Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Šimom Mršićem i  u nazočnosti župana Zadarske županije Božidara Longina i  gradonačelnika Biograda na Moru Ivana Kneza posjetila Poduzetnički inkubator u Biogradu na Moru gdje je uručila nove ugovore o potpori iz Programa ruralnog razvoja. Ukupno je riječ o 8 novih ugovora ukupne vrijednosti oko 7 milijuna kuna od čega bespovratne  odobrene potpore iznose 4,4, milijuna kuna

Riječ je o projektima kojima će se pokrenuti, ali i dodatno razviti postojeće, nepoljoprivredne djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima, omogućiti korištenje obnovljivih izvora energije, povećati vrijednost poljoprivrednih proizvoda te osigurati nabavu strojeva i opreme u svrhu povećanja energetske samoodrživosti gospodarstva, nabavu mobilne prodavaonice i opreme za proizvodnju i prodaju sira te izgradnju sunčane elektrane u sirani.

 „S obzirom na činjenicu da je najveći dio Zadarske županije ruralno područje, od iznimne je važnosti pružiti potporu svima onima koji svoju egzistenciju ostvaruju u poljoprivredi, bilo da je riječ o proizvodnji sira, ulja, vina, pršuta, voća, povrća i sl., bilo da je riječ o povezivanju te proizvodnje s ruralnim turizmom, osobito s gastronomijom.“- rekao je župan Božidar Longin i dodao da kada je u pitanju poljoprivreda, ribarstvo, ruralni razvoj onda se Zadarska županija ima čime podičiti.

„U prošli smo mandat ušli s programom  koji smo stavku po stavku u 4 godine kompletno ispunili. Obećali smo da ćemo u sektoru pomorske infrastrukture uložiti 100 milijuna kuna, uložili smo 350 milijuna kuna. Kako smo „najribarskija“ županija u Hrvatskoj mogu se pohvaliti da završavamo ribarsku luku u Lamjani, ribarsku luku u Gaženici, a treća ribarska luka bila bi ribarska luka u Biogradu gdje je upravo u izradi projektna dokumentacija, a sredstava će biti, već su odobrena. 24 milijarde eura nam se smiješi u novoj „europskoj omotnici“ koje moramo povući, a najviše možemo napraviti u ruralnom razvoju, poljoprivredi, i ovim segmentima  zbog kojih smo danas ovdje. U novom mandatu koji je pred nama imamo 5 stupova koji su vrlo bitni, jedan od najvažnijih stupova  je plavo-zelena Zadarska županija“, istaknuo je župan Longin i dodao kako Zadarska županija kreće u navodnjavanje kraških polja. „Danas imamo tri polja završena, četvrto se radi i peto najveće je naše Vransko polje. Kad to završimo imat ćemo 2 i pol tisuće hektara pod aktivnim navodnjavanjem.“, rekao je župan i poželio svim korisnicima danas dodijeljenih ugovora uspješan posao.

Obraćajući se nazočnima ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako je zadarska županija  jedna od najuspješnijih županija:

 „ U ovoj županiji ugovoreno je projekata ili dano potpora iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti od oko   670 milijuna kuna, od toga 507 milijuna kuna je već isplaćeno. Od toga je u okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela ugovoreno 49 projekata vrijednosti veće od 120 milijuna kuna, što uključuje 11 ulaganja u dječje vrtiće, 9 ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te 8 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta.

Isto tako treba spomenuti izravna plaćanja u ovoj županiji u kojoj su poljoprivrednici u tekućem programskom razdoblju zaprimili izravnih plaćanja u vrijednosti od 445 milijuna kuna, a 9 milijuna kuna je dano za tržišne potpore. Treba istaknuti da su projekti, programi i potpore ugovoreni iz operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo premašili 405 milijuna kuna. U idućem programskom razdoblju na poseban način kakvog nije bilo od uspostave Hrvatske države revitaliziramo ribarsku infrastrukturu, a Zadarska županija je najveći korisnik te mjere. Putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo od nedavno je premašeno ugovorenih 100 milijuna kuna za tri projekta.“, istaknula je ministrica te spomenula i Projekte navodnjavanja kao neophodne djelatnosti koje će poboljšati kvalitetu našeg tla i učiniti život poljoprivrednicima lakšim i sigurnijim.

„Ova županija je vrijedan korisnik mjere koja je namijenjena izgradnji javne infrastrukture navodnjavanja. Čestitam na naporima i na činjenici da ste prepoznati kao županija koja se prepoznaje po sjajnim poljoprivrednim i ribarskim proizvodima. Teška je ovo djelatnost, no mi smo za nju u idućem programskom razdoblju osigurali oko 5 milijardi eura za različite mjere. No najveći doprinos dat će hrvatski čovjek, čovjek Zadarske županije za kojeg pripremamo mjere i za demografsku obnovu sela“, rekla je jučer ministrica Vučković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime