i pred nadležnim institucijama te podrobno dokumentirati.

Babić je, dok je Brala čekao poziv, odgovorio kaznenom prijavom protiv dojučerašnjeg prijatelja, i to tvrdeći da je poduzetnik od njega kao predsjednika suda nezakonito zahtijevao da iskoristi svoj autoritet i osigura mu uknjižbu zemljišta. Optužio ga je i da mu je prijetio medijima, kao i smjenon s mjesta predsjednika suda, pri čemu neće žaliti ni novac.

Brala mu na to nije ostao dužan: u veljači ove godine prijavljuje ga DORH-u i USKOK-u radi pribavljanja velike imovinske koristi korištenjem poslovnog položaja, dok je prije 15-ak dana isto učinio pod osnovanom sumnjom za lažno prijavljivanje i zlouporabu ovlasti.

Selidba u Knin

Nakon što smo došli u posjed dokumenata i iščitali sve optužbe koji jedan drugom stavljaju na teret, željeli smo razgovarati s obojicom protagonista ove priče.

– Sve što sam imao, rekao sam u prijavama. Tamo vam sve stoji od A do Ž – odgovorio nam je Brala, koji nam je još samo potvrdio da je nekada bio dobar prijatelj s Babićem.

Odbijenicu smo dobili i na drugoj strani.
– Ne želim puno pričati, pogotovo ne bih u javnosti. Podnio sam kaznenu prijavu protiv Brale i to je stvar u tijeku. Zato nije ni zgodno. Najbolje je da institucije odrade svoj posao – kazao nam je Boris Babić u telefonskom razgovoru, koji je pak svoj odnos s Bralom iz nekih drugih vremena nazvao – poznanstvom.

Nova runda u ovom sukobu bit će kod zamjenika državnog odvjetnika u Kninu, jer istragu po Babićevoj prijavi državni odvjetnik u Zadru povjerio kolegama iz Šibenika, a ovi su je dalje proslijedili.

Brala još nestrpljivo čeka da ga pozovu po prijavama koje je sam podnio.(Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime