Na današnjem sastanku Stožera civilne zaštite Zadarske županije donesena je preporuka da se od ponedjeljka, 29. ožujka 2021. godine u svim višim razredima osnovnih škola te u srednjim školama na području Zadarske županije, osim završnih razreda, nastava odvija prema C modelu

S obzirom da idući tjedan počinju Uskrsni praznici, učenici bi nastavu prema C modelu imali samo 4 dana jer su praznici do 11. travnja 2021. Ovisno o razvoju epidemiološke slike i drugim relevantnim okolnostima predloženi modeli mogu se mijenjati nakon  završetka proljetnog odmora učenika.

Naime, u proteklom razdoblju koronavirusom zarazio se veći broj učenika srednjih škola, ali i učenika viših razreda osnovnih škola, a  veliki je  broj i u samoizolaciji. Također, zbog povećanja broja zaraženih, posebno među radno aktivnim stanovništvom, Stožer Civilne zaštite Zadarske županije poslat će prijedlog Stožeru Civilne zaštite RH da donese Odluku o zabrani posjeta domovima za stare i nemoćne za područje Zadarske županije, a koja će biti na snazi u idućih mjesec dana, počevši od ponedjeljka 29. ožujka 2021.

Iako epidemiološka slika Zadarske županije još uvijek nije alarmantna, svakako  je upozoravajuća jer se broj zaraženih osoba svakoga dana povećava, posebno onih sa težom kliničkom slikom koji su hospitalizirani, a pripadaju populaciji  mlađe  i srednje životne dobi.  Danas je tako u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano 39 osoba od kojih je 3 na respiratoru, a 13 pacijenata na liječenju je u biogradskoj bolnici.

Državni inspektorat, policijska uprava i  Ravnateljstvo civilne zaštite svakodnevno su na terenu u nadzoru ugostiteljskih i drugih objekata, te izdaju usmena rješenja ili prekršajne naloge za kršenje mjera koje su najvećim dijelom primijećene kod ugostiteljskih objekata.

„Molimo sve naše sugrađane da shvate ozbiljnost situacije, pridržavaju se donesenih mjera te se suzdrže većih obiteljskih okupljanja ili privatnih zabava koje bi mogle postati mikrožarišta.  Još uvijek imamo stabilnu epidemiološku sliku iako se  svakoga dana  broj zaraženih povećava. Prema riječima epidemiologa, virus  se brže širi nego u prosincu prošle godine kada smo imali najveći broj zaraženih i sada je najviše zaraženih između 30 i 50 godina života. Prema podatcima iz bolnice upravo su  osobe te dobi  u posljednjih nekoliko tjedana hospitalizirane. Niti jedna mjera neće biti učinkovita ukoliko ih se sami ne pridržavamo, a o nama samima ovisi do kada će ova epidemija trajati.“, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije i zamjenik župana Šime Vicković .

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime