Josko Roščić, načelnik općine Baška Voda (HDZ) je uz podršku svih vijećnika HDZ-a i protivljenje oporbe na prošloj sjednici Općinskog vijeća 19.prosinca uspio nametnuti odluku o poskupljenju lokalnih poreza, poglavito naknade za korištenje javnih površina

Tako bi, po HDZ-ovoj općinskoj vlasti, cijena kvadrata javne površine s prvim danom 2023.godine, umjesto dosadašnjih 900 kuna, trebala koštati oko 1.900,00 kuna. Pobrinula se pritom općinska administracija sve lijepo objasniti galopirajućom inflacijom, a odluku upakiraše u aktualni Zakon o lokalnim porezima.

Nije pomoglo što je nezavisni vijećnik Josip Topalović sugerirao kako je tako drastično poskupljenje nepravedno za korisnike javnih površina objašnjavajući kako bi se moglo tolerirati poskupljenje od pr. 20%, ne i ono od 100%.

Ratoborni Josko Roščić odmah je “skočio”, podsjetio da su u Splitu poskupjele naknade za javne površine. Njegovi HDZ-ovci zdušno odobravaše riječi “velikoga vođe” i ozarenih lica izglasaše odluku zbog koje će i neki od njih ubuduće u općinski proračun uplaćivati dvostruko više nego prijašnjih godina.

Općinsko vijeće je završilo, no priča o, rekli bismo, bezobraznom poskupljenju tek je na početku. Početku kraja. Naime, nezavisni vijećnici Josip Topalović i Matejas Jozipović primili su se posla i umjesto kićenja božićnog drvca krenuše u potragu za odgovorima. HDZ-ovom odlukom o plaćanju javnih površina, mnogi od iduće sezone ne bi ni mogli više raditi jer im se rabota ne bi isplatila. Ogroman je to udarac na obrtnike, mikro poduzetnikue koji su nositelji lokalnog gospodarstva.

Nakon konzultacija sa pravnicima, ali i Ministarstvom pravosuđa i uprave, vijećnici Josipović i Topalović potvrdili su svoje sumnje da je odluka o poskupljenju korištenja javnih površina u Baškoj Vodi – nezakonita.

Upravo Zakon o lokalnim porezima jasno i nedvosmisleno propisuje kako se takva odluka može donijeti najkasnije do 15.prosinca i početi primjenjivati od 1.siječnja iduće godine. Kako je odluka donesena na sjednici Općinskog vijeća 19.prosinca, ista je nezakonita i ne smije se primjenjivati.

Naravno, nitko nije toliko naivan da bi povjerovao kako će Roščićeva administracija poštovati zakonske odredbe i povući se sada, kada je jasno, da odluka nije niti smjela biti donesena. Zapravo je za očekivati kako će prvom prilikom novi općinski harač pokušati utjerati bez obzira što tamo neki zakon kaže.

No, tu su na potezu svi korisnici javnih površina koji takav harač koji je evidentno nezakonit nisu dužni plaćati. – Nećemo stati na ovome. Smatramo da su nezakonitom odlukom zakinuti mnogi naši sumještani, pa čak i HDZ-ovci koji su glasovali sami protiv sebe. Zakon o lokalnim porezima je jasan i odluka koju su jednoglasno izglasali HDZ-ovci, ne može se primjenjivati. Posebno ćemo na to upozoriti nadležne institucije i to Ministarstvo pravosuđa i uprave, Poreznu upravu, DORH i USKOK. Ne prihvaćamo samovolju Joska Roščića niti prihvaćamo jednoumlje njegovih vijećnika koji po stranačkoj stezi dižu ruke i onda kada se to kosi ne samo sa interesima većine žitelja naše općine već se kosi i sa njihovim osobnim interesima. Pozivamo sve korisnike javnih površina na građanski neposluh, neka dignu svoj glas, a ne isključujemo ni podizanje skupne tužbe!; poručuju Josip Topalović i Matejas Jozipović.

Na kraju, citiramo i najzanimljivije dijelove Zakona o lokalnim porezima koji se odnose na spornu, nezakonitu odluku,

Članak 29.

(1) Porez na korištenje javnih površina plaćaju pravne i fizičke osobe koje koriste javne površine.

(2) Porez iz stavka 1. ovoga članka plaća se u visini, na način i pod uvjetima koje propiše predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave svojom odlukom.

(3) Što se smatra javnom površinom svojom odlukom propisuje predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave.

(4) Porez na korištenje javnih površina prihod je jedinice lokalne samouprave na čijem se području javna površina koristi.

Članak 42.

(2) Odluka predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave iz stavka 1. ovoga članka, kao i odluka predstavničkog tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave iz članka 41. stavka 4. ovoga Zakona može se mijenjati najkasnije do 15. prosinca tekuće godine, a primjenjuje se od 1. siječnja iduće godine.

Članak 54.

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj:

1. odgovorna osoba u jedinici lokalne samouprave ako ne ustroji i ne vodi Evidenciju o porezu na nekretnine iz članka 40. stavka 1. ovoga Zakona

2. odgovorna osoba u jedinici lokalne i područne (regionalne) samouprave ako donese odluku suprotno ovlastima iz članaka 41. ‒ 44. ovoga Zakona.

4 KOMENTARI

  1. Doveo se u red HDZ u svakoj prčiji, pa će i u našoj. Doč če pameti i glasači Kim Joška Roščića. Pukla mu je utvrda. Brzo če i on

  2. Ma nedirajte unaseg josks vdis da je bio velekodusan za svoje djelatnike podilija visoke Bozicnice svima osim JADNIM CUVARIMA DICE U VRTICU.Svi vec znamo njegovu parolu nije do mene nego do RAVNATELJICE injenog racunovode,Marine.

  3. Je ali većina korisnika ne želi u sukob s psihopatom s neograničenim ovlastima, treba radit i preživit a Pravna država slovo na papiru.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime