Papa Franjo je “jako ogorčen, ali odlučan” nakon curenja dokumenata koji otkrivaju financijske farse u Vatikanu, koje su protivne njegovom pozivanju na poniznost u trošenju i reforme, izjavio je u srijedu treći čovjek Vatikana monsinjor Angelo Becciu.

Nakon niza novih otkrića, od kojih nekih vrlo šokantnih, koji pokazuju da su neka sredstva namijenjena siromašnima i bolesnima služila za financiranje luksuznog načina života nekih kardinala, monsinjor Becciu otkrio je na Twitteru što mu je papa Franjo rekao: “pokažimo mirnoću i odlučnost”.Ranije oni koji su ga mogli susresti zadnjih dana naišli bi na “zbunjenog i nezadovoljnog Papu”, rekao je Beccio, koji obnaša dužnost zamjenika za opća pitanja, fukciju koja je ekvivalent “šefu osoblja” u drugim zemljama.

Izigrano povjerenje

Tajnik talijanske biskupske konferencije monsinjor Nunzio Galantino izjavio je za TV2000 da Papa mora osjećati da je njegovo povjerenje izigrano. “Stavljam se u njegov položaj. Nijedno dijete Crkve pred tolikim napadima ne može ostati indiferentno”, rekao je. Dvije knjige talijanskih novinara, “Škrtost” Emiliana Fittipaldija, iz lijevog tjednika L’Espresso, te “Križni put” Gianluigija Nuzzija, iz tv grupacije Mediaset, bit će u knjižarama 5. studenoga. Brojni izvaci već su procurili u novine pokazujući gorljivu obranu povlastica nekih prelata u Vatikanu, u suprotnosti s Franjinom evanđeoskom porukom. Do otkrića dolazi nakon što je proteklog vikenda uhićen španjolski prelat msgr. Lucio Angel Vallejo Balda, i talijanska laikinja Francesca Chaouqui, oboje optuženi za ‘dilanje’ povjerljivih vatikanskih dokumenata medijima. Chaouqui je oslobođena, ali nanovo ispitana u utorak. Talijanski novinari Fittipaldi u talijanskom L´Espressu objavio je kako se našao s dva svećenika koji su mu otkrili mnoge tajne Vatikana, ali i predožili mu da napiše knjigu. Fittipaldi piše kako su se sastali u jednom restoranu te da su šutjeli dok konobar nije donio sve na stol, hranu i piće – bijelo vino. Nakon toga obojici su se raspetljali jezici, a pogotovo starijem od njih. “Moraš napisati knjigu, moraš pisati i Papi. On to mora znati. Mora znati da su neke fondacije skupljale  novce za bolesnu djecu, a dio tog novca završio je u domu kardinala Tarcisioa Bertonea. Mora se saznati da kardinali posjeduju kuće u Rimu vrijedne milijarde eura.”, kazao je stariji svećenik i rekao da za sve ima dokaze.  “Nije samo Bertone taj koji živi u luksuznom zdanju, mnogi kardinali žive u 500 i 600 kvadrata s više podruma i terasama. Mnogi od njih umiješani su u sumnjive poslove, i prevare. I to čak i oni za koje Papa misli da su heroji”, nastavlja. (index.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime