Gotovo je, odlučili ste – selite se u inozemstvu! Spakirali ste stvari i krećete na put. No, gdje ćete živjeti, jeste li pronašli posao? A što kada dođete? Odgovore na ova i još mnogo drugih pitanja povezanih sa zaposlenjem u inozemstvu pronađite u nastavku

Pregledajte portale s poslovima

Iako vam se čini logičnim da ćete pronaći posao čim izađete iz autobusa, pogotovo zato što ste čuli nebrojeno puno takvih priča, možda je ipak bolje pogledati što se nudi dok ste još kod kuće. Posao u inozemstvu lakše je pronaći nego u Hrvatskoj, posebno ako pregledate dostupne poslove na internetskim portalima. Filtrirajte dostupne poslove prema zemlji, regiji, gradu, traženim kvalifikacijama i pogledajte što se nudi prema vašem iskustvu i znanju, i zatim se prijavite.

Znate li jezik?

„Dobar dan“, „hvala“ i „do viđenja“ je dovoljno ako samo turistički putujete i obilazite neku zemlju, dok će vam za preseljenje biti potrebno ipak nešto više. Iako najjednostavniji poslovi ne zahtijevaju znanje jezika na nekoj visokoj razini, svi ostali traže znanje barem osnova. Upišite tečaj ili potražite besplatne lekcije na internetu kako biste savladali elementarne stvari dok ste još u Hrvatskoj jer će vam tako biti značajno jednostavnije snaći se prvo vrijeme. Nakon što pronađete posao, mnogi poslodavci nude učenje jezika za strance, no, to je druga faza do koje tek treba doći.

Poštujte lokalne zakone i pravila

Ako planirate potražiti sreću u zemljama Zapadne Europe kao što su Njemačka, Nizozemska, Belgija i ostalima, tada se morate pripremiti da potpuno poštivanje svih lokalnih zakona i propisa, ali i onih koji vrijede na radnom mjestu. Prijava kod poslodavca, pauze, radno vrijeme, ali i odvajanje otpada, sve je to jasno regulirano, i ako ste se već odlučili živjeti u inozemstvu, morate prihvatiti pravila igre, inače vas mogu dočekati neugodna iznenađenja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime