Obilježena 25. obljetnica osnutka HDZ-a u Makarskoj

0

Svečanom sjednicom članovi Hrvatske demokratske zajednice su u hotelu Miramare proslavili 25. obljetnicu osnutka HDZ-a Makarske i Makarskog primorja.

Predstavnici makarskog HDZ-a su na čelu s predsjednikom Markom Ožićem Bebekom uoči skupa, unatoč jakoj kiši, u spomen na sve preminule članove, položili vijenac na Središnji križ na Gradskom groblju Sv. Križa, uz riječi odrješenja koje je govorio mons. Pavao Banić. Dužnu počast odali su poginulim za slobodu Hrvatske pred Spomenikom hrvatskom branitelju, te pred Spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu iskazali zahvalnost utemeljitelju HDZ-a i hrvatske države. Obilježavanju jubileja, iz opravdanih razloga nije bio nazočan predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, već je u ime njega čestitke prenio Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a. Skup su pozdravili župan Zlatko Ževrnja, Ante Sanader, predsjednik županijskog HDZ-a, a u nazočnosti članova makarskog HDZ-a i općina Primorja, predstavnika Crkve, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, saborskih zastupnika, predstavnika političkih stranaka, gradonačelnika i načelnika susjednih gradova i općina, članova Gradskog vijeća Makarske, predstavnika gradskih udruga i institucija, članova Mladih HDZ-a, predstavnica Udruge žena HDZ-a Katarina Zrinski Makarska, a sve ih je najavila Dragica Roščić. Klapa Basca dala je glazbeno ozračje svečanom skupu. Na taj povijesni dan 17. veljače 1990., a koji je pri proslavi jubileja dočaran kratkim filmom, podsjetio je jedan od utemeljitelja Ivan Ivanda. –Bilo je teško i neizvjesno, ali je bilo pitanje biti ili ne biti. Imali smo sreću jer smo imali dr. Franju Tuđmana koji je napravio program HDZ-a i koji smo mi slijedili. Izbore nismo odmah dobili, na vlast smo došli 1993., uz pomoć HSLS-a. Bilo je teško, bio je Domovinski rat, ali postigli smo zapažene rezultate- naglasio je Ivanda, dodajući kako su ponosni na sve što su ostvarili, pred HDZ-om su novi izazovi. Posebno je naglasio kako se ne smije zaboraviti uloga utemeljitelja HDZ-a na Primorju Mate Lendića.

Marko Ožić Bebek: Dobro smo organizirani

-Izvrstan rezultat, najveći broj glasova do sada na izborima u Makarskoj, koje je dobila predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović najava je kako ćemo ove godine dobiti i parlamentarne izbore. Građani daju povjerenje HDZ-u jer smo postigli da smo bolje organizirani unutar stranke, kako vertikalno tako i na lokalnom nivou. Razjedinjen HDZ gubi izbore i zato moramo raditi na zajedništvu kako bi bili jaka, moderna europska stranka- naglasio je Marko Ožić Bebek, čelnik makarskog HDZ-a. Zlatko Ževrnja je uz čestitke istaknuo kako će snagom i zajedništvom dobiti izbore. Ante Sanader je kazao kako je dr. Franjo Tuđman simbol Hrvatske i HDZ-a, stoga je odgovornost HDZ-a da čuva te vrijednosti, za što moraju biti čvrsta i snažna stranka. Upozorio je kako bolesne ambicije stvaraju razdor, i dodao –Nama nije problem SDP, već mi sami, moramo se okrenuti toleranciji i zajedništvu.

Milijan Brkić: Samo je jedan ćaća u kući

Pozdravivši skup, Milijan Brkić posebno je zahvalio hrvatskim braniteljima na njihovom doprinosu obrani Hrvatske, a velike pozdrave je uputio Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, za koje je ustvrdio da malo traže, a puno daju jer im je Hrvatska u srcu. Uputio je kritike aktualnoj državnoj vlasti jer, kako je naglasio, država tone, sto tisuća mladih je iselilo.-Oni su na vlasti zbog naših grešaka. Posebno dužnosnici moraju shvatiti da su tu da slušaju narod, budu dostupni čovjeku koji od njih očekuje suosjećanje i toplinu. Mora se znati da je samo jedan ćaća u kući. Svi imamo pravo na mišljenje. Riješimo to unutar obitelji HDZ-a, prema vani moramo imati jedinstven stav. Tko ne želi takav dres HDZ-a, sretan mu put- poručio je Brkić. (Makarsko Primorje)