Vrhovni sud je potvrdio jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 30 godina optuženiku za 4 pokušaja teškog ubojstva svoje djece od 3, 5, 7 i 8 godina

U jutarnjim je satima uzeo jedno po jedno dijete iz kreveta u kojima su spavali. Bacio ih je s balkona ispred ulaznih vrata stana s visine od gotovo pet metara na betonsku podlogu u dvorištu. Sve četvero djece je tjelesno ozlijeđeno.

“Smrt izbjegnuta samo stjecajem sretnih okolnosti”

Jedno je dijete zadobilo teške i po život opasne ozljede, a jedno dijete teške ozljede. Smrt djece je izbjegnuta samo stjecajem sretnih okolnosti, smatra sud.

“Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru kojom je optuženik proglašen krivim za četiri kaznena djela teška ubojstva u pokušaju. Prvostupanjskom je presudom ujedno opozvana uvjetna osuda iz 2017. kojom je optuženik proglašen krivim zbog povrede djetetovih prava i osuđen na kaznu zatvora 1 (jedna) godina uz rok provjeravanja 3 (tri) godine. Optuženik je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora 30 (trideset) godina. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi od 28. veljače 2019.”, stoji u presudi.

“Dio krivnje i na sustavu socijalne skrbi”

Uz kaznu je optuženiku izrečena sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja, koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora.

Sud naglašava da se dio odgovornosti nalazi unutar sustava socijalne skrbi, za koji kaže da bi ga trebalo poboljšati.

“Ukupnost društvenih uzroka ovog tragičnog događaja je također uzeta u obzir. Oni su, dijelom, pozicionirani i unutar funkcioniranja sustava socijalne skrbi koje je očito trebalo poboljšati. Obitelj je bila pod tretmanom Centra za socijalnu skrb od 2012. uz zaključke da je roditeljima potreban savjetodavni rad u odgoju njihove maloljetne djece. To se ostvarivalo isključivo povremenim odlascima u obitelj”, objavio je sud.(Index)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime