Junaci ove nevjerojatne, ali istinite i, nadasve, romantične priče su ekonomistica Maja Borošak (27) i tehničar za elektrostrojarstvo Goran Borovčak (34) iz Zagreba

Snimila: Andreja Pinter

Pa krenimo od početka. Maja i Goran, mladi zaljubljeni par  sličnih prezimena, ali i sličnih interesa odlučiše prije pet godina pronaći neko lijepo mjesto za ljetovanje i tako dođoše na Dugi otok, u uvalu Dumboka (Dragove). I tako su se svake godine vraćali,a prošle godine su se na Dugom otoku i zaručili.

– Odmah smo se zaljubili u ovo mjesto. Jako volimo otoke i uvijek nam je bila želja doći na Dugi otok. Jednom kad smo stigli, više nismo ni pomišljali otići negdje drugdje. Kada smo prije pet godina u rujnu stigli ovdje, boravili smo ukupno 12 dana i istražili smo cijeli otok, priča nam Goran Borovčak.

U subotu, 22.lipnja, Maja i Goran su se i vjenčali u crkvi Sv. Leonarda u mjestu Dragove ne sluteći da su tako ušli u povijest, makar povijest ovog starog mjesta. U povijest su ušli i njihovi kumovi Kristina Škrivanek i Marko Mirosavljević. Naime, njihovo vjenčanje bilo je prvo nakon više od 50 godina u Dragovama. Posljednjih pola stoljeća, u ovoj crkvi nije bilo ni krštenja ni krizme ni vjenčanja, samo sprovodi. Dragove koje je nekoć brojalo više stotina stanovnika danas je u izumiranju i broji možda dvadesetak stalnih mještana, gotovo svih u poodmakloj dobi. Vjenčanje Maje i Gorana stoga će biti upamćeno kao jedan lijepi događaj kakvo Dragovci nisu imali prilike vidjeti desetljećima.

Prekrasnom vjenčanju pred 22 uzvanika svjedočile su i tri starije mještanke koje su bile jako ushićene i veselile su se kao da je riječ o članovima njihovih obitelji.

Nakon obreda vjenčanja, svečana povorka uputila se prema Velom Ratu gdje su imali svečanu svadbenu večeru, a zabava je trajala do dugo u noć.

– Nakon vjenčanja nam je župnik Ryszard Reikowsk čestitao i rekao da bi htio da barem jedno dijete krstimo u Dragovama. Tko zna, nije isključeno da se jednog dana tamo i preselimo, uz smijeh će zaljubljeni Maja i Goran.

Dodajmo ovome i još jednu, zapravo dvije vijesti. U naredna dva mjeseca, u crkvi Sv. Leonarda koja potječe iz 12. ili 13. stoljeća, bit će još dva vjenčanja! U kolovozu će se vjenčati par turista koji su se baš kao i Maja i Goran zaljubili u Dugi otok, a već u rujnu bit će vjenčanje i djevojke čija je majka iz Dragova i njenog zaručnika, inače iz Francuske.

Veselim mladencima, njihovim kumovima i obiteljima želimo sve najbolje i skori povratak na Dugi otok!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime