p1Zaslužuje li Makarska imati svoj Općinski sud? Ministarstvo pravosuđa dalo je negativno mišljenje prema kojem je makarski Općinski sud postao stalna služba Općinskog suda u Splitu.

Ne treba se tome čuditi. Praksa je pokazala da je u Makarskoj vrlo teško očekivati pravdu kada sude suci bez diplome, prisutna je velika doza nepotizma,  a Ministarstvo pravosuđa  u posjedu je više od stotinu pritužbi građana koji tvrde da u Makarskoj ne mogu naći pravnu zaštitu. Stoga ne čudi da je Makarska izgubila Općinski sud kao takav i ne bi čudilo da u potpunosti izgubi tu instituciju makar i kao stalnu službu.
Jedan od novijih primjera koji govori O makarskoj pravosudnoj kuhinji je i slučaj poslovnog prostora u ulici Don Mihovila Pavlinovića koji je vlasništvo Republike Hrvatske, a kojeg u sudskom postupku želi „zauzeti“ Ružica Šarić tužeći forme radi Grad Makarska, koji nije vlasnik niti posjednik! Riječ je o frizerskom salonu Mateje Grbavac koja bi već sutra trebala biti deložirana iz tog prostora unatoč protivljenju njezine odvjetnice Asje Piplović koja uzalud od makarskog suda traži odgodu ovrhe temeljem više odlučnih činjenica da čitav premdet još nije riješio Vrhovni sud, da je Mateja Grbavac lošeg zdravstvenog stanja zbog čega ne može niti nazočiti eventualnoj deložaciji. Problem nastaje kada na makarskom sudu odvjetnici Piplović kažu da nikada nisu njezin podnesak za odgodom ovrhe/deložacije evidentirali i svrstali u spis suda iako je nesporno da ga je na vrijeme i način kako to zakon nalaže dostavila sudskoj savjetnici Neri Vuković!
U Makarskoj ne vrijede isti zakoni kao u ostalim hrvatskim gradovima. Primjerice, komunalni redari Grada Makarska i njihov odsjek potpuno ignoriraju činjenicu da se vlasništvo u Republici Hrvatskoj dokazuje Vlasničkim listom, a za što je najbolji primjer slučaj Antonije Vrcan o kojem smo više puta pisali. Makarskim dužnosnicima nije strano činiti kaznena djela nesavjesnog poslovanja, krivotvorenja, ovjeravanjem neistinitog sadržaja, kaznena djela protiv imovine, nezakonitog pogodovanja itd. o čemu smo također nebrojeno puta izvještavali.
p2U slučaju Mateje Grbavac, nedvojbeno je riječ o poslovnom prostoru u vlasništvu RH na kojeg je „bacila oko“ Ružica Šarić, a nekako u isto vrijeme Grad Makarska podnosi prijedlog zemljišno-knjižnom odjelu nadležnog suda za upis prava vlasništva! Sve rezultira time da Ružica Šarić formalno tuži Grad Makakarsku zbog rečenog prostora… Prema pravnom mišljenju jednog makarskog odvjetnika, to bi se moglo okarakterizirati kao mešetarenje nekretninama za koje stvarni titular, a to je Republika Hrvatska nema skrbnika ili ga ne želi imati iz razloga što pojedine nekretnine koje su vlasništvo Republike Hrvatske postaju meta određenih  pojedinaca ili političkih skupina (HDZ-a ili SDP-a ) koje oni koriste u vidu najma za jednu kunu po metru kvadratnom. Činjenica da Grad Makarska polaže određena prava ondje gdje ih nema, glede nekretnina, a ne polaže prava ondje gdje ih ima. Traženje pravne zaštite preko splitskih ispostava, za građane Makarske jednako je tjeranju magle. Bit će jako zanimljivo vidjeti kakvu će odluku donijeti sud u ovom slučaju odnosno hoće li donijeti pravičnu odluku o odgodi ovrhe zakazanu za sutradan u 9 sati ujutro. S ovim slučajem su u međuvremenu upoznati istražitelji PNUSKOK-a koji se ne mogu načuditi zašto dosad nije reagirao DORH koji je po Zakonu o obvezninm odnosima i Zakonu o državnom odvjetništvu dužan štititi državnu imovinu. Naime, u DORH-u imaju saznanja kako je bilo određenih propusta u knjiženju poslovnog prostora koji se nalazi na adresi ul. Don Mihovila Pavlinovića k.č..br. 2175/3 k.o. Makarska Makar, koji je vlasništvo Republike Hrvatske, a za koji se temeljem lažiranih kupoprodajnih ugovora bori Ružica Šarić i pojedinci iz Grada Makarske. Zanimljiv detalj u cijeloj priči je i taj kako je na predmetni poslovni prostor priključena struja preko vatrogasnih sirena DVD Makarska. Kada se uključe vatrogasne sirene u Makarskoj , struju – trošak sirena plaća frizerski salon!